Paprika patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny vôbec. Radi ju konzumujeme surovú, ale aj ako ingredienciu do rôznych druhov jedál. Papriku z dovozu nájdeme v obchodoch po celý rok, avšak od domácich pestovateľov kúpime papriku predovšetkým od leta do jesene. Tá domáca vyniká krásnou vôňou a fantastickou šťavnatou chuťou.
V predaji je obyčajne niekoľko veľkostí, odrôd a akostných tried papriky. Najchutnejšie sú však pevné mäsité plody. Pozor si ale vždy dávajte na poškodenú, odretú či modrinavú šupku papriky. Pred uskladnením ich ale nikdy neumývajte, pretože akákoľvek vlhkosť spôsobí, že papriky rýchlejšie hnijú.
Paprika a jej druhy
Žiarivo zelená, červená a žltá paprika pochádza z tropických oblastí Južnej a Strednej Ameriky. Tieto druhy vyžaduje teplú a vlhkú klímu, a preto ju dnes pestujú predovšetkým v severnej Afrike, Ázii i v Stredomorí. Darí sa jej ale aj u nás, a to najmä na južnom Slovensku.
Paprika je prvotriedna zelenina a keby sme ju konzumovali častejšie, vyhli by sme sa mnohým nepríjemným symptómom chorôb či prechladnutí.
Ostrá pálivá paprika je taktiež obľúbeným druhom zeleniny, ktorý rýchlo postaví na nohy lenivý metabolizmus. Množstvo jej kvalitných účinných látok má priam štartovací účinok! Paprika obsahuje predovšetkým kapsaicín a rastlinné farbivá obsahujú množstvo karoténov (vitamín A).
Paprika ďalej obsahuje aj:
- vitamíny B, C - vitamínu C je v nej dokonca viac ako v citrónoch a pri tepelnej úprave ho neubudne toľko ako pri iných plodoch,
- minerálne látky - ako je kremík, železo, meď, mangán, draslík, horčík, zinok, jód a vápnik.
Zelená paprika
Zelená paprika je výborným zdrojom kyseliny listovej. Iba tri zelené papriky denne zabezpečia celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve pre zdravý vývoj dieťatka, ale má aj pozitívne účinky na krvotvorbu, chránia srdce, upokojujú a zlepšujú náladu. V zelených plodoch je viac vitamínu E - silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva aj vitamín mladosti.
Žltá paprika
Žlté papriky majú v sebe okrem veľkého množstva vitamínu E aj dva dôležité karotenoidy - luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči, znižujú riziko sivého zákalu a stareckej slepoty.
Červená paprika
Červená paprika v sebe obsahuje extra porciu betakaroténu. Okrem toho obsahuje aj:
- Provitamín A spolu s vitamínom C - pôsobia omladzujúco, pleť vyzerá sviežo a spomalí sa tvorba vrások.
- Rutín - chráni cievy pred kôrnatením, zinok prospieva svalom, vlasom a nechtom.
- Lykopén - je dôležitý pri prevencii nádorových ochorení.
Neprehliadnite: Domáce repelenty proti komárom i kliešťom: Zaručene vás ochránia
Zdroj: Depositphotos
Ako zbaviť papriku pálivosti?
Kúpili ste si omylom pálivú papriku a chcete ju aj tak zužitkovať? Žiadny problém! Všetko sa dá totiž zachrániť, ak budete vedieť, ako na to. V tom lepšom prípade môžete použiť pálivú papriku napríklad na guláš, plnenú papriku alebo pripraviť diabolské občerstvenie pre milovníkov pálivých jedál.
ALE - čo robiť, ak ste chceli použiť papriku na chlebíčky alebo zeleninový šalát? Máme pre vás dokonalé riešenie.
Odporúčame aj: Ako skladovať chlieb v teplom počasí? TOTO je správny spôsob!
Zdroj: Depositphotos
Triky na zjemnenie pálivej papriky
Umývanie pálivej papriky soľou - tento spôsob sa odporúča použiť vtedy, ak potrebujete zjemniť menej kusov, alebo ak potrebujete papriku použiť do receptu ihneď.
- Papriku rozrežte, vyčistite vnútro a bohato ho posypte soľou.
- Soľ prstami rozotrite po vnútornej stene papriky, akoby ste ju soľou umývali.
- Stačí 2-3 minútky a následne papriku dôkladne opláchnite.
Slaný kúpeľ pálivej papriky - pokiaľ potrebujete zjemniť väčšie množstvo pálivej papriky, paprike pripravte slaný kúpeľ.
- Papriky dajte do väčšej nádoby a zalejte vlažnou vodou.
- Pridajte pár lyžičiek soli (na 1 liter sa odporúča použiť 1 polievkovú lyžicu soli).
- Dobre premiešajte a nechajte ich v soľnom kúpeli približne 10-15 minút.
- Po 15-tich minútach papriky vyberte a dobre ich opláchnite v studenej vode.
Oba tieto spôsoby naozaj fungujú, pričom niektoré papriky sú po aplikovaní úplne bez pálivej chuti.