Pranie bielizne bez chémie: Počuli ste už o mydlových orechoch?

Pranie bielizne patrí medzi aktivity, pri ktorých často automaticky siahame po klasických pracích prostriedkoch dostupných v predajniach drogérie. Čo ak ale napríklad trpíte alergiami alebo chcete ku praniu pristupovať ekologickejšie a bez použitia chémie?

Vyskúšajte rady, ktoré poznali už naše staré mamy. Využiť môžete jedlú sódu, ocot, soľ, citrón alebo menej známe mydlové orechy. Poďakuje sa vám nielen príroda, ale aj vaša peňaženka.

Sila vody a éterických olejov

Ak vaše oblečenie nie je znečistené, ale iba smrdí potom, skúste ho oprať v čistej vode. Ide o núdzové riešenie, keď nemáte po ruke nič iné. K takýmto situáciám dochádza najčastejšie počas stanovačiek či pobyte na chate.

Kúsky prepláchnuté vo vode síce nebudú voňať sviežosťou, no svoj účel voda splní. Tričká budú menej zapáchať a kým ich budete môcť oprať tak, ako to robíte zvyčajne, budete mať pri ich nosení väčší komfort. Pre krajšiu vôňu pridajte do vody zopár kvapiek éterického oleja. Oblečenie prevoniate napríklad levanduľovými silicami, pomarančom či extraktmi z kvetov.

Vyskúšajte: Ako odstrániť škvrny od trávy? Tieto babské rady fungujú!

 

mydlové orechy

Zdroj: Depositphotos

Mydlové orechy

Mydlové orechy sú jednou z ekologických alternatív pracích prostriedkov. Ide o plody stromov, ktoré rastú v Nepále a Indii. Škrupina orechov obsahuje prírodné látky saponíny, ktoré sa začnú uvoľňovať po tom, ako sa dostanú do styku s vodou. Majú podobné účinky ako mydlo.

Aby škrupiny orechov neprišli do priameho styku s oblečením, uterákmi alebo posteľnou bielizňou, plnia sa do látkového vrecúška, ktoré treba starostlivo uzavrieť. Na jednu štandardnú praciu dávku budete potrebovať zhruba 4 – 6 orechov. Pri tvrdej vode treba ich množstvo zvýšiť.

Vylučovanie saponínov podmieňuje aj teplota. Čím je vyššia, tým viac sa ich uvoľní. Orechy sa však pri praní v horúcej vode opotrebujú rýchlejšie. Pri praní na nízkych teplotách sa dajú použiť opakovane. Stačí po skončení pracieho cyklu nechať vrecúško spolu s obsahom poriadne vysušiť.

Na mydlové orechy môžete vsadiť pri bielych i farebných látkach. Možno ich použiť na pranie spodnej bielizne, vlny či hodvábu a dobre na ne reagujú aj ľudia s alergiami. Orechy sú vhodné na normálne znečistenú bielizeň, ktorej dodajú jemnú arómu.

Citrónová šťava

Kyselina citrónová je svojimi vlastnosťami veľmi podobná jedlej sóde. Zmäkčuje vodu, dezinfikuje a čistí škvrny. Výnimočne dobre pôsobí na atrament. Kyselina citrónová sa dá bežne kúpiť v práškovej forme. Prítomná je aj v šťave z citróna. Využiť ju môžete pri akomkoľvek pracom cykle. Odšťavte jeden citrón alebo nasypte do zásobníka jedno vrecko kyseliny citrónovej z obchodu.

Odporúčame: Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!

sóda bikarbóna

Zdroj: Depositphotos

Sóda bikarbóna

Pranie s jedlou sódou je jedným z klasických trikov. Ide o lacný prostriedok, ktorý má doma azda každý. Okrem toho, že dokáže pomôcť s mnohými druhmi škvŕn, zanecháva bielizeň mäkkú a hebkú. Zabíja tiež vírusy a baktérie. Stačí, ak ju pridáte do prania rovnako ako bežný prášok a použijete zvyčajný prací program.

Kuchynská soľ

Kuchynská soľ je výborná predovšetkým na fľaky od červeného vína. Ideálne je ju na škvrnu nasypať čo najskôr po rozliatí. Ak medzitým látka zaschla, navlhčite fľak vodou, posypte soľou, ktorú treba jemne vmasírovať do textilu. Následne klasicky operte.

Ocot

O octe sa toho už popísalo mnoho. Nie je pochýb, že ide o skvelého pomocníka, ktorého dokážete využiť aj mimo kuchyne. Ocot má dezinfekčné účinky, zmäkčuje vodu a odstraňuje aj zaschnuté a zažraté škvrny.

Aby bola bielizeň nielen čistá, ale aj voňala, nakvapkajte na ňu pred praním aj zopár kvapiek éterického oleja. Ten môžete pridať do prania vždy, keď chcete dodať sviežosť a nádhernú vôňu.

Pozri aj: Ako na pranie vankúšov v práčke? Vďaka tomuto triku budú ako nové!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE