Techniky pre smaženie bez prskania: Olej už zostane iba v panvici

smaženie bez prskania oleja

Smaženie je jednou z najbežnejších techník prípravy jedál, či už pripravujete chrumkavé hranolčeky, kuracie rezne, alebo rybu. Avšak túto techniku často sprevádza nepríjemný problém – fŕkajúci olej, ktorý znečistí kuchyňu alebo vám môže spôsobiť popáleniny. Existujú jednoduché techniky, ktoré pomôžu zabrániť prskaniu oleja a udržia ho tam, kde patrí – v panvici. Tu sú najlepšie tipy na bezpečné smaženie.

Prečo olej prská?

Aké zvuky vychádzajú z vašej kuchyne, keď vysmážate? Nezainteresovanému by sa mohlo zdať, že s niekým bojujete. Uskakujete od sporáka zakaždým, keď do rozpáleného oleja čosi vložíte? A čo príprava volského oka alebo vyprážaného syra? Niekedy nás tieto potraviny dokážu poriadne vydesiť.

Prskanie oleja pri smažení nastáva, keď sa voda dostane do kontaktu s horúcim olejom. Stačí, aby sa zahriala, a potom sa rýchlo začne meniť na paru, ktorá spôsobí, že olej vystrekne. Tieto kvapky môžu skončiť všade okolo panvice, na starostlivo udržiavanej kuchynskej linke aj na vašej pokožke. Chráňte sa pred popáleninami!

Tip: Ak vám horúci olej vyfrkne na pokožku, majte poruke čajovníkový olej. Popálená pokožka sa rýchlo zotaví a neostane vám na nej pľuzgier ani jazva.

Ako smažiť bez prskania?

1. Dôkladne osušte potraviny

Nikdy nevkladajte do panvice s horúcim olejom vlhké potraviny. Prebytočnú vodu z povrchu mäsa, rýb alebo zeleniny odstráňte papierovým obrúskom. To výrazne zníži riziko prskania oleja.

2. Neponáhľajte sa s olejom

Ak začnete smažiť pri príliš vysokej teplote, olej sa môže prehriať a od hnevu prskať. Panvicu rozohrejte postupne na strednom plameni, kým olej nedosiahne správnu teplotu. Ako zistíte, či je olej dostatočne horúci? Vhoďte doň malý kúsok chleba alebo cesta. Ak začne mierne bublať, ale neprská, olej je pripravený na smaženie.

3. Používajte panvice s vysokými okrajmi

Vysoké okraje panvice dokážu zachytiť prskajúce kvapky oleja. Ak máte na výber, použite hlbšiu panvicu, ktorá si olej udrží nakrátko.

4. Potraviny pridávajte opatrne

Keď vkladáte potraviny do horúceho oleja, urobte to pomaly a opatrne. (Vyhnite sa prudkému hádzaniu potravín do panvice, pretože práve to spôsobuje rýchle rozprsknutie oleja. To je to naše bojové odskakovanie, pamätáte sa?) Použite kuchynské kliešte alebo lyžicu a jedlo jemne položte do oleja. Môžete ho aj mierne nakloniť k okraju panvice, čím znížite priamy kontakt s olejom.

Odporúčame: Brúsenie nožov: 6 (ne)tradičných spôsobov, ako ich naostriť

vyprážanie
Depositphotos

5. Použite správne množstvo oleja

Aj príliš veľa oleja v panvici môže spôsobiť nadmerné prskanie. Stačí použiť iba toľko oleja, aby pokryl dno panvice. Ak smažíte niečo väčšie alebo s vyššou absorpciou oleja, prispôsobte množstvo oleja, ale primerane.

6. Používajte múku alebo solamyl

Ak sa chystáte položiť do oleja vlhké potraviny, ako sú ryby alebo marinované mäso, obaľte ich v tenkej vrstve múky alebo zemiakového škrobu (solamylu), aby nasali povrchovú vlhkosť.

7. Pridajte štipku soli do oleja

Tento starý trik našich babičiek stále funguje. Predtým, ako začnete smažiť, pridajte do horúceho oleja štipku soli. Soľ pomôže absorbovať prípadné stopy vody v oleji, len to s ňou netreba prehnať.

8. Zakryte panvicu pokrievkou alebo mriežkou

Ak vám nič z vyššie uvedených techník nepomáha, zvážte používanie špeciálnych ochranných mriežok proti prskaniu, ktoré sú navrhnuté na to, aby umožňovali únik pary, ale zároveň zachytávali kvapky oleja. Pokrievka môže tiež slúžiť ako riešenie, no pozor, aby sa v panvici nehromadila para, pretože váš pokrm stratí svoju chrumkavosť. Rezeň nemá chutiť ako vecheť! 

9. Smažte pri správnej teplote

Pri smažení je kľúčové udržiavať správnu teplotu oleja. Ak je olej príliš studený, jedlo bude absorbovať viac oleja a môže prskať kvôli uvoľňovaniu vlhkosti. Ak je olej príliš horúci, rýchlo sa prehreje a tiež začne strieľať. Optimálna teplota na smaženie je 170-190 °C, v závislosti od druhu jedla.

A čo ak predsa vyprskne?

Aj keď sa budete riadiť našimi tipmi, môže sa stať, že sa olej občas rozprskne. Ak smažíte často, investujte do kvalitnej kuchynskej zástery a rukavíc, ktoré vás ochránia pred prípadnými popáleninami. Olej, ktorý vyprskne na sporák alebo kuchynskú linku, utrite hneď po varení. Zaschnutý olej sa ťažšie čistí a navyše môže spôsobiť nepríjemný zápach. Nielen pokrm je vizitka kuchára, ale aj jeho kuchyňa. Ak sa naučíte správne vysmážať, tá vaša bude vždy ukážkovo čistá.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE