Zemiakové lokše ako od babičky – vyskúšajte tento recept!

zemiakové lokše

Zemiakové lokše patria medzi klenoty slovenskej a českej kuchyne. Tieto jednoduché, no mimoriadne chutné placky si našli cestu na stoly našich starých rodičov a aj dnes si držia svoje miesto v domácnostiach. 

Lokše sú ideálne ako príloha k hlavným jedlám, ale aj ako samostatná pochúťka. Pripraviť ich nie je nijako náročné, no existuje niekoľko tipov a trikov, ktoré z nich urobia dokonalú delikatesu.

Tradičný recept na domáce zemiakové lokše

Na prípravu klasických zemiakových lokší budete potrebovať len pár surovín, ktoré máte takmer vždy doma. Základom je kvalitná zemiaková kaša bez prísad, ktorá zabezpečí jemnosť cesta.

Ingrediencie na zemiakové lokše:

  • 1 kg zemiakov (ideálne staršie, mäkšie odrody)
  • 250 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 1 PL bravčovej masti alebo masla (na potretie)

Postup na zemiakové lokše: 

Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich mierne vychladnúť a očistite. Pretlačte ich cez lis alebo postrúhajte na jemno, aby neobsahovali hrudky. Pridajte soľ a postupne vmiešavajte preosiatu hladkú múku. Cesto dobre premiešajte, kým nezískate hladkú, nelepivú hmotu.

Cesto rozdeľte na menšie bochníky a na pomúčenej doske ich vyvaľkajte na tenučké placky. Lokše pečte na suchej, rozohriatej panvici alebo na platni, kým nezačnú mať pekné hnedé bodky. Po upečení ich ihneď potrite rozpustenou bravčovou masťou alebo maslom.

recept na lokše
Depositphotos

Tipy na dokonalé lokše

  • Používajte vychladnuté zemiaky – Ak sú zemiaky teplé, cesto bude riedke a lokše sa budú trhať. Najlepšie je pripraviť si ich deň vopred a nechať ich odpočívať v chladničke.
  • Múka s mierou – Príliš veľa múky robí lokše tuhé, príliš málo múky zas znamená, že sa budú lepiť. Je dobré začať s menším množstvom a podľa potreby pridávať.
  • Pečte nasucho – Originálne lokše sa pečú na suchej panvici alebo platni a až po upečení sa potierajú masťou.
  • Zabaľte ich – Ak chcete, aby ostali dlhšie mäkké, po upečení ich ukladajte na seba a prikryte utierkou.

S čím podávať zemiakové lokše?

Lokše sú mimoriadne univerzálne a môžu sa podávať na slano aj na sladko. Medzi klasické slané varianty patrí lokša potretá kačienou alebo husacou masťou a naplnená dusenou kapustou a pečenou kačicou. Ďalšou obľúbenou verziou je plnka z bryndze alebo tvarohu, ktorá im dodá jemne slanú, sviežu chuť. Lokše sa často podávajú aj s cesnakovou náplňou alebo s paštikou.

Na sladko ich môžete potrieť lekvárom, medom, orechmi alebo makom a zrolovať, podobne ako palacinky. Takto pripravené lokše sú výborné ako dezert alebo sýte raňajky.

V niektorých oblastiach Slovenska sa lokše podávajú aj k tradičným polievkam, ako je kapustnica alebo silný hovädzí vývar. Ich neutrálna chuť sa skvele dopĺňa s výraznými polievkami a mäsovými jedlami.

Zemiakové lokše sú pravou klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Sú nielen jednoduché na prípravu, ale aj mimoriadne chutné a variabilné. Môžete si ich vychutnať na sladko, na slano, s plnkou alebo len tak, potrené maslom. Ak ste ich ešte neskúsili pripraviť doma, je najvyšší čas to zmeniť! 

Vyskúšajte tento tradičný recept a objavte chuť, ktorá si podmanila generácie. Uvidíte, že si ich zamilujete a stanú sa súčasťou vašej kuchyne na mnoho rokov.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE