7+ jednoduchých receptov, ako využiť zvyšky jedla!

ako využiť zvyšky jedla

Množstvo potravín končí v koši len preto, že sa s nimi nevie správne naložiť. V dnešnom článku vám predstavíme 7+ jednoduchých receptov a tipov, ako kreatívne využiť zvyšky jedla a nielenže ušetríte peniaze, ale zároveň prispejete k ochrane životného prostredia. 

Objavte, aké chutné a originálne jedlá sa dajú pripraviť z nevyužitých surovín. Ponorte sa do sveta zábavných a praktických receptov, ktoré vám pomôžu minimalizovať odpad a pritom si vychutnať rozmanité jedlá plné chuti. Ak máte doma zvyšky, ktoré neviete spracovať, tento článok je určený práve vám!

Zvyšky jedla sa nemusia vždy vyhodiť – prečo?

Zvyšky jedla sa nemusia vždy vyhodiť z viacerých dôvodov, ktoré sa týkajú jak praktických, tak aj ekologických a ekonomických aspektov.

  • Prevencia odpadu: Každoročne sa množstvo jedla vyhadzuje, čo má negatívny dopad na životné prostredie. Vyhadzovanie jedla prispieva k vzniku skleníkových plynov, keď sa rozkladajú na skládkach. Správnym zachádzaním so zbytkami môžeme tento problém zmierniť.
  • Kreatívne využitie: Zvyšky jedla môžeme využiť na prípravu nových jedál. Napríklad, zvyšky zeleniny môžeme použiť do polievky, omáčky alebo ako prílohu. Staré pečivo sa dá premeniť na strúhanku alebo zasypať syrom a upiecť. Existuje množstvo receptov, ktoré nás povzbudzujú k využitiu zvyškov.
  • Ekonomické výhody: Varením zo zvyškov sa dá ušetriť peniaze. Namiesto nákupu nových surovín môžeme využiť to, čo sme už zakúpili. Týmto spôsobom si môžeme udržiavať rozpočet na jedlo pod kontrolou.
  • Kompostovanie: Zvyšky jedla, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu, môžeme kompostovať. Týmto spôsobom sa vytvára prirodzené hnojivo, ktoré môžeme použiť pre naše rastliny a záhrady. Kompostovanie je skvelým spôsobom, ako uzavrieť cyklus a vrátiť živiny späť do pôdy.
  • Osvedčené metódy uchovávania: Zvyšky jedla môžeme správne uchovávať v chladničke alebo mrazničke, čo predlžuje ich dobu trvanlivosti a umožňuje nám ich neskoršie spotrebovanie. Dôležité je tiež vedieť správne označiť potraviny a sledovať ich dátumy spotreby.

Využívanie zvyškov jedla je nielen praktické, ale aj zodpovedné voči našej planéte a prostrediu. Týmto spôsobom môžeme prispieť k udržateľnosti a chrániť cenné zdroje, ktoré máme. Prirodzenou súčasťou hľadania efektívnych a inovatívnych riešení v kuchyni je aj zdržanlivosť a kreativita, ktoré nás povzbudzujú zamerať sa na to, čo už máme, namiesto zbytočného vyhadzovania.

Odporúčame: Tajomstvo vyprážania rýb na panvici: Zabudnite na ich prilepenie!

varenie zo zvyškov
Depositphotos

Varenie zo zvyškov jedla – ako použiť zvyšky vareného či pečeného jedla?

Varenie zo zvyškov jedla je skvelý spôsob, ako šetriť potraviny, znižovať plytvanie a zároveň vytvárať chutné jedlá. Tu je niekoľko tipov, ako efektívne využiť zvyšky vareného či pečeného jedla:

  • Polievky a brokolice: Zbytky mäsa, zeleniny a vývaru môžete ľahko skombinovať a pripraviť výživné polievky. Stačí pridať nejaké korenie a bylinky, a máte hotový lahodný pokrm.
  • Cestoviny a rizoto: Uvarené zvyšky ryže alebo cestovín sú ideálne na prípravu rizota alebo cestovinového pokrmu. Stačí ich orestovať s nejakou zeleninou a omáčkou, ktorú máte po ruke.
  • Zemiakové placky alebo fašírky: Zvyškové zemiaky môžu slúžiť ako základ pre chutné zemiakové placky alebo fašírky. Stačí ich rozmixovať, pridať nejaké vajíčko, múku a korenie, a tieto placky môžete upiecť na panvici.
  • Sendviče a šaláty: Pečené mäso či zvyšky zeleniny sú skvelé na prípravu sendvičov. Môžete ich pridať do šalátov, čo dodá jedlu na šťavnatosti a chuti.
  • Frittata alebo omeleta: Zvyšky varených zelenín a mäsa sú ideálne na prípravu frittaty alebo omelety. Stačí ich pridať do vaječnej zmesi a upiecť v rúre alebo na panvici.
  • Domáce sušienky a koláče: Ak máte zvyšky ovocia, môžete z nich pripraviť chutné koláče alebo sušienky. Napríklad, prehnité banány sú ideálne na banánový chlieb alebo muffiny.
  • Omáčky a dresingy: Zbytky omáčok môžete využiť na dochutenie nových pokrmov. Jednoduché omáčky z gréckeho jogurtu, majonézy alebo jogurtu môžu byť skvelé na dochutenie šalátov.

Prajeme vám veľa šťastia pri varení zo zvyškov! Týmto spôsobom môžete nielen ušetriť peniaze, ale tiež sa postarať o životné prostredie a vychutnať si rôzne chutné pokrmy.

Šalát zo zvyškov akéhokoľvek mäsa a zeleniny

Šalát zo zvyškov akéhokoľvek mäsa a zeleniny je skvelý spôsob, ako využiť zvyšky jedla a ušetriť pri varení. Vytvorenie takéhoto šalátu je jednoduché a rýchle, a dáva priestor vašej kreativite. Tu je recept na osviežujúci šalát, ktorý môžete prispôsobiť podľa toho, čo máte v chladničke.

Ingrediencie:

  • Zvyšky akéhokoľvek mäsa (kuracie, hovädzie, bravčové, alebo ryby)
  • Zelenina (môžete použiť šalátové listy, paradajky, uhorky, papriku, mrkvu, cibuľu)
  • Dresing (olivový olej, ocot, soľ, korenie, horčica, jogurt alebo citrusové šťavy)
  • Doplňujúce ingrediencie (napr. syr, olivy, orechy, semienka)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Ak máte zvyšky mäsa, nakrájajte ich na malé kúsky alebo plátky. Môžete ich zostaviť z rôznych druhov, čo pridá rozmanitosť a chuť.
  2. Príprava zeleniny: Očistite a nakrájajte zeleninu podľa vlastného výberu. Zeleninu môžete aj nastrúhať na jemno alebo ju narezať na kocky či pásiky.
  3. Zmes ingrediencií: V veľkej mise zmiešajte mäso a zeleninu. Môžete pridať aj doplňujúce ingrediencie, ako sú kocky syra, nakrájané olivy alebo orechy, ktoré dodajú šalátu textúru a chuť.
  4. Príprava dresingu: V samostatnej miske zmiešajte ingrediencie na dresing podľa chuti. Napríklad, zmiešajte olivový olej s octom, pridajte trochu horčice, soľ a korenie, alebo skúste jogurtový dresing s citrónovou šťavou.
  5. Zmiešajte a servírujte: Dresing pridajte do šalátu a dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Následne môžete servírovať hneď alebo nechať chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili.

Tipy redakcie:

  • Skúste experimentovať s rôznymi kombináciami mäsa a zeleniny, nikdy neviete, akú lahodnú kombináciu objavíte!
  • Pri príprave zeleniny môžete pridať aj bylinky ako bazalku alebo petržlen, ktoré dodajú sviežu chuť.
  • Šalát je možné podávať ako ľahký obed, večeru alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Tento šalát zo zvyškov mäsa a zeleniny je nielen chutný, ale aj praktický spôsob, ako znížiť plytvanie potravinami a zároveň si pochutnať na čerstvom a výživnom jedle. 

Neprehliadnite: Recepty na domáce polievky, kde využijete ponorný mixér

varenie zo zvyškov jedla
Depositphotos

Zvyšky ovocia a ovocný šalát - ako s ním naložiť?

Zvyšky ovocia sú skvelým spôsobom, ako vytvoriť chutný a zdravý ovocný šalát. Tieto zvyšky, ktoré môžu pozostávať z kúskov ovocia, ktoré už nemusia byť dostačujúco atraktívne na konzumáciu samostatne, môžeme oživiť a využiť kreatívne. Tu je niekoľko tipov, ako naložiť so zvyškami ovocia a pripraviť chutný ovocný šalát:

  • Zvyšky rôznych druhov ovocia: Zvyšky ovocia môžu zahŕňať kúsky jablka, hrušky, banánu, pomaranča, ananásu alebo bobuľového ovocia. Zmiešaním rôznych druhov získate pestrý a zaujímavý šalát.
  • Príprava a krájanie: Očistite zvyšky ovocia od šupiek a jadrovníkov, ak je to potrebné. Potom ich nakrájajte na malé kúsky, aby sa ľahko miešali a konzumovali.
  • Prídavné ingrediencie: Do šalátu môžete pridať aj jogurt, med a orechy pre lepšiu chuť a textúru. Získate tak výživné jedlo, ktoré je skvelé na raňajky alebo ako desiata.
  • Kombinácie chutí: Skúste kombinovať ovocie s rôznymi bylinkami, ako je mäta alebo bazalka. Tento zaujímavý prístup zvýrazní chuť ovocia a dodá mu sviežosť.
  • Skladovanie: Ovocný šalát je najlepšie konzumovať čerstvý. Ak však prebytok ostane, skladujte ho v chladničke maximálne jeden až dva dni. Buďte opatrní, aby sa ovocie neskyslo.
  • Inšpirujte sa receptami: Môžete sa aj pohrať s rôznymi dresingami, ako sú zázvorový dresing alebo citrusová zálievka.

Využitie zvyškov ovocia na prípravu ovocného šalátu je nielen ekonomické, ale aj skvelé pre zdravie a chuťové poháriky. Užite si prípravu tejto lahodnej a výživnej dobroty!

Odporúčame aj: Škorica a jej použitie – na ošetrenie pokožky, proti akné aj na vlasy

čo pripraviť zo zvyškov jedla
Depositphotos

7 receptov, čo pripraviť zo zvyškov jedla

Tu je niekoľko receptov a tipov, ako efektívne využiť zvyšky jedla a premeniť ich na chutné pokrmy:

1. Zeleninová polievka

Ingrediencie: Zvyšky čerstvej zeleniny (mrkva, zeler, zemiaky, cibuľa a podobne), koreniny, zeleninový vývar.

Postup: Na oleji opražte nakrájanú cibuľu a pridajte zvyšky zeleniny. Po chvíli zalejte vývarom a varte, kým nie je zelenina mäkká. Dochutťe soľou, korením a bylinkami.

2. Zemiakové placky

Ingrediencie: Zvyškové zemiaky, múka, vajce, koreniny.

Postup: Uvarené zemiaky zmiešajte s múkou, vajcom a koreninami. Tvarujte placky a opečte ich na panvici dozlatista.

3. Cestoviny s omáčkou

Ingrediencie: Zvyšky cestovín, omáčka (napríklad rajčinová, smotanová), zvyšky mäsa alebo zeleniny.

Postup: Uvarené cestoviny zmiešajte s omáčkou a pridajte zvyšky mäsa alebo zeleniny. Krátko ohrievajte a podávajte s nastrúhaným syrom.

4. Frittata

Ingrediencie: Zvyšky vajec, zeleniny, syra, koreniny.

Postup: V miske rozšľahajte vajcia a pridajte nakrájanú zeleninu a nastrúhaný syr. Zmes preliejte do predhriatej panvice a opekajte, kým nie je zlatistá.

5. Chlieb s nátierkou

Ingrediencie: Starý chlieb, zvyšky syra, nátierka (napr. tvarohová, avokádová).

Postup: Chlieb môžete opiecť a natiahnuť naň zvyšky nátierky. Dochutťe bylinkami alebo zeleninou.

6. Ryžový nákyp

Ingrediencie: Zvyšková ryža, mlieko, cukor, vajcia, zvyšky ovocia.

Postup na ryžový nákyp: Zmiešajte ryžu s mliekom, cukrom a vajcami. Pridajte nakrájané zvyšky ovocia a pečte v predhriatej rúre.

7. Tortily so zostatkami mäsa

Ingrediencie: Tortily, zvyškové mäso, zelenina, syr.

Postup: Na tortilu rozložte zvyšky mäsa, nakrájanú zeleninu a syr. Zrolujte a opečte na panvici, kým sa syr neroztopí.

Tipy redakcie:

  • Správne skladovanie: Zvyšky jedla uložte do uzatvárateľných nádob a uchovávajte v chladničke.
  • Zamerajte sa na suroviny: Využívajte to, čo máte doma. Buďte kreatívni a experimentujte s chuťami.
  • Minimálne odpady: Naučte sa, ako využívať aj šupky a iné časti zeleniny, ktoré zvyčajne končia v koši.

Tento prístup nielenže šetrí peniaze a znižuje odpad, ale tiež ponúka možnosť experimentovať v kuchyni.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE