Vafľa, wafle či gofry je múčnik z kysnutého alebo nekysnutého cesta pečeného vo wafľovači s typickým mriežkovaním. Táto sladká pochúťka pochádzajúca z Francúzska a Belgicka, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Ak patrí aj medzi vaše obľúbené pochúťky, nechajte sa dnes inšpirovať našimi TOP tipmi na skvelé recepty.
Podobne ako palacinky sa wafle konzumujú samotné alebo poliate džemom, čokoládovým krémom, šľahačkou a podobne. Základný rozdiel oproti palacinkám je ten, že do cesta na wafle sa zväčša dáva aj maslo. Vďaka tomu majú wafle karamelovejšiu chuť.
Základné cesto na wafle - ako na najlepšie wafle?
- 150 g hladká múka
- 1 ČL prášok do pečiva
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 veľké vajce
- 240 ml mlieka - plnotučné mlieko
- vanilka / vanilkový cukor / lyžička vanilkového extraktu
Recept je skutočne veľmi jednoduchý. Všetky suroviny spolu treba zmiešať a nechať odstáť aspoň 15 minút, alebo pokojne aj cez noc v chladničke. Sladké wafle sú skvelé s džemom, roztopenou čokoládou alebo šľahačkou. Alebo všetkým dokopy.
Extra nadýchané wafle
Pre extra nadýchané wafle si oddeľte vaječný bielok od žĺtka. Bielko vyšľahajte na tuhý sneh a zľahka vmiešajte do cesta. Hotové cesto hneď použite.
Domáce wafle - jednoduchý recept na domáce wafle
Máme pre vás výborný recept na vafle! Domáce vafle sú nadýchané, ale pri ich príprave nezabudnite na veľmi dôležitú vec - rozpáliť wafľovač. Bez toho by sa vám hladké cesto mohlo veľmi často pripaľovať.
- V miske premiešame (podľa základného receptu) naváženú múku s kypriacim práškom, štipkou soli, kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom.
- V inej miske vymiešame mlieko, celé vajíčka a roztopené maslo.
- V strede sypkých surovín urobíme jamku, do ktorej nalejeme vajíčkovú zmes a vymiešame redšie cesto.
- Vafľovač potrieme troškou oleja a dáme zahriať.
Cesto nalievame do rozpáleného vafľovača žufankou. POZOR - nie úplne ku krajom, inak by mohlo cesto vytekať, a to nechceme. Zavrieme a pečieme zhruba 2-3 minútky.
Neprehliadnite: Polenta: Pripravte si ju ako v luxusnej reštaurácii - na sladko i slano!
Zdroj: Depositphotos
Ovocné wafle - wafle s ovocím
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 ½ hrnčeka mlieka
- 2 vajcia
- 2 lyžice cukru
- 1 prášok do pečiva
- 100 g masla
- trocha soli
Wafle s ovocím sú nielen v lete ideálny dezert pre deti. Sú sladké, predovšetkým deti ich doslova milujú a zjedia k ním aj veľa čerstvého ovocia. Navyše - do cesta sa dávajú len dve lyžice cukru, takže nie sú takmer vôbec sladké. O sladkosť sa postará ovocie podľa vašej chuti, na ktorom určite nemusíte šetriť.
Odporúčame aj: Originálne vianočné prianie: Tipy a triky na jeho výrobu a milé texty
Zdroj: Depositphotos
Chrumkavé wafle
- 1 a 3/4 pohára hladkej múky
- 1 PL kryštálového cukru
- 2 KL prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 veľké vacia
- 7 PL rastlinného oleja
- 2 hrnčeky mlieka
Múku s miešame s kryštálovým cukrom, práškom do pečiva a soľou. Rozdelíme si žĺtka a bielka, žĺtka pridáme k suchej zmesi, tiež olej, mlieko a nakoniec sneh z bielkov. Dostaneme riedke cesto, z ktorého pripravujeme wafle. Dobrú chuť!
Tip pre vás: Ako vysušiť hortenzie bez námahy? Máme postup krok za krokom!
Zdroj: Depositphotos