Najlepšie recepty na palacinky - u nás na jednom mieste!

Palacinky určite nemôžu chýbať na stole v žiadnej rodine, pretože patria medzi najobľúbenejšie recepty nielen u nás, ale aj na celom svete. Milujeme ich len tak samotné alebo plnené džemom, tvarohom, čokoládou či ovocím. Nebojíme sa však ani experimentovať netradičnými plnkami od výmyslu sveta! Palacinky ako obľúbené jedlo mnohých z nás chutili už domorodým Američanom a pre starých Rimanov boli dokonca posvätné.

Avšak, o ich najväčšiu slávu sa postarali Francúzi, pretože pôvodný recept na palacinky pochádza z kráľovského dvora Ľudovíta XIV. a volá sa crêpes. Podľa historických údajov sa práve tam pri jednej z návštev inšpiroval touto delikatesou aj dvorný kuchár Francisko Palaccini, ktorý slúžil pre maďarského šľachtica. Ten pôvodné crêpes pripravil o niečo hrubšie a nezložil ich do typického trojuholníka, ale naplnil lekvárom a zatočil. A tak sa palacinky udomácnili v Uhorsku.

Palacinky - dôležitá je hladká múka i obracanie palaciniek - aký je ten správny postup?

Ako sa hovorí – tajomstvo jedál sa ukrýva v ich príprave. A inak to nie je ani v prípade palaciniek!

Vyvarujte sa základným chybám, aby ste dosiahli dokonalý výsledok ľahko a bez stresu:

  • Vajcia a mlieko by mali mať izbovú teplotu, aby sa cesto lepšie spojilo. 
  • Vtedy sa vám nevytvoria ani hrudky a pri smažení nebudú mať palacinky pripálené okraje.
  • Ak si vo zvlášť miske zmiešate mlieko so sýtenou minerálnou vodou a potom ich pridáte k zvyšným surovinám, cesto bude nadýchanejšie.
  • Čím redšie cesto, tým tenšie palacinky.
  • Cesto na palacinky nechajte vždy postáť aspoň 15 minút.

Ako nastaviť teplotu panvice?

Čím kvalitnejšiu panvicu na smaženie palaciniek použijete, tým menej oleja budete potrebovať na potretie. Použite kvalitnú panvicu - ideálne s nepriľnavým povrchom. Ten pomáha minimalizovať lepenie cesta a zabraňuje potrebe výraznejšieho mastenia panvice.

  • Pred vyliatím cesta na panvicu dobre predhrejte.
  • Správna teplota panvice pomáha vytvoriť ochrannú vrstvu medzi cestom a povrchom panvice, čo znižuje samotné lepenie cesta.
  • POZOR - nenastavujte sporák na najvyšší stupeň. Chvíľku počkajte a panvica sa rozohreje.
  • Už usmažené palacinky na tanieri prikryte druhým tanierom.
  • Pod vplyvom vlastného tepla krásne zmäknú a budú poddajné.

Neprehliadnite: Polenta: Pripravte si ju ako v luxusnej reštaurácii - na sladko i slano!

palacinky recept

Zdroj: Depositphotos

Základné cesto na palacinky

Základný recept na palacinky je veľmi jednoduché, pričom jeho výsledkom budú tie najlepšie palacinky! Palacinkové cesto nepotrebuje veľa surovín, avšak výsledné palacinky a chuť palaciniek bude skutočne fantastická.

Nadýchané palacinky by mali byť tenučké a veľmi jemné. Ako dosiahnuť tento dokonalý výsledok? Vďaka bublinkovej vode! Ak do cesta pridáte sódu alebo minerálnu vodu, palacinky budú nadýchané.

Do tohto cesta pridajte aj olej a panvicu potom už nemusíte ničím potierať. Palacinky sa ani nelepia, ani netrhajú a nie sú vôbec mastné.

Ingrediencie:

  • 2 veľké vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 100 ml oleja
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 ml sódy alebo minerálnej vody
  • minerálka sýtená

Postup na prípravu palaciniek: 

Všetky suroviny spolu poriadne premiešajte – ideálne metličkou a palacinky potom smažte na panvici z oboch strán.

Odporúčame aj: Vynikajúce hrnčekové palacinky z bieleho jogurtu

slané palacinky

Zdroj: Depositphotos

Recept na hrnčekové palacinky

Palacinky sú obľúbenou pochúťkou pravdepodobne každej rodiny. A ak sa neradi pri príprave jedál zdržiavate vážením surovín, v tom prípade vyskúšajte náš super recept na hrnčekové palacinky! Výborne budú chutiť napríklad s džemom, čokoládou a domácou šľahačkou.

Ingrediencie:

  • 2 vajíčka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3 hrnčeky plnotučného mlieka
  • pol hrnčeka rozpusteného masla
  • v prípade potreby, ak sa vám cesto bude zdať príliš husté, pridajte ešte mlieko alebo sýtenú minerálnu vodu

Postup na prípravu palaciniek: 

Panvicu si potrite troškou oleja a palacinky pečte dozlatista z oboch strán.

Zaujme vás: Videorecept: Najlepšie hrnčekové palacinky zo špaldovej múky

sladké palacinky

Zdroj: Depositphotos

Sladké plnené palacinky

Hotové palacinky môžete naplniť napríklad džemom a cukrom, ovocím ako sú jahody, banány, hrozienka, čučoriedky a posypať ich práškovým cukrom, javorovým sirupom, medom alebo ďalšími ingredienciami, ako je napríklad sladký tvaroh.

Slané palacinky

Slané palacinky môžu byť nielen úžasnou delikatesou, ale aj chutným obedom či rýchlou večerou. Dokážete ich pripraviť na neuveriteľne veľa spôsobov - môžete ich naplniť napríklad šunkou, syrom, mäsom, zeleninou, dajú sa zapiecť alebo aj vypražiť.

Bude vás zaujímať: 7 tipov na domáce bielenie zubov – ako na žiarivý chrup bez poškodenia?

palacinky

Zdroj: pinterest.com/bajecnerecepty.sk

Syrom plnené palacinky

Na cesto si pripravte:

  • 3 vajcia,
  • 200 ml mlieka,
  • soľ,
  • 150 g hladkej múky,
  • sódu.

Na syrovú náplň do slaných palaciniek budete potrebovať:

  • 1 červenú papriku,
  • hrsť rukoly,
  • 300 g mäkkého tvarohu,
  • 200 eidamu (plátky).

Postup prípravy:

  • Vajcia vyšľahajte s mliekom a štipkou soli. Vmiešajte preosiatu múku a asi 100 ml sódy. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť a potom z neho na panvici potretej olejom upečte palacinky.
  • Papriku a rukolu opláchnite a osušte. Z papriky odstráňte semená - dužinu nasekajte na drobné kocky a zmiešajte ich s tvarohom, ktorý potom podľa chuti osoľte.
  • Vychladnuté palacinky potrite tvarohovou nátierkou a poukladajte plátky eidamu a rukolu.
  • Pred podávaním ich zrolujte a priečne prekrojte, aby plnka krásne vynikla.

Neprehliadnite ani: Originálne vianočné prianie: Tipy a triky na jeho výrobu a milé texty

palacinky so špenátom

Zdroj: pinterest.com/receptypanicuby.cz

Plnené palacinky so zeleninou

Na plnené palacinky so zeleninou môžete použiť napríklad špenát, huby, papriku, cibuľu alebo paradajky a pridajte k nim syr alebo iné ingrediencie, ktoré podporia chuť zeleniny.

Na náplň a dokončenie budete potrebovať:

  • 1 lyžicu masla,
  • 1 malú cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 500 g mrazeného listového špenátu - najlepšie však čerstvého,
  • mleté čierne korenie,
  • 150 g plátkov šunky,
  • 100 g strúhaného syra.
  • maslo na vymazanie zapekacej misky.

Syrová omáčka:

  • 50 g masla,
  • 50 g hladkej múky,
  • 500 ml mlieka,
  • 100 g nivy,
  • mleté biele korenie.

Postup prípravy:

  • Palacinky si pripravte klasickým spôsobom.
  • Na masle opražte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte rozmrazený alebo čerstvý špenát a krátko ho poduste. Dochuťte ho soľou + korením a odstavte.
  • Z masla a múky si pripravte svetlú zápražku. Zalejte ju mliekom, rozšľahajte a bešamel asi 15 minút povarte. Potom v ňom nechajte rozpustiť nivu a dochuťte ho soľou a korením.
  • Na palacinky poukladajte šunku. Rozdeľte na ňu špenát a zaviňte ich. Potom ich vložte do vymastenej zapekacej misky. Zalejte omáčkou, zasypte nastrúhaným syrom a vložte do rúry. Pri 180 ° C ich zapekajte približne 30 minút.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE