Prečo pes nechce ísť von v daždi? TOTO je dôvod!

Prečo pes nechce ísť von v daždi

Všetci majitelia psov sa určite stretli so situáciou, kedy ich miláčik zrazu odmieta vyraziť von, najmä keď sa na oblohe sťahujú tmavé mraky a začína pršať. Hoci by sa mohlo zdať, že ide len o rozmar, za týmto správaním sa často skrýva niečo hlbšie. Prečo sa niektoré psy tak striktne bránia vychádzke do dažďa? 

Poďme sa spoločne pozrieť na psychológiu psov a skúmajme faktory, ktoré môžu ovplyvniť ich odpor k daždivým dňom. Od citlivosti na zmeny počasia až po ich inštinkty a skúsenosti – zistíme, čo môže stáť za týmto zjavom a ako môžeme našim štvornohým priateľom pomôcť cítiť sa pohodlnejšie aj počas nečasu.

Pes, dážď a zlé skúsenosti s venčením

Venčenie psa je pre mnohých majiteľov jednou z najdôležitejších aktivít dňa. Avšak, ak príde dážď, situácia sa môže rýchlo zmeniť na menej príjemnú. Mnohí z nás majú zlé skúsenosti s venčením počas dažďa, a to nielen kvôli mokrému počasiu, ale aj z dôvodu správania našich štvornohých priateľov.

Mnohí majitelia psov sa určite stretli s nepríjemnosťami pri venčení svojich miláčikov za daždivého počasia. Pes a dážď môžu byť kombináciou, ktorá vytvára množstvo nepríjemných situácií, a to z viacerých dôvodov.

Prečo pes nechce ísť von, keď prší? TOTO sú dôvody strachu psa

Po prvé, mnoho psov sa obáva vody alebo dažďa, najmä ak nemajú pozitívne skúsenosti s mokrým počasím – psík môže trpieť aj javom, ktorý my poznáme ako fóbia z búrky. Pre niektoré plemená môže byť dážď znepokojujúcim zážitkom, čo môže viesť k stresu a neposlušnosti. Namiesto toho, aby sa pes tešil z venčenia, môže sa snažiť utiecť alebo sa schovať. Pes vtedy jednoducho nechce chodiť von.

Po druhé, počas daždivých dní sú ulice a parky často oveľa menej príjemné na prechádzky. Blato a kaluže môžu spôsobiť, že sa pes zašpiní, a majitelia si môžu navyše sťažovať na mokré a nepríjemné oblečenie. Toto môže viesť k negatívnym asociáciám s venčením aj pre samotného psíka.

Tretím aspektom sú aj možné zdravotné riziká. Dlhodobé vystavenie dažďu môže viesť k prechladnutiu, čo je obzvlášť dôležité u starších psov alebo tých, ktorí majú zdravotné problémy. Majitelia sa preto môžu báť, že ich pes ochorie, a to ich odrádza od častých venčení počas zlého počasia. Psíkovia to môžu v tomto prípade pociťovať úplne rovnako.

Nakoniec, venčenie v daždi môže znamenať, že sa majitelia musia vyrovnávať s obmedzeným pohybom, zlou viditeľnosťou a s nepredvídateľnými podmienkami, čo zvyšuje zaťaženie a stres.

Preto je pochopiteľné, že venčenie psov za daždivého počasia môže byť pre mnohých majiteľov náročné a plné zlých skúseností. Dôležité je však nezabúdať na pozitívny prístup a snažiť sa vytvoriť pre psa príjemnejšie zážitky aj v nepriaznivých podmienkach. Môže to zahŕňať výber vhodného miesta na prechádzku, použitie dáždnikov alebo plášťov pre psov a prípravu na to, že sa po návrate domov budete musieť postarať o to, aby bol váš miláčik čistý a suchý.

Odporúčame: 7+ jednoduchých receptov, ako využiť zvyšky jedla!

pes sa bojí dažďa
Depositphotos

Dôvodom môže byť aj nezvládnutá socializácia

Pes, ktorý sa nechce venčiť počas daždivého počasia, môže mať na to viacero dôvodov, medzi ktorými zohráva dôležitú úlohu aj socializácia. Dobre socializovaný pes sa zvyčajne dokáže prispôsobiť rôznym podmienkam a situáciám, vrátane nepriaznivého počasia. Avšak ak pes nebol dostatočne socializovaný, môže sa cítiť nepríjemne v nových alebo neznámych situáciách, ako je silný dážď, vietor alebo mokrá pôda.

Nesprávne socializované psy môžu prežívať stres alebo úzkosť v nepriaznivých podmienkach, čo vedie k ich odmietaniu vychádzať von. Okrem toho, ak pes mal v minulosti nepríjemnú skúsenosť počas dažďa, ako napríklad búrku, môže sa automaticky spájať dážď s negatívnymi pocitmi a reagovať obranne.

Pre majiteľov je preto veľmi dôležité pracovať na socializácii svojho psa od raného veku. To zahŕňa pozitívne posilnenie a exponovanie psa rôznym podnetom a situáciám, ktoré mu pomôžu zvyknúť si na rôzne podmienky vrátane nepriaznivého počasia. Pravidelné venčenie v rôznych podmienkach, aj za daždivého počasia, môže psovi pomôcť prekonať strach a podporiť jeho celkový komfort.

Celkovo platí, že dobrá socializácia výrazne prispieva k duševnej pohode psa a jeho schopnosti vyrovnať sa s rôznymi situáciami, čo zahŕňa aj venčenie v daždi. Je dôležité, aby majitelia psov venovali dostatočnú pozornosť tomuto procesu a snažili sa vytvoriť pre svojich miláčikov čo najpohodlnejšie a najbezpečnejšie prostredie.

Čo robiť, aby ste svojho psíka dostali na prechádzku, aj keď prší?

Prechádzka so psíkom aj za daždivého počasia môže byť výzvou, no existuje niekoľko spôsobov, ako to zvládnuť a udržať svojho štvornohého priateľa šťastného a zdravého. 

  • Pripravte sa na počasie: Pred odchodom von si oblečte vhodné oblečenie – nepremokavú bundu, čižmy a použite dáždnik. Pre psa môžete zvážiť aj vodoodolný oblek, ktorý ho udrží v suchu.
  • Vyberte si vhodnú trasu: Zvoľte si trasu, ktorá má viac krytých miest alebo sa vyhnite otvoreným priestranstvám, kde by ste mohli zmoknúť viac. Parky s vysokými stromami môžu ponúknuť trochu útočiska pred dažďom.
  • Zabezpečte vhodnú výbavu: Nezabudnite na vodítko (ideálne s reflexnými prvkami pre lepšiu viditeľnosť) a pre psa môžete mať so sebou uterák na osušeniu po prechádzke.
  • Hrajte sa na dvore: Ak máte priestor vonku, skúste sa so psíkom hrať aj pred dverami. Môžete mu hodiť loptičku alebo sa s ním hrať na schovávačku.
  • Krátke, ale časté prechádzky: Namiesto dlhých prechádzok skúste ísť na kratšie, ale častejšie prechádzky. Aj krátka prechádzka môže byť osviežujúca a prospešná.
  • Motivujte psa: Pochváľte ho a ponúkajte mu maškrty, aby mal z prechádzky pozitívny pocit, aj keď je počasie nepriaznivé.
  • Zabavte psa aj doma: Ak sa naozaj rozhodnete, že von ísť nechcete (alebo nemôžete), skúste nájsť alternatívne aktivity vnútri. Hračky, interaktívne hry alebo triky môžu byť skvelým spôsobom, ako psa zamestnať aj bez prechádzky.
  • Udržujte režim: Psa si zvyknete na pravidelnosť, preto sa snažte dodržiavať váš plán a prechádzky aj v daždivých dňoch. Psy majú radi rutinu a budú sa tešiť na každý výlet von.

Aj keď dážď nie je ideálny čas na prechádzku, existuje mnoho spôsobov, ako prebiehať a užiť si čas so svojím psíkom aj za zlého počasia. Dôležité je byť flexibilný a prispôsobiť sa momentálnym podmienkam.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE