Jeseň je ideálne obdobie na to, aby ste si kuchyňu premenili na voňavú dielňu plnú pohárov, bublajúcich hrncov a škoricovo-kyselkavej vône ovocia a zeleniny. Keď sa dni skracujú a rána sú chladnejšie, nie je nič krajšie, ako zapnúť sporák, otvoriť okno a zavárať. Tento tradičný spôsob uchovávania potravín prežíva renesanciu – nielen ako návrat k trvácnym hodnotám, ale aj ako spôsob, ako si počas zimy pripomenúť chute jesene.
Zaváranie v tomto období nie je len o klasike. Je to priestor na kreativitu, kombinovanie korenín, zázvoru, rakytníka či tekvice. Výsledkom nie sú len plné poháre, ale aj pokoj v duši a pocit, že ste vytvorili niečo hodnotné a chutné. Či už sladké alebo pikantné, každý recept nesie stopu jesene a kus domova.
Prečo zavárať aj na jeseň?
Na rozdiel od letných mesiacov, kedy je zaváranie najmä o rýchlom spracovaní ovocia, jeseň ponúka suroviny s charakterom – plné chuti, textúry a vône. Ovocie a zelenina dozrievajú pomaly a sú výživovo bohatšie. Navyše, keď sa začína ochladzovať, máme viac času aj chuti tvoriť niečo vo vlastnej kuchyni.
Zaváranie je zároveň ekologické a ekonomické – neplytváte úrodou, využijete aj prezreté alebo menej dokonalé plody a pripravíte si zásoby bez éčok a konzervantov. A navyše, domáce zaváraniny sú aj krásnym darčekom.
Základné pomôcky a tipy pre zaváranie
Na začiatok vám postačia: čisté sklenené poháre, viečka, veľký hrniec (alebo rúra), naberačka, lievik a čisté utierky. Dôležité je aj sterilizovanie – buď prevarením pohárov, alebo vyhriatím v rúre.
Pri príprave džemov a kompótov používajte čo najmenej cukru – sladkosť môžete doladiť korením (škorica, klinčeky), zázvorom či citrusmi. Zeleninu zavárajte do osolených a okyslených nálevov, experimentujte s bylinkami a koreninami.
Sladké recepty na jesenné zaváranie
Jeseň prináša vône, ktoré len tak niečo nenahradí – jablká, škoricu, vanilku či zázvor. Zaváraním si ich môžeme uchovať na celé mesiace a vrátiť sa k nim aj počas najchladnejších dní. Sladké zaváraniny sú ideálne na raňajky, pečenie, aj ako jedlý darček. A dobrá správa? Ich príprava vôbec nie je zložitá.
Jablkový kompót so škoricou a klinčekmi
Jablká skrátka patria k jeseni. Čo tak z nich pripraviť kompót? Voňavý, jemne korenistý a krásne jesenný. Skvele sa hodí ako dezert, do palaciniek či len tak na lyžičku.
Ingrediencie:
1 kg jabĺk
700 ml vody
250 g kryštálového cukru
2 celé škoricové tyčinky
6–8 klinčekov
šťava z 1/2 citróna
Postup: Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na mesiačiky. V hrnci priveďte do varu vodu s cukrom, škoricou, klinčekmi a citrónovou šťavou. Pridajte jablká a krátko povarte (cca 3–5 minút), aby zmäkli, ale nerozvarili sa.
Uložte do sterilizovaných pohárov, zalejte horúcim nálevom, dobre uzavrite a sterilizujte 15 minút pri 85 °C. Po vychladnutí skladujte na chladnom a tmavom mieste.
DepositphotosHruškový džem s vanilkou a rumom
Hladký, jemný a voňavý džem, ktorý dodá eleganciu každému toastu či lineckému koláčiku. Hrušky a vanilka tvoria dokonalú dvojicu, rum tomu dodá šarm.
Ingrediencie:
1 kg zrelých hrušiek
400 g želírovacieho cukru (2:1)
1 vanilkový lusk alebo 1 čl sušenej vanilky
šťava z 1 citróna
2–3 PL kvalitného rumu
Postup: Hrušky ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky. Vložte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, vanilku a želírovací cukor. Pomaly priveďte k varu, občas premiešajte. Keď hrušky zmäknú, môžete ich jemne rozmixovať (alebo nechať kúsky).
Na záver pridajte rum, premiešajte a horúci džem plňte do pripravených pohárov. Uzavrite, otočte hore dnom na 5 minút alebo sterilizujte 10 minút. Skladujte v tme.
Tekvicový džem s pomarančom a zázvorom
Netypický, no výnimočný džem, ktorý spája sladkosť tekvice, citrusovú sviežosť a hrejivú pikantnosť zázvoru. Skvelý do palaciniek, pečiva aj ako darček v malej pohárikovej verzii.
Ingrediencie:
800 g očistenej tekvice (napr. hokkaido)
300 g želírovacieho cukru (2:1)
šťava z 1 pomaranča + nastrúhaná kôra
1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru
100 ml vody
Postup: Tekvicu nakrájajte na kocky, dajte do hrnca spolu s vodou, pomarančovou šťavou, kôrou a zázvorom. Prikryte a varte na miernom ohni asi 15 minút, kým tekvica zmäkne. Následne ju rozmixujte tyčovým mixérom na pyré.
Pridajte želírovací cukor a ešte 5–8 minút varte, kým sa zmes nezahustí. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a na 5 minút otočte hore dnom.
Jablkovo-škoricové pyré
Jednoduché a jemné pyré s príjemnou škoricovou vôňou. Skvelé pre deti, ale aj ako príloha k palacinkám, lievancom či jogurtu.
Ingrediencie:
1 kg jabĺk
100 ml vody
1 ČL mletej škorice
1 PL citrónovej šťavy
cukor podľa chuti (voliteľný, cca 1–2 PL)
Postup: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na kocky. Vložte ich do hrnca s vodou, citrónovou šťavou a škoricou. Varte na miernom ohni 10–15 minút, kým zmäknú.
Rozmixujte na hladké pyré, podľa chuti doslaďte. Nalejte horúce do čistých pohárov, uzavrite a sterilizujte 10 minút pri 85 °C, alebo otočte na 5 minút hore dnom.
DepositphotosRakytníkový džem s jablkami a zázvorom
Výnimočne zdravý džem plný vitamínu C, s kyselkavou chuťou a hrejivým nádychom zázvoru. Skvelý do zimného čaju, na pečivo aj ako prevencia proti nachladnutiu.
Ingrediencie:
400 g rakytníkových bobúľ
600 g jabĺk
400 g želírovacieho cukru (2:1)
1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru
šťava z 1 citróna
Postup: Rakytník rozvarte vo väčšom hrnci s trochou vody (cca 50 ml), prepasírujte cez sitko, aby ste odstránili šupky a semienka. Jablká ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a varte spolu so zázvorom a citrónovou šťavou do mäkka.
Pridajte prepasírovaný rakytníkový základ, vsypte želírovací cukor a povarte 5–8 minút. Horúci džem naplňte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte hore dnom. Skladujte v chlade a tme.
FreepikSlané a pikantné recepty na zaváranie
Jeseň ponúka okrem ovocia aj množstvo zeleniny, ktorú si môžete uchovať na dlhé mesiace v praktickej pohárovej podobe. Či už ide o klasickú cviklu, papriky, paradajky, huby alebo kapustu, každá slaná zaváranina vám v zime ušetrí čas, dodá chuť a spestrí jedálniček. Výhodou je, že si všetko dochutíte podľa seba – od jemných nálevov až po poriadne pikantné pasty.
Zaváraná cvikla s chrenom
Obľúbená jesenná klasika s výraznou chuťou, ktorú oceníte ku mäsu, do šalátov či len tak na studeno. Chren jej dodáva jemne štipľavý tón a sviežosť.
Ingrediencie:
1,5 kg cvikly
150 g čerstvého chrenu
500 ml vody
200 ml octu (8 %)
100 g kryštálového cukru
1 PL soli
4 bobkové listy
Postup: Cviklu uvarte v šupke domäkka (cca 30–40 minút), nechajte vychladnúť a ošúpte. Nakrájajte na plátky alebo nahrubo nastrúhajte. Chren ošúpte a nastrúhajte najemno. Vodu, ocot, cukor, soľ a bobkový list dajte zovrieť a vytvorte nálev.
Do čistých pohárov vrstvite cviklu s chrenom, zalejte horúcim nálevom, uzavrite viečkom a sterilizujte 15 minút pri 85 °C. Po vychladnutí uskladnite na tmavom mieste.
Zeleninová zmes do leča
Ideálna základná zaváranina do rýchlych jedál – lečo, omáčky, rizoto alebo prílohy. Chuťovo vyvážená a praktická, v zime určite poteší.
Ingrediencie:
1 kg červenej papriky
1 kg paradajok
500 g cibule
150 ml slnečnicového oleja
2 PL kryštálového cukru
1 PL soli
2 PL octu (8 %)
čierne korenie, bobkový list podľa chuti
Postup: Papriky nakrájajte na pásiky, paradajky sparte a zbavte šupky, nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte na polmesiačiky. V hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a nechajte zosklovatieť. Pridajte papriku a paradajky, premiešajte, osolte, oslaďte, okoreňte a pridajte ocot.
Zmes nechajte dusiť 20–25 minút, kým paprika zmäkne, ale nerozvarí sa. Horúce plňte do čistých pohárov, uzavrite a sterilizujte 15 minút pri 85 °C.
DepositphotosJesenná čalamáda (kapusta, paprika, cibuľa, mrkva)
Farbená, chrumkavá a osviežujúca – čalamáda je kráľovnou zaváraných príloh. Hodí sa k mäsu, na obložené misy, do sendvičov aj ako rýchly šalát.
Ingrediencie:
1 kg kapusty
500 g papriky (rôzne farby)
300 g mrkvy
300 g cibule
200 ml octu (8 %)
150 g kryštálového cukru
2 PL soli
1 ČL horčičných semienok (voliteľne)
Postup: Všetku zeleninu nastrúhajte alebo nakrájajte na jemné pásiky. Dajte do veľkej misy, premiešajte so soľou a nechajte postáť 1–2 hodiny, kým zelenina pustí šťavu. Medzitým si pripravte nálev: ocot, cukor, horčičné semienka a 500 ml vody nechajte prevrieť.
Zeleninu naplňte do čistých pohárov, zalejte horúcim nálevom a uzavrite. Sterilizujte 15 minút pri 85 °C. Po vychladnutí skladujte na tmavom a chladnejšom mieste.
Domáca feferónková pasta
Pikantná chuťovka pre milovníkov ostrejšieho jedla – skvelá do gulášov, na hrianky, pod syr či do omáčok. Recept, ktorý zahreje nielen chuťové poháriky.
Ingrediencie:
300 g čerstvých feferónok (môžu byť rôznofarebné)
100 g sladkej papriky
3–4 strúčiky cesnaku
100 ml oleja
2 PL octu (8 %)
1 ČL soli
Postup: Feferónky a papriku očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Spolu s cesnakom ich rozmixujte na hladkú pastu. Preložte do hrnca, pridajte olej, ocot, soľ a na miernom ohni povarte asi 10 minút.
Horúcu pastu plňte do malých sterilizovaných pohárov (ideálne 100–200 ml), uzavrite a sterilizujte 10 minút pri 85 °C. Skladujte v chlade, po otvorení v chladničke.
Zavárané huby v kyslom náleve
Jesenná klasika z lesa – huby v octe sú obľúbenou delikatesou, vhodné ako príloha, do šalátov či na studené misy. Najlepšie sú dubáky, kozáky alebo suchohríby.
Ingrediencie:
1 kg čerstvých húb
500 ml vody
250 ml octu (8 %)
1 PL soli
1 PL cukru
5 bobkových listov
10 guľôčok čierneho korenia
5 guľôčok nového korenia
1 menšia cibuľa (na krúžky)
Postup: Huby očistite, väčšie nakrájajte, a prevarte vo vode asi 10 minút. Scedené huby rozdeľte do sterilizovaných pohárov spolu s cibuľovými krúžkami. Medzitým pripravte nálev z vody, octu, soli, cukru a korenia – povarte 5 minút.
Nalejte horúci nálev do pohárov, uzavrite a sterilizujte 15 minút pri 85 °C. Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Vydržia niekoľko mesiacov a chutia lepšie po pár týždňoch.
Chuť jesene, ktorú si zamilujete
Zaváranie nie je len o tom, čo ide do pohárov. Je to o rituáli, vôni domova, vďačnosti za úrodu a radosti z tvorby. V každom jednom zaváracom recepte sa skrýva kus jesene – jej farby, vône aj ticho. A práve vtedy, keď si v zime otvoríte vlastnoručne pripravený džem alebo čalamádu, pripomeniete si, prečo sa to oplatí.
Tak si oblečte zásteru, zohrejte si kuchyňu a pustite sa do zavárania. Možno to bude práve tento rok, kedy si vytvoríte novú tradíciu, ktorú si zamilujete. Ktorý recept na zaváranie vyskúšate ako prvý?
Zdroj úvodnej fotky: Freepik