Jesenné zaváranie – 10 receptov na sladké, slané aj pikantné pochúťky

recepty na jesenné zaváranie

Jeseň je ideálne obdobie na to, aby ste si kuchyňu premenili na voňavú dielňu plnú pohárov, bublajúcich hrncov a škoricovo-kyselkavej vône ovocia a zeleniny. Keď sa dni skracujú a rána sú chladnejšie, nie je nič krajšie, ako zapnúť sporák, otvoriť okno a zavárať. Tento tradičný spôsob uchovávania potravín prežíva renesanciu – nielen ako návrat k trvácnym hodnotám, ale aj ako spôsob, ako si počas zimy pripomenúť chute jesene.

Zaváranie v tomto období nie je len o klasike. Je to priestor na kreativitu, kombinovanie korenín, zázvoru, rakytníka či tekvice. Výsledkom nie sú len plné poháre, ale aj pokoj v duši a pocit, že ste vytvorili niečo hodnotné a chutné. Či už sladké alebo pikantné, každý recept nesie stopu jesene a kus domova.

Reklama

Prečo zavárať aj na jeseň?

Na rozdiel od letných mesiacov, kedy je zaváranie najmä o rýchlom spracovaní ovocia, jeseň ponúka suroviny s charakterom – plné chuti, textúry a vône. Ovocie a zelenina dozrievajú pomaly a sú výživovo bohatšie. Navyše, keď sa začína ochladzovať, máme viac času aj chuti tvoriť niečo vo vlastnej kuchyni.

Zaváranie je zároveň ekologické a ekonomické – neplytváte úrodou, využijete aj prezreté alebo menej dokonalé plody a pripravíte si zásoby bez éčok a konzervantov. A navyše, domáce zaváraniny sú aj krásnym darčekom.

Základné pomôcky a tipy pre zaváranie  

Na začiatok vám postačia: čisté sklenené poháre, viečka, veľký hrniec (alebo rúra), naberačka, lievik a čisté utierky. Dôležité je aj sterilizovanie – buď prevarením pohárov, alebo vyhriatím v rúre.

Pri príprave džemov a kompótov používajte čo najmenej cukru – sladkosť môžete doladiť korením (škorica, klinčeky), zázvorom či citrusmi. Zeleninu zavárajte do osolených a okyslených nálevov, experimentujte s bylinkami a koreninami.

Sladké recepty na jesenné zaváranie 

Jeseň prináša vône, ktoré len tak niečo nenahradí – jablká, škoricu, vanilku či zázvor. Zaváraním si ich môžeme uchovať na celé mesiace a vrátiť sa k nim aj počas najchladnejších dní. Sladké zaváraniny sú ideálne na raňajky, pečenie, aj ako jedlý darček. A dobrá správa? Ich príprava vôbec nie je zložitá.

Jablkový kompót so škoricou a klinčekmi 

Jablká skrátka patria k jeseni. Čo tak z nich pripraviť kompót? Voňavý, jemne korenistý a krásne jesenný. Skvele sa hodí ako dezert, do palaciniek či len tak na lyžičku.

Ingrediencie:

  • 1 kg jabĺk

  • 700 ml vody

  • 250 g kryštálového cukru

  • 2 celé škoricové tyčinky

  • 6–8 klinčekov

  • šťava z 1/2 citróna

Postup: Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na mesiačiky. V hrnci priveďte do varu vodu s cukrom, škoricou, klinčekmi a citrónovou šťavou. Pridajte jablká a krátko povarte (cca 3–5 minút), aby zmäkli, ale nerozvarili sa.

Uložte do sterilizovaných pohárov, zalejte horúcim nálevom, dobre uzavrite a sterilizujte 15 minút pri 85 °C. Po vychladnutí skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Hruškový džem
Depositphotos

Hruškový džem s vanilkou a rumom

Hladký, jemný a voňavý džem, ktorý dodá eleganciu každému toastu či lineckému koláčiku. Hrušky a vanilka tvoria dokonalú dvojicu, rum tomu dodá šarm.

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých hrušiek

  • 400 g želírovacieho cukru (2:1)

  • 1 vanilkový lusk alebo 1 čl sušenej vanilky

  • šťava z 1 citróna

  • 2–3 PL kvalitného rumu

Postup: Hrušky ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky. Vložte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, vanilku a želírovací cukor. Pomaly priveďte k varu, občas premiešajte. Keď hrušky zmäknú, môžete ich jemne rozmixovať (alebo nechať kúsky).

Na záver pridajte rum, premiešajte a horúci džem plňte do pripravených pohárov. Uzavrite, otočte hore dnom na 5 minút alebo sterilizujte 10 minút. Skladujte v tme.

Reklama

Tekvicový džem s pomarančom a zázvorom 

Netypický, no výnimočný džem, ktorý spája sladkosť tekvice, citrusovú sviežosť a hrejivú pikantnosť zázvoru. Skvelý do palaciniek, pečiva aj ako darček v malej pohárikovej verzii.

Ingrediencie:

  • 800 g očistenej tekvice (napr. hokkaido)

  • 300 g želírovacieho cukru (2:1)

  • šťava z 1 pomaranča + nastrúhaná kôra

  • 1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru

  • 100 ml vody

Postup: Tekvicu nakrájajte na kocky, dajte do hrnca spolu s vodou, pomarančovou šťavou, kôrou a zázvorom. Prikryte a varte na miernom ohni asi 15 minút, kým tekvica zmäkne. Následne ju rozmixujte tyčovým mixérom na pyré.

Pridajte želírovací cukor a ešte 5–8 minút varte, kým sa zmes nezahustí. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a na 5 minút otočte hore dnom.

Jablkovo-škoricové pyré

Jednoduché a jemné pyré s príjemnou škoricovou vôňou. Skvelé pre deti, ale aj ako príloha k palacinkám, lievancom či jogurtu.

Ingrediencie:

  • 1 kg jabĺk

  • 100 ml vody

  • 1 ČL mletej škorice

  • 1 PL citrónovej šťavy

  • cukor podľa chuti (voliteľný, cca 1–2 PL)

Postup: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na kocky. Vložte ich do hrnca s vodou, citrónovou šťavou a škoricou. Varte na miernom ohni 10–15 minút, kým zmäknú.

Rozmixujte na hladké pyré, podľa chuti doslaďte. Nalejte horúce do čistých pohárov, uzavrite a sterilizujte 10 minút pri 85 °C, alebo otočte na 5 minút hore dnom.

Rakytníkový džem
Depositphotos

Rakytníkový džem s jablkami a zázvorom

Výnimočne zdravý džem plný vitamínu C, s kyselkavou chuťou a hrejivým nádychom zázvoru. Skvelý do zimného čaju, na pečivo aj ako prevencia proti nachladnutiu.

Ingrediencie:

  • 400 g rakytníkových bobúľ

  • 600 g jabĺk

  • 400 g želírovacieho cukru (2:1)

  • 1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru

  • šťava z 1 citróna

Postup: Rakytník rozvarte vo väčšom hrnci s trochou vody (cca 50 ml), prepasírujte cez sitko, aby ste odstránili šupky a semienka. Jablká ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a varte spolu so zázvorom a citrónovou šťavou do mäkka.

Pridajte prepasírovaný rakytníkový základ, vsypte želírovací cukor a povarte 5–8 minút. Horúci džem naplňte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte hore dnom. Skladujte v chlade a tme.

Zaváraná cvikla s chrenom
Freepik

Slané a pikantné recepty na zaváranie 

Jeseň ponúka okrem ovocia aj množstvo zeleniny, ktorú si môžete uchovať na dlhé mesiace v praktickej pohárovej podobe. Či už ide o klasickú cviklu, papriky, paradajky, huby alebo kapustu, každá slaná zaváranina vám v zime ušetrí čas, dodá chuť a spestrí jedálniček. Výhodou je, že si všetko dochutíte podľa seba – od jemných nálevov až po poriadne pikantné pasty.

Zaváraná cvikla s chrenom

Obľúbená jesenná klasika s výraznou chuťou, ktorú oceníte ku mäsu, do šalátov či len tak na studeno. Chren jej dodáva jemne štipľavý tón a sviežosť.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg cvikly

  • 150 g čerstvého chrenu

  • 500 ml vody

  • 200 ml octu (8 %)

  • 100 g kryštálového cukru

  • 1 PL soli

  • 4 bobkové listy

Postup: Cviklu uvarte v šupke domäkka (cca 30–40 minút), nechajte vychladnúť a ošúpte. Nakrájajte na plátky alebo nahrubo nastrúhajte. Chren ošúpte a nastrúhajte najemno. Vodu, ocot, cukor, soľ a bobkový list dajte zovrieť a vytvorte nálev.

Do čistých pohárov vrstvite cviklu s chrenom, zalejte horúcim nálevom, uzavrite viečkom a sterilizujte 15 minút pri 85 °C. Po vychladnutí uskladnite na tmavom mieste.

Zeleninová zmes do leča

Ideálna základná zaváranina do rýchlych jedál – lečo, omáčky, rizoto alebo prílohy. Chuťovo vyvážená a praktická, v zime určite poteší.

Ingrediencie:

  • 1 kg červenej papriky

  • 1 kg paradajok

  • 500 g cibule

  • 150 ml slnečnicového oleja

  • 2 PL kryštálového cukru

  • 1 PL soli

  • 2 PL octu (8 %)

  • čierne korenie, bobkový list podľa chuti

Postup: Papriky nakrájajte na pásiky, paradajky sparte a zbavte šupky, nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte na polmesiačiky. V hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a nechajte zosklovatieť. Pridajte papriku a paradajky, premiešajte, osolte, oslaďte, okoreňte a pridajte ocot.

Zmes nechajte dusiť 20–25 minút, kým paprika zmäkne, ale nerozvarí sa. Horúce plňte do čistých pohárov, uzavrite a sterilizujte 15 minút pri 85 °C.

Jesenná čalamáda
Depositphotos

Jesenná čalamáda (kapusta, paprika, cibuľa, mrkva)

Farbená, chrumkavá a osviežujúca – čalamáda je kráľovnou zaváraných príloh. Hodí sa k mäsu, na obložené misy, do sendvičov aj ako rýchly šalát.

Ingrediencie:

  • 1 kg kapusty

  • 500 g papriky (rôzne farby)

  • 300 g mrkvy

  • 300 g cibule

  • 200 ml octu (8 %)

  • 150 g kryštálového cukru

  • 2 PL soli

  • 1 ČL horčičných semienok (voliteľne)

Postup: Všetku zeleninu nastrúhajte alebo nakrájajte na jemné pásiky. Dajte do veľkej misy, premiešajte so soľou a nechajte postáť 1–2 hodiny, kým zelenina pustí šťavu. Medzitým si pripravte nálev: ocot, cukor, horčičné semienka a 500 ml vody nechajte prevrieť.

Zeleninu naplňte do čistých pohárov, zalejte horúcim nálevom a uzavrite. Sterilizujte 15 minút pri 85 °C. Po vychladnutí skladujte na tmavom a chladnejšom mieste.

Domáca feferónková pasta

Pikantná chuťovka pre milovníkov ostrejšieho jedla – skvelá do gulášov, na hrianky, pod syr či do omáčok. Recept, ktorý zahreje nielen chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 300 g čerstvých feferónok (môžu byť rôznofarebné)

  • 100 g sladkej papriky

  • 3–4 strúčiky cesnaku

  • 100 ml oleja

  • 2 PL octu (8 %)

  • 1 ČL soli

Postup: Feferónky a papriku očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Spolu s cesnakom ich rozmixujte na hladkú pastu. Preložte do hrnca, pridajte olej, ocot, soľ a na miernom ohni povarte asi 10 minút.

Horúcu pastu plňte do malých sterilizovaných pohárov (ideálne 100–200 ml), uzavrite a sterilizujte 10 minút pri 85 °C. Skladujte v chlade, po otvorení v chladničke.

Zavárané huby v kyslom náleve

Jesenná klasika z lesa – huby v octe sú obľúbenou delikatesou, vhodné ako príloha, do šalátov či na studené misy. Najlepšie sú dubáky, kozáky alebo suchohríby.

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých húb

  • 500 ml vody

  • 250 ml octu (8 %)

  • 1 PL soli

  • 1 PL cukru

  • 5 bobkových listov

  • 10 guľôčok čierneho korenia

  • 5 guľôčok nového korenia

  • 1 menšia cibuľa (na krúžky)

Postup: Huby očistite, väčšie nakrájajte, a prevarte vo vode asi 10 minút. Scedené huby rozdeľte do sterilizovaných pohárov spolu s cibuľovými krúžkami. Medzitým pripravte nálev z vody, octu, soli, cukru a korenia – povarte 5 minút.

Nalejte horúci nálev do pohárov, uzavrite a sterilizujte 15 minút pri 85 °C. Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Vydržia niekoľko mesiacov a chutia lepšie po pár týždňoch.

Reklama

Chuť jesene, ktorú si zamilujete  

Zaváranie nie je len o tom, čo ide do pohárov. Je to o rituáli, vôni domova, vďačnosti za úrodu a radosti z tvorby. V každom jednom zaváracom recepte sa skrýva kus jesene – jej farby, vône aj ticho. A práve vtedy, keď si v zime otvoríte vlastnoručne pripravený džem alebo čalamádu, pripomeniete si, prečo sa to oplatí.

Tak si oblečte zásteru, zohrejte si kuchyňu a pustite sa do zavárania. Možno to bude práve tento rok, kedy si vytvoríte novú tradíciu, ktorú si zamilujete. Ktorý recept na zaváranie vyskúšate ako prvý?

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE