Recept, ktorý zmení váš víkend: Cesnakový chlieb s bylinkovou plnkou

Recept na cesnakovo-bylinkový chlieb

Niektoré vône dokážu prebudiť aj tie najhlbšie spomienky. Máte to tak aj vy? Medzi nimi vedie jednoznačne vôňa čerstvo upečeného chleba s maslom a cesnakom. Ak máte radi kombináciu chrumkavého povrchu, mäkučkého vnútra a výraznej chute byliniek, syra a cesnaku, tento recept si zamilujete. 

Buďme úprimní, kysnuté pečivo je láska, takže tu prichádza varovanie hneď na začiatku. Je vysoko návykový! Jeden kúsok nebude stačiť a ani dva nie. Tento chlieb sa trhá rukami priamo z formy a mizne rýchlo.

Recept na cesnakovo-bylinkový chlieb

Tento recept je úplne ideálny na víkendový brunch, ako príloha k polievke, šalátu alebo len tak,  ako slané maškrtenie ku káve, filmu alebo vínu s kamoškami. Navyše, pripravuje sa veľmi jednoducho a so surovinami, ktoré máte pravdepodobne už teraz doma.

Ingrediencie na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 15 g droždia
  • ½ čl trstinového cukru 
  • 180 ml teplej vody
  • 20 ml oleja
  • Štipka soli
  • Syr na posypanie

Cesnakovo-bylinková plnka: 

  • 50 g masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Čerstvé bylinky (pažítka, tymian, oregáno) 
  • Soľ
  • 70 g syra

Postup: 

  • Múku preosejeme do väčšej misky.
  • Následne si pripravíme kvások. Do vody pridáme droždie, cukor a trochu preosiatej múky, ktorú sme si odobrali z misky. Necháme vykysnúť približne 15 minút.
  • Do preosiatej múky pridáme soľ, olej a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste približne hodinu.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Rozpustíme maslo, do ktorého pridáme soľ, nastrúhaný cesnak a nasekané čerstvé bylinky. 
  • Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme pripravenou plnkou, posypeme syrom a nakrájame na hrubšie pásy. Tieto pásy na seba následne poukladáme a nakrájame ich na plátky. 
  • Pozdĺžnu formu (31x11 cm) si vymastíme a plátky vkladáme do formy na stojato jeden vedľa druhého. Na záver posypeme plátky syrom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30-40 minút.

Kysnutý cesnakový chlieb
Instagram / @varime.blog

Tipy, triky a variácie, ktoré vám pomôžu

  • Syr: Nebojte sa kombinovať - výborný je napríklad mix čedaru s parmezánom. Ale chutí aj s údeným syrom alebo balkánom.
  • Bylinky: Sezónne bylinky zo záhrady sú vždy top! V zime môžete použiť aj sušené, ale pridajte ich menej, pretože sú výraznejšie.
  • Vegánska verzia: Môžete použiť rastlinné maslo, vegánsky syr a droždie bez živočíšnych zložiek. Funguje to tiež.
  • Sladká obmena: Áno, presne tak, ak vynecháte cesnak a bylinky, do masla môžete pridať škoricu a cukor. Získate úplne novú verziu.
  • Podávanie: Najlepšie chutí ešte teplý, no dá sa aj ohriať, čím zmäkne.

Prečo je tento chlieb tak návykový? Možno je to tá vôňa, ktorá sa šíri z rúry a pritiahne celú rodinu do kuchyne. Možno je to tá kombinácia jemného cesta, voňavého masla, aromatického cesnaku a chrumkavého syra. Alebo ten pocit, keď si každý odtrhne svoj kúsok. 

Teda taký ten spoločný moment. Niečo, čo spája ľudí. Veď jedlo spája, nie? A práve preto sa k nemu budete radi vracať a piecť znova a znova. 

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @varime.blog

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE