Niektoré vône dokážu prebudiť aj tie najhlbšie spomienky. Máte to tak aj vy? Medzi nimi vedie jednoznačne vôňa čerstvo upečeného chleba s maslom a cesnakom. Ak máte radi kombináciu chrumkavého povrchu, mäkučkého vnútra a výraznej chute byliniek, syra a cesnaku, tento recept si zamilujete.
Buďme úprimní, kysnuté pečivo je láska, takže tu prichádza varovanie hneď na začiatku. Je vysoko návykový! Jeden kúsok nebude stačiť a ani dva nie. Tento chlieb sa trhá rukami priamo z formy a mizne rýchlo.
Recept na cesnakovo-bylinkový chlieb
Tento recept je úplne ideálny na víkendový brunch, ako príloha k polievke, šalátu alebo len tak, ako slané maškrtenie ku káve, filmu alebo vínu s kamoškami. Navyše, pripravuje sa veľmi jednoducho a so surovinami, ktoré máte pravdepodobne už teraz doma.
Ingrediencie na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 15 g droždia
- ½ čl trstinového cukru
- 180 ml teplej vody
- 20 ml oleja
- Štipka soli
- Syr na posypanie
Cesnakovo-bylinková plnka:
- 50 g masla
- 3 strúčiky cesnaku
- Čerstvé bylinky (pažítka, tymian, oregáno)
- Soľ
- 70 g syra
Postup:
- Múku preosejeme do väčšej misky.
- Následne si pripravíme kvások. Do vody pridáme droždie, cukor a trochu preosiatej múky, ktorú sme si odobrali z misky. Necháme vykysnúť približne 15 minút.
- Do preosiatej múky pridáme soľ, olej a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste približne hodinu.
- Medzitým si pripravíme plnku. Rozpustíme maslo, do ktorého pridáme soľ, nastrúhaný cesnak a nasekané čerstvé bylinky.
- Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme pripravenou plnkou, posypeme syrom a nakrájame na hrubšie pásy. Tieto pásy na seba následne poukladáme a nakrájame ich na plátky.
- Pozdĺžnu formu (31x11 cm) si vymastíme a plátky vkladáme do formy na stojato jeden vedľa druhého. Na záver posypeme plátky syrom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30-40 minút.
Tipy, triky a variácie, ktoré vám pomôžu
- Syr: Nebojte sa kombinovať - výborný je napríklad mix čedaru s parmezánom. Ale chutí aj s údeným syrom alebo balkánom.
- Bylinky: Sezónne bylinky zo záhrady sú vždy top! V zime môžete použiť aj sušené, ale pridajte ich menej, pretože sú výraznejšie.
- Vegánska verzia: Môžete použiť rastlinné maslo, vegánsky syr a droždie bez živočíšnych zložiek. Funguje to tiež.
- Sladká obmena: Áno, presne tak, ak vynecháte cesnak a bylinky, do masla môžete pridať škoricu a cukor. Získate úplne novú verziu.
- Podávanie: Najlepšie chutí ešte teplý, no dá sa aj ohriať, čím zmäkne.
Prečo je tento chlieb tak návykový? Možno je to tá vôňa, ktorá sa šíri z rúry a pritiahne celú rodinu do kuchyne. Možno je to tá kombinácia jemného cesta, voňavého masla, aromatického cesnaku a chrumkavého syra. Alebo ten pocit, keď si každý odtrhne svoj kúsok.
Teda taký ten spoločný moment. Niečo, čo spája ľudí. Veď jedlo spája, nie? A práve preto sa k nemu budete radi vracať a piecť znova a znova.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @varime.blog