Ako sa zamilovať do vegan večere? Vyskúšajte pečené tacos s tempehom!

Vegan tacos s tempehom a čiernou fazuľou

Tempehové tacos s čiernou fazuľou sa dajú pomenovať aj ako chrumkavé šťastie v každom súste. Povedzme si úprimne, niektoré dni si nezaslúžia nič menej než poriadne tacos. A keď hovoríme „poriadne“, myslíme tým také, ktoré sú zvonku pekne chrumkavé, zvnútra mäkučké a plné šťavnatého, korenistého a sýteho dobra. Také, ktoré vás po prvom súste prinútia zjesť ďalšie tri.

Takže ak hľadáte plne rastlinný recept, ktorý nielen zasýti, ale aj prinesie čerstvý závan do vášho jedálnička, ste na správnej adrese. Tieto pečené tacos s tempehom a čiernou fazuľou sú absolútny gastro highlight. Navyše, dajú sa pripraviť aj vo fritéze. No a my technológiu milujeme, pretože nám skráti čas a uľahčí množstvo ďalších činností. 

Recept na chrumkavé tacos s tempehom a fazuľou

Prečo tento recept milujeme (a možno budete aj vy)? Tempeh je potravina, ktorú veľa ľudí nepozná alebo ju ešte nevyskúšalo. Avšak, je skutočne bohatý na bielkoviny, probiotiká a má skvelú textúru – niečo medzi mäsom a tofu. Čierne fazule sú zas plné vlákniny, minerálov a krásne nasávajú chute. 

Tacos sú v tomto recepte pečené, nie vyprážané, takže sú ľahšie, ale stále neskutočne chrumkavé. No a recept si môžete dokonale prispôsobiť podľa sezóny alebo toho, čo nájdete v chladničke.

Ingrediencie (na 8 kusov):

Náplň:

  • Cca 220 g tempehu
  • 1 menšia cibuľa
  • 400 g konzervovaných čiernych fazúľ
  • 3 pl tacos korenia (môžete si vyrobiť aj domáce)
  • 3-4 strúčiky cesnaku (čím viac, tým lepšie) 
  • 1 pl paradajkového pretlaku
  • 1 pl tamari alebo sójovej omáčky
  • 80 ml vody 
  • Strúhaný vegánsky syr

Tacos:

  • 8  malých kukuričných tortíl 

Toppingy:

  • Kokosový jogurt 
  • Avokádo alebo tradičné guacamole
  • Nakladané jalapeños
  • Limetková šťava
  • Koriander

Postup:

  • Na veľkej panvici rozohrej trochu oleja a pridajte nadrobený tempeh a najemno nakrájanú cibuľu. Opekajte približne 7-8 minút, kým nezmäkne a nezačne hnednúť. 
  • Znížte teplotu na strednú a pridajte cesnak, paradajkový pretlak, tamari, korenia, fazuľu (opláchnutú a scedenú) a vodu. Miešajte ešte ďalších 5 minút, nech sa chute rozvinú. 
  • Zohrejte si kukuričné tortily. Pokojne ich na chvíľu hoďte na panvicu alebo do mikrovlnky prikryté vlhkou utierkou (áno, to naozaj funguje). Potom do každej tortily dajte asi 2 pl plnky a posypte syrom. Zložte ju napoly ako taštičku a položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Môžete ich jemne postriekať olejom (alebo potrieť), aby boli extra chrumkavé. Dajte ich piecť do rúry na 200 °C asi na 15 minút. Môžete ich dať aj do fritézy a piecť pri tepolote 180 °C asi 8-10 minút. 
  • Tacos môžete dozdobiť krémovým kokosovým jogurtom, avokádom, pikantnými jalapeños, posypať koriandrom a pokvapkať limetkou. Hotovo!

Vegan tempeh tacos
Instagram / @emmapetersen

Stojí výsledok za to? Rozhodne! Zlatisté, chrumkavé tacos, ktoré držia pohromade a rozplývajú sa v ústach. Ak vás teda niekedy niekto presvedčil, že rastlinné jedlá sú nudné, nech ochutná tieto tacos. Sú všetkým, čo od jedla očakávame - chuť, textúra, výživa a aj zábava. Takže vezmite plech, zapnite rúru a obľúbený playlist a pripravte si večeru, ktorá chutí neskutočne!

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @emmapetersen

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE