Prebytok jesenných jabĺk? Uložte ich nastrúhané pre budúce jablkové koláče!

jesenné jablká

Jeseň je obdobím hojnosti a jedným z najtypickejších plodov tejto sezóny sú jablká. Sady a záhrady sú plné šťavnatých a sladkých jabĺk, ktoré mnohí z nás zberajú do posledného kúska. Čo však robiť, keď sa jabĺk nazbiera viac, než stihneme spotrebovať? Namiesto toho, aby ste ich nechali pokaziť, existuje skvelý spôsob, ako si túto sezónnu lahôdku uchovať na neskôr – nastrúhané jablká na jablkový koláč.

Tento jednoduchý a praktický spôsob skladovania vám umožní využiť prebytočné jablká počas celej zimy. Nastrúhané jablká môžete použiť do koláčov, zákuskov, muffinov alebo ich pridať do palaciniek či ovsenej kaše. Okrem toho, že si takto uchováte sezónne ovocie, ušetríte si aj čas pri príprave obľúbených dezertov.

Prečo uchovávať nastrúhané jablká?

Konzervácia jabĺk v strúhanej podobe má množstvo výhod. Tu sú hlavné dôvody, prečo je tento spôsob skladovania jabĺk taký populárny:

  • Praktickosť – nastrúhané jablká máte vždy pripravené k okamžitému použitiu. Stačí ich vytiahnuť z mrazničky alebo pohára a môžete ich hneď pridať do receptu.
  • Úspora času – keď si jablká nastrúhate vopred, ušetríte si prácu pri príprave dezertov. Časovo náročné strúhanie sa tak stane minulosťou.
  • Zachovanie chutí a živín – aj po zmrazení alebo zaváraní si jablká zachovajú svoju prirodzenú sladkú chuť a cenné živiny, ako sú vitamíny a vláknina.
  • Všestranné využitie – nastrúhané jablká môžete použiť na množstvo spôsobov – od tradičných jablkových koláčov, cez jablčníky až po zdravšie recepty ako sú jablkové ovsené sušienky alebo smoothie.
  • Zabránenie plytvaniu – ak máte viac jabĺk, než môžete spotrebovať čerstvé, uchovávanie ich v strúhanej podobe vám pomôže predísť plytvaniu a predĺži ich trvanlivosť.

Ako správne uchovať nastrúhané jablká

Existuje viacero spôsobov, ako jablká uchovať na neskôr, ale najjednoduchšie a najčastejšie používané metódy sú zmrazenie a zaváranie. Oba spôsoby sú jednoduché a nevyžadujú si špeciálne vybavenie. Poďme si postupne vysvetliť, ako na to.

Odporúčame: Návod ako vyrezať tekvicu na Halloween: Zvládnete to ľavou-zadnou!

nastrúhané jablká
Depositphotos

1. Zmrazovanie nastrúhaných jabĺk

Zmrazenie je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako uchovať jablká na dlhší čas. Tento postup zabezpečí, že jablká si zachovajú svoju chuť, textúru a vitamíny.

Postup prípravy:

Výber jabĺk – vyberte si pevné a čerstvé jablká, ktoré nemajú poškodenú šupku. Odporúčame používať sladšie odrody, ako sú Jonagold, Golden Delicious alebo Fuji, ktoré si zachovajú svoju chuť aj po zmrazení.

Očistenie a nastrúhanie – jablká umyte, olúpte a odstráňte jadrovníky. Potom ich nastrúhajte na hrubom strúhadle. Ak chcete zabrániť, aby jablká po nastrúhaní nestmavli, môžete ich pokvapkať trochou citrónovej šťavy, ktorá prirodzene spomaľuje oxidáciu.

Balenie na zmrazenie – nastrúhané jablká rozdeľte do malých porcií (napríklad po 300–400 gramoch) a zabaľte ich do vreciek na zmrazenie alebo uzatvárateľných nádob. Dbajte na to, aby ste vytlačili všetok prebytočný vzduch, aby sa znížilo riziko tvorby ľadových kryštálov.

Označenie – vrecká alebo nádoby označte dátumom zmrazenia a množstvom. Jablká vydržia v mrazničke až 12 mesiacov, takže budete vedieť, kedy je najlepšie ich použiť.

Použitie – keď chcete jablká použiť, stačí ich vytiahnuť z mrazničky a nechať ich rozmraziť. Pri príprave koláčov alebo dezertov ich môžete pridávať aj priamo zmrazené.

2. Zaváranie nastrúhaných jabĺk

Ak preferujete uchovávanie bez potreby mrazenia, zaváranie nastrúhaných jabĺk je výbornou alternatívou. Tento spôsob je trošku náročnejší, ale výsledok stojí za to – zavárané jablká si zachovajú svoju chuť a dajú sa použiť aj po niekoľkých mesiacoch.

Postup prípravy:

Príprava jabĺk – rovnako ako pri zmrazovaní, jablká umyte, olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Opäť môžete použiť citrónovú šťavu na zabránenie hnednutia.

Predpríprava zaváracích pohárov – poháre na zaváranie dobre umyte a sterilizujte. To môžete spraviť tak, že ich umiestnite do vriacej vody na niekoľko minút alebo ich prepláchnete horúcou vodou a necháte vyschnúť.

Naplnenie pohárov – nastrúhané jablká natlačte do pripravených pohárov, ale nechajte priestor približne 1,5 cm od vrchu pohára. Jablká pri zaváraní uvoľnia trochu šťavy, takže nechajte miesto na rozšírenie.

Sterilizácia – poháre so strúhanými jablkami vložte do hrnca s vodou a varte približne 20–25 minút, aby sa vytvoril vákuum a jablká sa správne sterilizovali.

Skladovanie – poháre nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a uložte ich na tmavé a chladné miesto. Takto zavárané jablká vydržia aj celý rok.

Tipy na použitie nastrúhaných jabĺk

Nastrúhané jablká sú univerzálnou prísadou, ktorú môžete využiť v množstve receptov. Tu je niekoľko nápadov, ako ich využiť:

  • Tradičný jablkový koláč – nastrúhané jablká sú ideálne pre šťavnatý a voňavý jablkový koláč, ktorý si môžete pripraviť kedykoľvek počas roka.
  • Jablkové muffiny – nastrúhané jablká dodajú muffinom vláčnosť a sladkú chuť. Sú skvelé na raňajky alebo desiatu.
  • Ovsené sušienky s jablkami – pridajte jablká do ovsených sušienok, ktoré budú výživné a chutné.
  • Smoothie – pridajte nastrúhané jablká do smoothie pre osviežujúcu dávku vlákniny a prírodného cukru.
  • Ovocné palacinky – nastrúhané jablká môžete pridať priamo do cesta na palacinky pre sladkú a šťavnatú chuť.

Uloženie prebytočných jesenných jabĺk v strúhanej podobe je skvelým spôsobom, ako predísť plytvaniu a využiť sezónne ovocie počas celého roka. Či už ich zmrazíte alebo zavárate, budete mať po ruke pripravenú zdravú a chutnú prísadu na svoje obľúbené dezerty. Využite bohatstvo jesennej úrody naplno a tešte sa z domácich jablkových koláčov aj v zime!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE