Banánový chlieb – ten neodolateľne vláčny, voňavý a vždy trošku iný koláč, ktorý si získal srdcia domácich pekárov po celom svete. Jeho čaro spočíva v jednoduchosti, dostupnosti surovín a v tom, že skvelo zužitkuje aj prezreté banány, ktoré by inak možno skončili v koši.
Nezáleží na tom, či ste začiatočník alebo skúsený cukrár – banana bread sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Od klasickej verzie cez čokoládové a ovocné obmeny, až po zdravšie, bezlepkové či vegánske alternatívy. Vybrali sme pre vás 7 overených receptov, ktoré rozvoňajú celý byt a potešia chuťové poháriky celej rodiny.
Recepty na banánový chlieb
1. Klasický banana bread
Banánový chlieb v jeho najjednoduchšej podobe je nadýchaný, voňavý a ideálny na spotrebovanie prezretých banánov. Jeho príprava je rýchla, nevyžaduje mixér a zvládne ho naozaj každý.
Ingrediencie:
3 prezreté banány
2 vajcia
80 ml rastlinného oleja alebo roztopeného masla
100 g trstinového cukru
200 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice (voliteľne)
štipka soli
vanilkový extrakt podľa chuti
Postup: V miske roztlačte banány vidličkou na kašu. Pridajte vajcia, cukor, olej a vanilkový extrakt a všetko spolu premiešajte. V druhej miske si zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu a soľ. Suché ingrediencie postupne primiešavajte k banánovej zmesi, až vznikne hladké cesto.
Cesto nalejte do vymastenej alebo papierom vystlanej formy na chlieb. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 50–60 minút – špajdľa zapichnutá do stredu by mala vyjsť suchá. Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte samotný alebo s maslom či orieškovým krémom.
Freepik2. Banánový chlieb s čokoládou
Tento variant banánového chleba je hutnejší, mierne vláčny a božsky voňavý po kakau a kúskoch roztopenej čokolády. Ideálny pre všetkých čokoholikov, ktorí túžia po sladkom pokušení s ovocným základom.
Ingrediencie:
2 veľmi prezreté banány
2 vajcia
100 ml kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
80 ml slnečnicového oleja
120 g trstinového cukru
180 g hladkej múky
30 g kvalitného kakaa
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
100 g horkej čokolády nasekanej na kúsky (alebo čokoládové chipsy)
voliteľne vanilka alebo škorica
Postup: V miske rozpučte banány a zmiešajte ich s vajcami, olejom, smotanou a cukrom. V druhej miske preosejte múku, kakao, prášok do pečiva, sódu a soľ. Suché ingrediencie postupne vmiešajte do mokrej zmesi, až vznikne vláčne cesto.
Na záver do cesta jemne zapracujte kúsky čokolády – časť si nechajte na posypanie navrch. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte pri 175 °C asi 55–60 minút. Povrch by mal byť pevný, ale vnútro vláčne. Po vychladnutí chutí skvelo samotný, no aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny či mascarpone.
3. Banánový chlieb s malinami a orechmi
Tento banánový chlieb je nadýchaný, mierne kyselkavý vďaka čerstvým malinám a s príjemne chrumkavými kúskami vlašských orechov. Vďaka podielu tvarohu alebo ricotty je vláčnejší a vydrží dlhšie čerstvý.
Ingrediencie:
2 stredne veľké zrelé banány
2 vajcia
150 g jemného tvarohu (alebo ricotty)
70 ml olivového alebo repkového oleja
100 g trstinového cukru (alebo kokosového)
200 g polohrubej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
1 ČL citrónovej kôry (ideálne bio)
80 g čerstvých alebo mrazených malín
50 g nasekaných vlašských orechov
vanilkový extrakt alebo pár kvapiek mandľového aroma (voliteľne)
Postup: V miske roztlačte banány a primiešajte vajcia, olej, tvaroh, cukor a vanilku. Miešajte ručne metličkou, kým sa všetko nespojí do hladkej hmoty. V druhej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, sódou, soľou a citrónovou kôrou. Spojte suché a mokré ingrediencie – cesto by malo byť vláčne, nie príliš husté.
Nakoniec opatrne vmiešajte maliny (pri mrazených nerozmrazujte) a orechy. Cesto nalejte do formy vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 170 °C približne 50–55 minút. Špajdľa zapichnutá do stredu by mala vyjsť takmer suchá (maliny môžu jemne zvlhčiť stred).
Po upečení nechajte chlieb úplne vychladnúť – vďaka malinám bude vo vnútri šťavnatý. Servírujte s jemne slaným maslom alebo gréckym jogurtom.
4. Banánový chlieb bez vajec
Chutný, jemne sladký a krásne vláčny – aj bez použitia vajec. Tento recept je ideálny pre vegánov, alergikov alebo jednoducho vtedy, keď vajcia nemáte poruke.
Ingrediencie:
3 zrelé banány (čím prezretejšie, tým lepšie)
80 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové, ovsené alebo sójové)
60 ml kokosového oleja (alebo iného neutrálneho rastlinného oleja)
1 PL javorového sirupu alebo agáve
2 PL mandľového alebo arašidového masla
180 g hladkej alebo polohrubej múky (môže byť aj špaldová)
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL mletej škorice
štipka soli
voliteľne: hrsť nasekanej horkej čokolády, orechov alebo semienok navrch
Postup: Vo väčšej miske rozpučte banány vidličkou na jemné pyré. Pridajte rastlinné mlieko, olej, sirup a orieškové maslo a všetko dobre premiešajte. V druhej miske spojte múku s práškom do pečiva, sódou, škoricou a soľou. Suché ingrediencie postupne primiešajte k banánovej zmesi, kým nezískate hladké, mierne husté cesto.
Cesto nalejte do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie. Povrch môžete posypať čokoládou, orechmi alebo semienkami podľa chuti. Pečte pri 175 °C približne 50–55 minút. Pred vybratím skontrolujte špajdľou, či je stred upečený. Po vychladnutí chutí výborne samotný, s rastlinným jogurtom alebo domácim džemom.
Freepik5. Fit banánový chlieb z ovsených vločiek
Tento chlieb je ideálny pre aktívnych ľudí, ktorí si strážia kalórie, ale nechcú sa vzdať sladkého. Je prirodzene bez pridaného cukru a múky, zato plný vlákniny, draslíka a pomaly sa uvoľňujúcich sacharidov.
Ingrediencie:
2 veľké prezreté banány
2 vajcia
150 g jemných ovsených vločiek
100 g gréckeho jogurtu
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL škorice
1 ČL vanilkového extraktu
štipka soli
voliteľne: hrsť orechov alebo sušeného ovocia
Postup: V miske rozpučte banány a premiešajte ich s vajcami a jogurtom. Vložky rozmixujte v mixéri na jemnú múku (alebo nechajte jemné, ak preferujete rustikálnejší výsledok). Všetky ingrediencie spojte do kompaktného cesta.
Cesto nalejte do silikónovej alebo papierom vystlanej formy na chlieb a pečte v predhriatej rúre na 175 °C asi 40–45 minút. Výsledný chlieb je mäkký, výživný a výborne sa hodí ako raňajky či snack pred tréningom.
6. Bezlepkový banánový chlieb
Tento recept využíva prirodzene bezlepkové ingrediencie, vďaka čomu si na chlebíku pochutná aj ten, kto sa lepku vyhýba. Výsledok je vláčny, jemne orieškový a sladký len vďaka banánom.
Ingrediencie:
3 zrelé banány
2 vajcia
80 ml rastlinného oleja (alebo kokosového)
100 g mandľovej múky
100 g ryžovej múky alebo kukuričnej
1 ČL prášku do pečiva (bezfosfátového, bezlepkového)
1/2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
štipka soli
voliteľne: nasekané vlašské orechy, kokos alebo čokoládové kúsky
Postup: Banány roztlačte na kašu a premiešajte s vajcami a olejom. V druhej miske zmiešajte suché ingrediencie a potom ich postupne zapracujte do mokrej zmesi. Ak sa vám cesto zdá príliš husté, pridajte trochu rastlinného mlieka.
Pečte vo forme vystlanej papierom na pečenie pri 170 °C asi 50–55 minút. Chlebík bude krásne voňavý a na reze jemný. Výborne chutí len tak, no môžete ho servírovať aj s džemom, kokosovým jogurtom alebo mandľovým maslom.
Freepik7. Vegánsky banánový chlieb
Bez vajec, bez mlieka, bez medu – ale s poriadnou dávkou chuti a vláčnosti. Tento chlieb je dôkazom, že rastlinná verzia môže konkurovať aj klasickému banana breadu. Základ tvoria zrelé banány a rastlinné mlieko, ktoré vytvoria jemnú štruktúru a príjemne sladký profil.
Ingrediencie:
3 zrelé banány
200 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové alebo ovsené)
80 ml kokosového alebo repkového oleja
100 g trstinového cukru alebo javorového sirupu
220 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
štipka soli
voliteľne: hrsť nasekaných vlašských orechov alebo kúskov horkej čokolády
Postup: Vo väčšej miske rozpučte banány na kašu. Pridajte cukor alebo sirup, olej a rastlinné mlieko. Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo do tekutej zmesi.
V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu a soľ. Suché ingrediencie prisypte k mokrým a miešajte len toľko, aby sa všetko spojilo – nie dlhšie. Nakoniec môžete pridať čokoládu alebo orechy.
Cesto prelejte do formy na chlieb vystlanej papierom a pečte pri 175 °C približne 50–60 minút. Skontrolujte špajdľou – mala by vyjsť suchá. Po upečení nechajte vychladnúť, krájajte a podávajte. Výborne chutí aj s rastlinným jogurtom, ovocím alebo orieškovým krémom.
Tipy na skladovanie banánového chlebíka
Banánový chlieb je najlepší čerstvý, no ak ho nezjete celý v prvý deň (čo je pri jeho vôni a chuti malý zázrak), môžete si ho vychutnať aj neskôr – len treba vedieť, ako ho správne uskladniť.
Po úplnom vychladnutí ho zabaľte do voskového obrúska, utierky alebo potravinovej fólie a uložte do uzatvárateľnej nádoby či chlebníka pri izbovej teplote. Takto vydrží mäkký 2–3 dni. Vyhnite sa skladovaniu v chladničke – vlhkosť ho môže vysušiť a zmeniť jeho štruktúru.
Ak si chcete banánový chlebík odložiť na neskôr, pokojne ho zamrazte. Nakrájajte ho na plátky, každý zabaľte zvlášť do potravinovej fólie a vložte do mraziaceho vrecka. V mrazničke vydrží aj 2–3 mesiace.
Pred konzumáciou stačí nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo jemne ohriať v rúre či hriankovači. Vďaka tomu si banana bread zachová svoju chuť aj šťavnatosť, a vy ho môžete mať kedykoľvek poruke ako rýchlu maškrtu či raňajky.
Banánový chlieb, ktorý si zamilujete znova a znova
Nech už sa rozhodnete pre klasiku alebo siahnete po modernejšej verzii bez lepku či vajec, jeden výsledok je istý – vláčny chlieb, ktorý zmizne skôr, než vychladne. Banánový chlieb nie je len skvelý dezert k poobednej káve, ale aj výborná desiata, raňajky či darček zabalený v papieri a vôni domova.
Nebojte sa experimentovať, pridávať nové suroviny alebo ozdobiť hotový chlieb orieškami, semienkami či plátkami banánu navrchu. Banana bread má totiž jedno veľké plus – odpúšťa chyby a vždy sa podarí. Tak šup do kuchyne a pečte s chuťou!
Zdroj úvodnej fotky: Freepik