Slaný karamel je jednou z tých pochúťok, ktoré si získali srdcia gurmánov po celom svete. Táto dokonalá kombinácia sladkého a slaného prináša nezameniteľný chuťový zážitok. Pripravte si slaný karamel doma podľa jednoduchého receptu a presvedčte sa, aké lahodné je spojenie karamelu a soli.
Čo budete potrebovať na slaný karamel?
Na prípravu slaného karamelu budete potrebovať iba pár základných ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne bežne doma – cukor, smotanu na šľahanie, maslo a kvalitnú morskú soľ. Dôležité je tiež používať hrniec s hrubým dnom, aby sa cukor nepripaľoval, a silikónovú stierku na miešanie.
Suroviny na slaný karamel
- 280 g cukru – klasického alebo trstinového
- 200 ml horúcej smotany na šľahanie, obsah tuku min. 30 %
- 80 g masla v izbovej teplote
- soľ
Z uvedeného množstva surovín si pripravíte slaný karamel približne do troch fľaštičiek.
Odporúčame: TOP recepty na rýchle mug cakes – sladké dobroty z hrnčeka za pár minút!
Postup na slaný karamel
Prvým krokom je rozpustenie cukru na karamel. Do hrnca s hrubým dnom nasypte kryštálový cukor a zahrejte ho na strednom ohni. Počas rozpúšťania cukru ho neprestávajte sledovať a jemne miešajte, aby sa rovnomerne rozpustil a nepripálil sa. Cukor sa najprv začne rozpadať na malé hrudky a následne sa zmení na tekutý jantárový karamel.
Keď je cukor úplne rozpustený a má krásnu zlatistú farbu, pridajte doň maslo. Nezľaknite sa, pretože zmes začne peniť. Maslo miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Potom pomaly prilejte smotanu na šľahanie, opäť počítajte s penením. Zmes miešajte, kým nezíska hladkú a krémovú konzistenciu.
Hotový karamel odstavte z ohňa a pridajte doň štipku morskej soli. Soľ zvýrazní sladkosť karamelu a dodá mu jedinečný chuťový kontrast. Nechajte karamel mierne vychladnúť a potom ho prelejte do sterilizovanej sklenenej nádoby.
Odporúčame: Recepty na domáce polievky, kde využijete ponorný mixér
DepositphotosTipy a triky na dokonalý karamel
Kľúčom k úspechu je trpezlivosť. Nepokúšajte sa proces urýchliť zvýšením teploty, pretože karamel sa môže ľahko pripáliť a získať horkú chuť. Pri pridávaní smotany a masla pracujte opatrne, pretože horúci karamel vám môže spôsobiť popáleniny. Ak chcete, aby bol karamel ešte jemnejší, môžete ho na záver precediť cez jemné sitko.
Chcete, aby získal váš karamel unikátnu chuť? Môžete použiť rôzne druhy soli, ako napríklad himalájsku ružovú soľ alebo vločkovú morskú soľ, alebo skúste do karamelu pridať štipku vanilky, škorice či trochu chilli.
Odporúčame: Ako piecť ryžu v rúre: Jednoduchý návod na dokonalú prílohu
Ako slaný karamel využiť?
Hotový slaný karamel je univerzálny a môžete ho použiť na množstvo spôsobov. Je skvelý ako poleva na zmrzlinu, palacinky alebo vafle. Ak máte radi sladké raňajky, pridajte si ho do granoly, jogurtu či ovsenej kaše. Môžete ho tiež použiť na prípravu dezertov, ako sú karamelové tartaletky, cheesecaky alebo čokoládové suflé, alebo si ho pridajte do kávy.
Ak hľadáte originálny darček, nalejte karamel do pekného pohára, ozdobte stužkou a darujte ho svojim blízkym. V chladničke vydrží až tri mesiace. A možno aj nie, lebo chutné veci občas záhadne zmiznú...
Musíte to vyskúšať
Slaný karamel je jednoducho neodolateľnou pochúťkou, ktorá obohatí každý dezert či chvíľu pohody. Jeho príprava je jednoduchá, no výsledok vás ohromí svojou dokonalou chuťou. S týmto receptom si ho ľahko pripravíte aj doma a môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám. Prečo teda neochutnať sladko-slanú kombináciu, ktorá si podmanila svet?