Ako nakrájať melón ako profesionál? Tu je odpoveď!

Ako nakrájať melón

Červený melón má sladkú a osviežujúcu chuť, oválnu alebo guľatú formu a typickú krásnu červenú dužinu. Je obklopený tmavozelenou alebo pruhovanou šupkou. Je nízkokalorický a bohatý na vitamíny (najmä vitamín C) a minerály (ako draslík a horčík). Obsahuje tiež antioxidanty, ako sú lykopén a beta-karotén, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie.

Vďaka vysokému obsahu vody je skvelým ovocím na hydratáciu počas horúcich letných mesiacov. Melón sa dá konzumovať čerstvý, v smoothie, ovocných šalátoch alebo aj ako súčasť osviežujúcich nápojov. Môže sa tiež grilovať či používať v dezertoch. Hlavná sezóna vodného melóna je v lete, keď je jeho chuť najintenzívnejšia.

Červený melón v lete jednoducho milujeme!

Leto je obdobím, kedy sa príroda prebudí do svojej plnej krásy a slnko nás láka tráviť čas vonku. A čo by to bolo za leto bez červeného melónu? Tento šťavnatý a osviežujúci plod patrí medzi naše najobľúbenejšie letné pochúťky.

Červený melón, známy aj ako vodný melón, je skutočným symbolom leta. Jeho sladká chuť a šťavnatosť nám dokážu okamžite spríjemniť horúce dni. 

Tento plod je nielen pochúťkou, ale aj skvelým zdrojom hydratácie. Obsahuje až 92 % vody, čo je ideálne na osvieženie a dodanie potrebných tekutín organizmu v horúcich dňoch. Navyše, melón je bohatý na vitamíny a minerály, ako sú vitamín C, A alebo draslík, čím podporuje naše zdravie a posilňuje imunitný systém.

V lete si melón môžeme vychutnať na rôzne spôsoby. Môžeme ho podávať v šalátoch s fetou a mätou, pripravovať z neho smoothie alebo ho jednoducho nízko kalórie mramorovať s jogurtom na osviežujúci dezert. Možností je nespočetne veľa!

Takže, keď sa opäť prechádzame slnečnými dňami a užívame si letné radovánky, nenechajme si ujsť príležitosť vychutnať si červený melón. Či už pri bazéne, na pikniku v parku alebo len tak na terase, tento lahodný plod je v lete vždy vítaným spoločníkom. Červený melón v lete jednoducho milujeme!

Odporúčame: Melónové nanuky podľa Kvetky Horváthovej – dokonalé vzhľadom aj chuťou!

červený melón
Depositphotos

Prečo je melón zdravý?

Melón je nielen osviežujúci, ale aj veľmi zdravý. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by sme ho mali zaradiť do našej stravy:

  1. Vysoký obsah vody: Melón obsahuje približne 90% vody, čo z neho robí skvelý zdroj hydratácie, najmä počas horúcich letných dní.

  2. Nízkokalorický: Melón je nízkokalorický, takže je ideálnym občerstvením pre tých, ktorí sa snažia udržať svoju hmotnosť pod kontrolou.

  3. Bohatý na vitamíny a minerály: Melón je výborným zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, a vitamínu A, ktorý je dobrý pre zrak. Obsahuje aj ďalšie minerály, ako je draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak.

  4. Antioxidanty: Melón obsahuje antioxidanty, ako je lykopén, ktorý má protizápalové účinky a môže znižovať riziko niektorých ochorení, vrátane rakoviny a srdcových chorôb.

  5. Podpora trávenia: Melón obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie a pomáha predchádzať zápche.

  6. Dobre pre pleť: Vďaka obsahu vitamínov a antioxidantov môže melón prispieť k zdravej pleti a pomôcť v boji proti starnutiu pokožky.

  7. Podpora svalovej regenerácie: Melón obsahuje aminokyselinu citrulín, ktorá môže pomôcť zlepšiť fyzický výkon a urýchliť regeneráciu svalov po tréningu.

Ako správne nakrájať melón?

  1. Výber melónu: Predtým, ako začnete s krájaním, vyberte si zrelý melón. Zrelý melón by mal mať jasnú farbu a mal by byť ťažký na svoj objem. Ak poklepete na melón, mal by znieť dutým zvukom.

  2. Príprava melónu: Pred krájaním umyte melón pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty a mikroorganizmy z povrchu.

  3. Odstránenie koncov: Položte melón na pevný a stabilný povrch. Najprv odstráňte oba konce melónu (vrchný a spodný), aby ste získali stabilné plochy, na ktorých môžete pokračovať v krájaní.

  4. Krájanie melónu na polovice: Postavte melón tak, aby bol jedným z plochých koncov na doske. Potom ho prekrájajte na polovicu pozdĺžne. Môžete si vybrať, či krájate na klasický vodný melón alebo na sladký melón, tento postup je rovnaký.

  5. Krájanie bez kôstok: Ak je to potrebné, pomocou lyžice môžete odstrániť veľké jadierka. Potom vyberte nožík a začnite krájať dužinu na plátky. Plátky môžu mať hrúbku podľa vlastnej chuti, ale väčšinou zhruba 2-3 cm sú ideálne.

  6. Krájanie na kusy: Teraz môžete vziať tie plátky a pokrájať ich na kúsky melóna alebo rôzne tvary, podľa toho, ako chcete melón podávať.

  7. Servírovanie: Uložte nasekaný melón na servírovaciu misku a môžete ho podávať.

vodný melón
Depositphotos

tipy ako nakrájať melón
Depositphotos


krájanie melóna
Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE