Betónový kvetináč: Efektný doplnok, ktorý si viete vyrobiť sami!

Betón je síce surový druh materiálu, ale v posledných rokoch je veľmi populárny aj na výrobu doplnkov ako do exteriérov, tak aj do interiérov. Je to vďačný materiál, pretože vydrží veľa rokov. Mnohí obľubujú „holý“ povrch betónu najmä do industriálnych dizajnov, na druhej strane ale vynikne aj na terasách, balkónoch či záhradách v podobe doplnkov.

Kvetináče, svietniky, vázičky a rôzne iné doplnky práve z betónu ozvláštnia priestor, a na prvý dojem jednoduchý dizajn môžu práve „rozbiť“ svojou surovosťou. Ak ste aj vy fanúšikom vlastnej tvorby a originálnych kúskov, prinášame vám tip na to, ako si doma jednoducho vyrobiť betónový kvetináč. Ako na to?

Čo budeme na výrobu potrebovať?

Na výrobu betónovej zmesi budete potrebovať:

  • cement,
  • piesok,
  • vodu.

Zmiešajte najprv suché zložky a potom prilievajte vodu, aby ste vytvorili zmes správnej konzistencie. Pre betónovú zmes môžete použiť tiež cement + piesok v pomere 1:3. Ak chcete použiť vlastnú zmes piesku a cementu, zvoľte pomer: 3 diely piesku, 1 diel cementu a 1 diel vody.

Odporúčame: RECEPT: Vertikálna citrónová torta z Pečie celé Slovensko

betónové dekorácie

Zdroj: Shutterstock®

Ako ďalej?

Ak máte už betónovú zmes pripravenú, majte poruke aj:

  • plastovú nádobu,
  • fľašu,
  • nožnice,
  • špachtľu,
  • gumenú fóliu.

Ako formu používajte plastovú nádobu, nikdy nie sklo alebo kov – pretože sklo a kov sa k betónu prilepí, takže z týchto materiálov by ste betón nevybrali. Neodporúča sa používať ani kartón alebo iný savý materiál, pretože ten nasaje vodu, a tá bude chýbať pri tuhnutí. Tuhnutie betónu je totiž chemická reakcia, pri ktorej je voda nevyhnutná.

Do plastovej nádoby po jej obvode vložte gumenú fóliu a do nej vložte plastovú fľašu s vodou. Voda slúži ako potrebná záťaž. Betónovú zmes postupne nalievajte do formy. V tomto kroku nezabudnite na použitie špachtle, ktorá poslúži k zhutneniu betónu vo forme.

Po naplnení formy vyhlaďte povrch a betón nechajte dobre vyzrieť, minimálne 1 deň. Potom celý odliatok vyberte z formy a váš výtvor v podobe betónového kvetináča nechajte ešte vyschnúť.

Zaujme vás: Upratovanie podľa Marie Kondo: Zoznámte sa s metódou KonMari

betónový črepník

Zdroj: Shutterstock®

Nechajte pracovať fantáziu!

Zaujímavosťou je, že podľa toho, ktorou stranou vložíte gumenú fóliu do plastovej formy, budete mať na hotovom kvetináči buď výstupky alebo dutinky. Ak chcete svoj výrobok ešte skrášliť a zdokonaliť, skúste povrch namaľovať akrylovou farbou podľa vášho vkusu. Získate tak originálny doplnok, ktorý bude vašou vlastnou tvorbou.

Nechajte sa inšpirovať aj takýmito betónovými dekoráciami:

Neprehliadnite: TOP tipy na pestovanie muškátov – pre tie najkrajšie kvety

dekoratívny kvetináč

Zdroj: pinterest.com/tuacasabr/

betónový kvetináč

Zdroj: pinterest.com/deavitanet/

kvetináč z betónu so vzorom

Zdroj: pinterest.com/prnajjarianjobs/

kvetináč

Zdroj: pinterest.com/nordic1/

kvetináč ruky

Zdroj: pinterest.com/prnajjarianjobs/

kvetináč so zlatým vzorom

Zdroj: pinterest.com/bangonstyle/

kvetináč - betónová fľaša

Zdroj: pinterest.com/deavitanet/

kvetináč z betónu na sukulent

Zdroj: pinterest.com/nordic1/

kvetináč na sukulent

Zdroj: pinterest.com/nonsoloriciclo/

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE