Zabudnite na škvrny! Ako správne umývať poháre?

Sklené poháre sú vyrobené zo skla, ktoré je trvanlivé a odolné voči mechanickému poškodeniu. Ponúkajú množstvo výhod, ktoré ich robia veľmi obľúbenými pre použitie v domácnostiach, reštauráciách a baroch. Existuje veľa druhov sklených pohárov, ktoré sú určené na rôzne účely. Medzi najbežnejšie patria poháre na vodu, poháre na víno, poháre na pivo, poháre na koktaily a poháre na likéry.

Môžu mať rôzne tvary a vzory, ktoré prispievajú k ich atraktívnemu vzhľadu. Napríklad vínové poháre majú štíhly tvar s dlhou stopkou, zatiaľ čo poháre na pivo majú väčšiu a širšiu formu. Sklené poháre sa ľahko čistia, čo je veľkou výhodou. Môžete ich umývať ručne alebo v umývačke riadu. Sklo je tiež neabsorbujúce, čo znamená, že nezachytáva pachy ani chute.

Sklené poháre sú bezpečné na používanie, pokiaľ sa s nimi opatrne zaobchádza. Mali by sa vyhnúť nárazom alebo pádom na tvrdú podlahu, čo môže spôsobiť prasknutie alebo rozbitie. Sklené poháre sú preto skvelou voľbou pre akúkoľvek príležitosť a patria medzi základnú výbavu každej domácnosti. Je dôležité vybrať si podľa svojich preferencií a účelu, pre ktorý budú používané.

Ako a prečo správne umývať poháre a vždy vyčistiť poháre?

Ako správne čistiť poháre a prečo? Ak si aj vy kladiete túto otázku, dnes vám prinášame odpoveď a skvelé tipy, ako na to.

  • Estetický vzhľad - špinavé poháre či šmuhy na sklených pohároch môžu kaziť estetický vzhľad stola alebo nápoja, ktorý v pohári podávate. Čisté a lesklé poháre pridávajú dojem čistoty a starostlivosti.
  • Chuť a vôňa - ak sú poháre nečisté, môžu do jedla alebo nápoja zanechávať nepriaznivé zvyšky, ktoré môžu ovplyvniť chuť a vôňu. Správne čistené poháre zabezpečia, že nebudú mať žiadny vplyv na zážitok z konzumácie.
  • Zdravie - zbytky nápojov alebo jedla na pohároch môžu lákať na rast baktérií a plesní. Ak konzumujete z takýchto pohárov, môže to viesť k zdravotným problémom. Dôkladné a správne čistenie zníži riziko prenosu baktérií a ochráni vás pred možnými ochoreniami.
  • Prenos chutí a vôní - zvyšky od jedál alebo nápojov môžu preniknúť do skleného materiálu pohára a potom byť prenesené na iné nápoje alebo jedlo, ktorého si v budúcnosti v pohári vychutnávate. Správnou starostlivosťou o poháre zabezpečíte, že žiadne nežiaduce chute a vône budú prenášané na iné potraviny.
  • Dlhšia životnosť - vhodnou starostlivosťou a správnym čistením môžete predĺžiť životnosť sklených pohárov. Nedostatočné čistenie môže spôsobiť opotrebenie pohárov alebo poškodenie ich povrchu.

Správne umývanie pohárov a správna starostlivosť o sklené poháre sa odráža nielen na vzhľade a hygiene, ale aj na pohode a celkovom zážitku z konzumácie. Preto je dôležité venovať rovnakú pozornosť čisteniu pohárov, ako pri príprave a servírovaní jedla či nápojov.

Ručné umývanie pohárov + umývanie vínnych pohárov

Samotné ručné umývanie pohárov je jednoduché, ale vyžaduje presnosť a opatrnosť, aby sa zabránilo poškodeniu skla a zanechaniu škvŕn alebo škvŕn.

Tu je postup, ako na správne ručné umývanie pohárov:

  • Pripravte si vodou naplnený drez alebo nádobu na umývanie pohárov. Môžete tiež vytvoriť mydlovú penu s jemným umývacím prostriedkom na riad.
  • Pred umývaním zohrejte vodu na príjemnú teplotu. Veľmi horúca voda môže spôsobiť popraskanie pohárov, preto dávajte pozor.
  • Začnite postupom umývania pohárovej steny, aby sa zabránilo stekaniu mydlovej peny na dno pohára. Používajte mäkkú špongiu alebo umývaciu handričku na špeciálne umývanie skla.
  • Jemne otáčajte pohárom v rukách a umývajte ho rovnomerne po celej vnútornosti. Držte pohár pevne a nežmýkajte ho príliš silno, aby ste predišli zlomeniu.
  • Dôkladne opláchnite pohár pod tečúcou vodou, aby ste odstránili mydlovú penu a zvyšky nečistôt. Uistite sa, že ste vypláchli všetky mydlové zvyšky, pretože môžu zanechať škvrny alebo nepríjemný zápach.
  • Ak je pohár po umytí stále špinavý, môžete ho opatrne pretrieť jemnou kefkou, ktorá vám pomôže dostať sa k ťažko dosiahnuteľným miestam. Opäť opláchnite pod tečúcou vodou.
  • Po umytí nezotierajte pohár utierkou, pretože to môže zanechať vlákniny alebo škvrny.

Dôležité je dodržiavať tieto kroky a byť opatrný, keď ručne umývate poháre, pretože aj malá nepozornosť môže viesť k poškodeniu skla. Buďte trpezliví a ostražití, a váš poháriky budú vždy krásne lesklé a čisté.

Neprehliadnite: Umývačka riadu: 10 vecí, ktoré do nej nepatria!

umývanie pohárov

Zdroj: Depositphotos

Ako predchádzať vzniku škvŕn pri umývaní pohárov?

Tu je niekoľko tipov, ktoré sa dajú dodržiavať pri správnom umývaní pohárov:

  • Pozor na správnu manipuláciu - pri umývaní pohárov ich nikdy nedávajte dokopy. Inak sa môžu o seba tĺcť, čo môže viesť k škrabancom alebo prasklinám, ktoré môžu byť zdrojom škvŕn.
  • Pred umývaním ich opláchnite - poháre je dobré ich pred umytím opláchnuť teplou vodou. Tým sa zmierňuje reakcia medzi obsahom pohára a umývacími prostriedkami, ktoré používate, a minimalizuje sa riziko vzniku škvŕn.
  • Používajte jemné umývacie prostriedky - pri umývaní pohárov sa vyhýbajte agresívnym a abrazívnym čistiacim prostriedkom. Radšej siahnite po miernych umývacích prostriedkoch, ktoré sú určené špeciálne na umývanie pohárov a dokážu odstrániť škvrny bez toho, aby poškodili ich povrch.
  • Rovnomerne nanášajte umývací prostriedok - pri umývaní pohárov nanášajte umývací prostriedok rovnomerne na špongiu alebo hubku a jemnými pohybmi umývajte vnútornú aj vonkajšiu časť pohára. Snažte sa vyvarovať prílišnému treniu a príliš veľkým tlakom, ktoré môžu spôsobiť poškriabanie alebo vyššiu poréznosť povrchu, čo môže viesť k vzniku škvŕn.
  • Dôkladne opláchnite poháre - po umytí pohárov ich dôkladne opláchnite teplou vodou, aby sa z nich odstránili zvyšky umývacieho prostriedku. Tým sa minimalizuje pravdepodobnosť vzniku škvŕn spôsobených zvyškami čistiacich prípravkov.

Ak umývate poháre v umývačke riadu, mali by ste ich dať na horúci program, aby sa dôkladne vyčistili a osušili. Ak ich umývate ručne, odporúča sa sklo osušiť okamžite po umytí jemnou utierkou.

Tieto tipy pomôžu minimalizovať vznik škvŕn pri umývaní pohárov a zachovať ich čistý a lesklý vzhľad.

Odporúčame aj: Ako využiť (recyklovať) zaváraninové poháre?

umývanie pohárov

Zdroj: Depositphotos

Ako ochrániť poháre pred vznikom škvŕn?

Ochrana pohárov pred vznikom škvŕn pri umývaní je dôležitá, pretože škvrny môžu znehodnocovať ich vzhľad.

Tu je niekoľko tipov, ako to dosiahnuť:

  • Pred umývaním pohárov ich dôkladne opláchnite. Odstráňte tak nečistoty a zvyšky nápojov, ktoré by mohli spôsobiť škvrny.
  • Pri umývaní pohárov používajte jemné umývacie prostriedky. Vyhnite sa použitiu agresívnych čistiacich prostriedkov, pretože môžu poškodiť povrch a vytvoriť škvrny.
  • Používajte mäkkú hubku alebo štetec na umývanie pohárov. Tvrdé alebo drsné hubky môžu poškriabať povrch pohárov, čo tiež môže spôsobiť škvrny.
  • Ak je to možné, vyhnite sa umývaniu pohárov vo veľmi horúcej vode. Príliš vysoké teploty môžu vyvolávať kondenzáciu na povrchu pohárov a spôsobiť škvrny.
  • Neumývajte veľké množstvo pohárov naraz. Je lepšie ich umývať po jednom. Týmto spôsobom sa minimalizuje pravdepodobnosť, že sa poháre navzájom poškriabu.
  • Po umytí pohárov ich dôkladne opláchnite teplou vodou a zabezpečte dobré vysušenie pohárov vzduchom. Vyhnite sa treniu pohárov utierkou, pretože to môže vytvárať škvrny z prachu alebo iných nečistôt na uterákoch.

Tip pre vás: TAKTO skladujte banány a už vám viac nesčernajú!

čisté poháre

Zdroj: Depositphotos

Korózia skla - ako zabrániť korózii?

Korózia skla môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako sú vlhkosť, chemikálie alebo nevhodné čistenie.

Tu je niekoľko spôsobov, ako zabrániť korózii skla:

  • Udržiavaná správna vlhkosť - sklo nemá rado nadmernú vlhkosť. Ak je sklo vystavené vymedzeniu vodnej pary, môže dôjsť k poškodeniu povrchu skla. Uistite sa, že miesto, kde sa sklo nachádza, je dostatočne vetrané a nechajte sklo neustále suché.
  • Vyhnite sa kontaktu skla s chemikáliami - chemikálie ako silné čistiace prostriedky môžu poškodiť povrch skla a spôsobiť koróziu. Pri manipulácii s chemikáliami sa uistite, že sklo nie je v priamom kontakte s nimi a opláchnite ho čistou vodou, keď je to potrebné.
  • Používajte správne čistiace prostriedky - vyhýbajte sa použitiu abrazívnych čističov alebo drsných handier, ktoré by mohli poškriabať povrch skla. Miesto toho používajte mierny čistič skla a jemnú handričku na čistenie. Uistite sa, že čistiaci prostriedok je určený špecificky na sklo. Postačí teda jemný umývací prostriedok.
  • Pravidelne čistite sklo - pravidelné čistenie skla pomáha odstrániť nečistoty a zabrániť ich hromadeniu na povrchu skla, čo môže viesť k korózii. Prach alebo mastnota by mali byť odstránené čo najskôr, aby sa minimalizovalo riziko korózie.

Dodržiavanie týchto tipov vám pomôže zabrániť korózii skla a predĺžiť jeho životnosť. Dôležité je pravidelné čistenie a starostlivý prístup k údržbe skla.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE