Správne zahustenie omáčky nie je iba o chuti, ale predovšetkým o tých správnych ingredienciách. A ide to aj bez múky! Z múky sa nielenže priberá, ale veľa ľudí má kvôli nej aj spomalené trávenie, syndróm lenivého čreva alebo intoleranciu na lepok. Ak ste sa v jednom z týchto prípadov našli, využite iné triky, keď chcete zahustiť omáčku.
Zahusťovanie omáčky nie je žiadna veda. Spôsob zahusťovania sa síce môže líšiť, ale dobrá omáča stojí predovšetkým na ingredienciách a vyváženej chuti, ako aj na krémovej textúre. Hustoty omáčky bývajú ale rôzne. Ako však dosiahnuť tú správnu konzistenciu klasickým spôsobom zahusťovania, ak sa chcete vyhnúť nezdravej múke? Prezradíme vám užitočné tipy a triky!
Potrebujete zahustiť jedlo?
Omáčku môžete zahustiť rôznymi spôsobmi, a to aj bez použitia múky.
Pre zdravšiu omáčku môžete vyskúšať napríklad:
- škrobové prípravky ako zahusťovače (napríklad kukuričný škrob alebo zemiakový škrob) zmiešané s vodou, zeleninovým vývarom alebo mliekom,
- rozmixovanú zeleninu,
- maslo,
- ovsené vločky,
- zemiaková kaša,
- zemiaky,
- lyžicou studenej vody,
- zeleninové pyré a podobne.
Tiež pri riešení problému ako zahustiť omáčku bez múky môžete vyskúšať redukciu omáčky, čo znamená ju varíte dlhšie, aby sa väčšie množstvo vody odparilo a omáčka sa zahustí prirodzene. Môže to však byť komplikovanejšie ako to znie a omáčka pri tom čiastočne môže zmeniť chuť.
Odporúčame: TAKTO skladujte banány a už vám viac nesčernajú!
Omáčka - ako ju zahustiť?
Prirodzene zahustiť omáčku môžete okrem škrobu a zeleniny aj týmito alternatívami, aby ste dosiahli krémovejšiu konzistenciu:
- vaječné žĺtky,
- parmezán alebo iné syry,
- mleté orechy alebo semienka,
- kokosová múčka,
- chia semienka.
Neprehliadnite: Paprika v slanej vode - načo je to dobré?! Tento trik musí poznať každý!
Zdroj: Depositphotos
Ako zahustiť prívarok?
Zemiaky - zahusťovanie zemiakmi poznajú najmä milovníci guláša, vhodné sú ale aj s omáčkami - kôprová omáčka či hubová omáčka.
Zemiaky obsahujú škrob, ktorý pokrmu dodá hustú a hladkú konzistenciu.
- Uvarené zemiaky stačí rozmixovať a pred koncom varenia ich vmiešať do omáčky alebo polievky.
- Alebo - surový zemiak nastrúhajte najemno a pred dovarením ho pridajte do pokrmu.
Ako zahustiť guláš?
Tri najjednoduchšie a pravdepodobne najčastejšie využívané spôsoby zahusťovania guláša sú:
- redukcia vody - na miernom ohni nechajte bez pokrievky nadbytočnú tekutinu odpariť,
- zemiaky,
- zápražka, respektíve zátrepka - nemusí sa pridať iba do základu, ale môžete ňou doladiť konzistenciu polievky či omáčky aj dodatočne.
Ako zahustiť polievku škrobom?
Okrem hladkej múky sa na zahusťovanie polievok a omáčok používajú aj rôzne druhy škrobov, ktoré sú bez lepku a vyhovujú aj ľuďom s tráviacimi problémami.
Najčastejšie ide o kukuričný alebo zemiakový škrob.
- Najskôr sa pridáva škrob v menšom množstve.
- Škrob si vždy rozmiešajte zvlášť so studenou vodou (nie teplou, inak sa rýchlo premení na lepkavú hmotu).
- Po rozpustení vlejte zmes do polievky/omáčky a dôkladne premiešajte.
Odporúčame aj: Škvrny na oblečení od potu, kávy, vína, make-upu: Vieme, ako sa ich účinne zbaviť!
Zdroj: Depositphotos
Zahustenie zeleninových polievok
- Škrob - zemiakový alebo kukuričný škrob rozmiešajte v studenej vode a vlejte do už uvarenej vriacej polievky.
- Vajce - vajíčko poriadne rozšľahajte vo vývare alebo vo vode. Dajte si naozaj záležať, aby bolo dobre vymixované. Rozmixované vajce vlejte do už hotovej vriacej polievky a chvíľku povarte.
- Rozmixovaná zelenina - hustú zeleninovú polievku pripravíte aj tak, že odoberiete časť zeleniny, rozmixujete ju a pridáte späť do polievky.
- Zemiaky - sú vhodné aj do gulášov. Niekto dáva prednosť väčšiemu množstvu zemiakov, iný zemiaku najemno nastrúhanému a pridanému do polievky či guláša. O hustotu sa postará uvoľnený škrob.
- Quinoa, pohánka, proso, ryža - všetky tieto potraviny nasávajú vodu, a tak robia polievku hustejšou.
- Vločky - osmažte ich nasucho a varte spolu s polievkou. Počas varenia sa rozvaria a polievka bude hustejšia.
- Hraška - hrachová múka neobsahuje lepok a polievka s ňou dostane novú chuť. Je vhodná na prípravu zápražiek do zeleninových polievok, ale aj na obaľovanie mäsa či zeleniny.