Hrozno je ovocná plodina, ktorá pochádza z čeľade viničovitých rastlín. Je to jedna z najstarších a najdôležitejších plodín na svete, ktorá sa pestuje pre svoje ovocie a tiež na výrobu vína. Hrozno sa bežne pestuje v stredomorských a kontinentálnych oblastiach s mierne teplým podnebím, kde sú vhodné podmienky pre rast a dozrievanie.
Hrozno je bohaté na živiny, najmä na vitamíny A, C a K, draslík a vlákninu. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi. Hrozno je tiež nízkokalorické ovocie, čo z neho robí vhodnú voľbu pre ľudí, ktorí dbajú na zdravý životný štýl.
Okrem toho, hrozno sa využíva aj na výrobu rôznych produktov, napríklad džúsov, džemov, sušeného ovocia a vína. Výroba vína z hrozna je rozsiahly proces až od zbierky hrozna až po fermentáciu a zrenie v sudoch.
Odrody hrozna
Existuje veľa odrôd hrozna, ktoré sa líšia vo farbe, veľkosti a chuťových vlastnostiach. Niektoré z najznámejších odrôd hrozna sú Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc a ďalšie. Každá odroda má svoje charakteristické vlastnosti a je vhodná na rôzne použitia, napríklad na konzumáciu čerstvého ovocia alebo na výrobu vína.
Existuje mnoho rôznych odrôd hrozna, pričom ich počet sa pohybuje v stovkách. Niektoré z najznámejších a najrozšírenejších odrôd hrozna sú:
- Chardonnay - biele hrozno používané najmä na výrobu šampanských, ale aj kvalitných bielych vín s jemnou a ovocnou chuťou.
- Cabernet Sauvignon - červené hrozno, ktorého vína sú plné s typickou chuťou po korení. Používa sa najmä na výrobu červených vín.
- Merlot - ďalšie červené hrozno, ktoré sa používa na výrobu mäkkých a ovocných červených vín. Je známe svojou plnosťou a jemnými tónmi.
- Riesling - biele hrozno, ktoré dáva vzniknúť sviežim, aromatickým a sladkým vínam s typickou chuťou po bielej broskyni a citrusoch. Je to jedna z najdôležitejších odrôd hrozna pre výrobu sladkých a polosladkých vín.
- Pinot Noir - červené hrozno, z ktorého vznikajú delikátne a aromatizované vína s jemnou chuťou po bobuľovom ovocí a kvasinkách. Je to najstaršia známa odroda hrozna.
- Sauvignon Blanc - biele hrozno, ktoré dáva vyniknúť sviežim a aromatickým bielym vínam s vysokou kyslosťou a chuťou po šťaveli, zelenej paprike a citrusoch.
- Syrah/Shiraz - červené hrozno používané na výrobu tmavých a plných vín, ktoré majú bohatú chuť a vôňu po čiernej paprike, bobuľovom ovocí a koreniach.
- Malbec - červené hrozno s chuťou po čiernej slivke a tmavej čokoláde. Používa sa najmä na výrobu červených vín s bohatou chuťou a farbou.
Liečivé účinky hrozna
Hrozno je bohatým zdrojom antioxidantov. Okrem iných výhod môžu pomôcť zlepšiť zdravie srdca, predchádzať rakovine, upraviť krvný tlak a chrániť oči. Živiny v hrozne môžu pomôcť chrániť pred rakovinou, očnými problémami, kardiovaskulárnymi chorobami a inými zdravotnými stavmi.
- Hrozno je dobrým zdrojom vlákniny, draslíka a radu vitamínov a ďalších minerálov.
- Hrozno je vhodné pre ľudí s cukrovkou, pokiaľ je zohľadnené v diétnom pláne.
Liečivé hrozno - ktoré zdravé recepty z hrozna sú najlepšie?
Výhody hrozna, jeho skvelá chuť a liečivé vlastnosti hrozna, ako vláknina v hrozne, antioxidanty v hrozne i vitamíny z hrozna - sú dôvodom, prečo je hrozno pre zdravie skutočne prospešné.
A ktoré recepty z hrozna patria medzi tie najlepšie?
- recepty z bobúľ hrozna,
- recepty z červeného hrozna,
- recepty z bieleho hrozna,
- zdravé maškrty z hrozna,
- zdravé jedlá z hrozna,
- džemy z hrozna,
- hroznový džús,
- kompóty z hrozna,
- domáca hroznová šťava,
- sirup z hrozna,
- hroznová marmeláda,
- hroznový sirup,
- zaváranie hrozna,
- hrozno v detskej výžive,
- hroznový olej,
- hroznový sorbet,
- hroznové víno a podobne.
Neprehliadnite: Ako dlho vydrží ryža v chladničke? A môže byť aj toxická?
Zdroj: Depositphotos
Ako zberať hrozno?
Vedeli ste, že už pred 8000 rokmi ľudia prvýkrát pestovali vinič na území dnešného Stredného východu?
- Dnes sa na celom svete ročne dopestuje 72 miliónov ton hrozna, väčšinou na výrobu vína.
- Každý rok sa vyrobí 7,2 biliónov galónov vína.
Hrozno je tiež obľúbeným jedlom. Živiny v hrozne ponúkajú množstvo možných zdravotných výhod. Sú spájané s prevenciou rakoviny, srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a zápchy.
A ako hrozno správne zberať?
- Zber hrozna sa zvyčajne vykonáva na jeseň, keď je hrozno úplne zrelé. To znamená, že bobule sú plné farby a sladkosti.
- Pred začatím zberu si pripravte všetko potrebné náradie. Na zber hrozna budete potrebovať nožnice s ostrými rezacími čepeľami, vedro na zber a prípadne ochranné rukavice.
- Vyberte si z hrozna vhodnú stopku a stlačte ju nožnicami. Dbajte na to, aby si neodtrhli aj iné výhonky, ktoré by mohli byť dôležité pre nasledujúci rok.
- Počas zberu ukladajte hrozno do vedra. Pokúšajte sa vyhýbať prípadnému rozdeľovaniu šťavy z bobúľ, aby ste sa vyhli nechcenému kvaseniu alebo hnilobe.
- Ak plánujete skladovať hrozno, dajte ho do chladničky. Skladuj ho na chladnom a suchom mieste, ideálne s teplotou okolo 10-15 °C a relatívnou vlhkosťou okolo 85%.
Ako skladovať hrozno?
- Pretriedenie - prebytočné alebo poškodené hrozno by sa malo odstrániť, pretože by mohlo spôsobiť skazu a hnilobu.
- Chladenie - hrozno sa najlepšie skladuje v chlade. Odporúča sa umiestniť ich do chladničky pri teplote medzi 0-4 stupňov Celzia. Niektorí ľudia preferujú uskladňovanie hrozna pri vyššej teplote, ak je ovocie plne zrelé.
- Uprednostnite, aby hrozno nebolo preplnené alebo stláčané v nádobe. Mali by ste mu umožniť cirkuláciu vzduchu.
- Krabica alebo sieťka - môžete skladovať hrozno v plastovej krabici alebo sietťe. To umožní, aby sa okolo neho cirkuloval vzduch, a zároveň ho ochráni pred prípadným poškodením.
Najlepšie je konzumovať hrozno čo najskôr po jeho zakúpení alebo zberu, aby si zachovalo plnú čerstvosť a chuť.
Odporúčame aj: Čaj podľa krvných skupín: Ktorý je vhodný práve pre vás?
Zdroj: Depositphotos
Hroznový koláč
Ingrediencie na hroznový koláč:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 4 vajcia
- 250 g hroznových bobúľ
- citrónová kôra z 1 citróna
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 100 g nasekaných vlašských orechov
Postup prípravy hroznového koláča:
- V miske zmiešajte múku, práškový cukor a vanilkový cukor.
- Pridajte maslo nakrájané na kocky a vmiešajte ho do suchej zmesi, kým nevznikne drobivá konzistencia.
- Pridajte 2 vajcia a citrónovú kôru a dôkladne premiešajte, kým sa všetko spojí.
- Vytvarujte cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke 30 minút.
- Cesto rozvaľkajte a vyložte ho do vymastenej koláčovej formy.
- Hroznové bobule rozkrojte a odstráňte semienka.
- Na cesto rozložte hroznové bobule.
- V miske vymiešajte 2 vajcia s práškom do pečiva a vlašskými orechmi.
- Túto zmes nalejte na hroznové bobule.
- Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35-40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu a koláč nie je pevný na dotyk.
- Nechajte koláč vychladnúť a podávajte po vychladení.
Hroznové víno
Ingrediencie na domáce hroznové víno:
- 4-5 kg hroznových bobúľ
- 2 kg cukru
- 4,5 litra vody
- 1 čajovú lyžičku kvasníc na víno
- 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej
- vedro alebo nádobu
- gázový balón s fermentačným uzáverom
Postup prípravy domáceho hroznového vína:
- Čerstvé a zdravé hrozno dôkladne umyte. Odstráňte všetky stonky a zničené bobule. Rozdrvte hrozno, aby ste získali šťavu.
- V hrnci zohrejte vodu a rozpustite v nej cukor. Zmiešajte rozdrvené hrozno so sladkou vodou vo vedre alebo nádobe. Ak chcete, môžete pridať aj kyselinu citrónovú, ktorá bude slúžiť ako konzervačný prostriedok pre víno.
- Rozpustite kvasnice v šálke teplej vody a pridajte ich do zmesi hrozna a sladkej vody.
- Dobre premiešajte a zakryte fermentačným uzáverom. Môžete použiť gázový balón alebo kvasnú baňu, ktorá umožní uvoľniť plyny počas fermentácie.
- Umiestnite vedro alebo nádobu na chladné a suché miesto a nechajte fermentovať asi 7-10 dní. Počas tohto obdobia budete musieť pravidelne kontrolovať fermentáciu a uvoľňovať vznikajúce plyny.
- Počas fermentácie sa na povrchovú vrstvu vytvorí kvasinková vrstva. Po 7-10 dňoch môžete odstrániť kvasinkovú vrstvu a preliať víno do čistej nádoby.
- Po preliatí vína do novej nádoby ho nechajte odstáť ďalšie 2 týždne, aby sa usadili sedimenty.
- Po 2 týždňoch môžete víno prelievať do fľašiek a zakorkovať ich.
Tip pre vás: Cukrovka a obezita: Najnovší výskum prichádza s novou nádejou pri ich liečbe!
Zdroj: Depositphotos
Hroznová marmeláda
- Hrozno opláchnite a nakrájajte na kúsky.
- Do hrnca dajte okrem hrozna aj citrónovú šťavu a trstinový cukor (podľa chuti) a varte približne 5-6 minút.
- Odstráňte penu a marmeládu rýchlo premiešajte.
- Nalejte do teplých, dôkladne vyčistených pohárov a skladujte na chladnom mieste.
Zdroj: Depositphotos
Hroznový džem
Ak sa zbavíte šupiek hrozna, výsledkom bude džem s hladkou textúrou, ktorý dobre tuhne aj bez pridania ďalších látok. Zmäkčenie dužiny hrozna 10-minútovým varením uľahčuje oddelenie zrniek hrozna.
Šupky hrozna oddeľte od dužiny tak, že hrozno stlačíte medzi prstami. Šupky vložte do pracovnej misky kuchynského robota a mixujte, kým nie sú nahrubo nasekané. Presuňte ich do veľkého hrnca s hrubým dnom a pridajte 1/4 šálky vody. Priveďte do varu a varte, kým šupky trochu nezmäknú, asi 10 minút.
Medzitým vložte dužinu z hrozna do stredného hrnca a priveďte do varu. Znížte teplotu a duste, kým hrozno nestratí svoj tvar, asi 10 minút. Nalejte hroznovú dužinu cez jemné sito alebo mlynček na potraviny do veľkej misy. Vytlačte čo najviac dužiny a zrnká vyhoďte.
Do hrnca s hroznovými šupkami pridajte dužinu z hrozna a premiešajte, aby sa spojila. Pridajte cukor a citrónovú šťavu a za stáleho miešania priveďte zmes do varu. Znížte teplotu a varte za častého miešania, kým sa džem nezredukuje a nezhustne a nedosiahne štádium gélu, asi 45 minút.
Ak chcete otestovať džem, vložte malý tanier do mrazničky - keď je vychladnutý, na tanier naneste lyžičkou trochu džemu a vráťte ho na minútu do mrazničky. Nakláňajte tanier zo strany na stranu. Ak džem zostane stáť a netečie, je uvarený. Ak nie, džem ešte pár minút povarte.
Zdroj: Depositphotos
Hroznový sirup
Hrozno umyte a jednotlivé jeho bobule dajte do hrnca - nepridávajte žiadnu vodu, pretože hrozno si pri varení začne púšťať vlastnú šťavu. Zakryte a varte.
- Keď sa bobule hrozna rozpadnú, stíšte plameň a s pomocou menšieho sitka oddeľte šťavu od kôstok a šupiek z hrozna.
- Takto pripravenú šťavu dajte znovu variť a podľa chuti k nej pridajte šťavu z citróna a/alebo limetky.
- Podľa chuti pridajte aj cukor a miešajte.
- Počas varenia hroznového sirupu však zbierajte penu, ktorá sa bude na povrchu pri varení vytvárať.
Uvarený hroznový sirup prelejte do fliaš, uzatvorte a nechajte vychladnúť. Skladujte ho potom na chladnom mieste v komore alebo v chladničke.
POZOR - hroznový sirup treba ale urýchlene spotrebovať, pretože neobsahuje žiadne konzervanty.
Zdroj: Depositphotos
Hroznový džús
- 500 gramov hrozna (akékoľvek odrody, ale najlepšie červené)
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
Postup prípravy hroznového džúsu:
- Hrozno očistite a omyte dôkladne pod tečúcou vodou.
- Odstráňte stopky a dajte hrozno do mixéra alebo mixovacieho pohára.
- Pridajte cukor a citrónovú šťavu.
- Mixujte ingrediencie na vysokých otáčkach asi 1-2 minúty, až kým sa hrozno úplne rozdrví a zmes sa stane hladkou.
- Preceďte džús do veľkého džbána alebo kanvice cez jemné sitko alebo šatku, aby ste odstránili jadierka a ich zvyšky.
- Podľa chuti môžete pridať ďalší cukor, ak je potrebné.
- Nechajte džús vychladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Podávajte vychladený džús s ľadom a kúskom mäty.
Zdroj: Depositphotos
Hroznová šťava
- Hrozno umyte a bobule oddeľte od stoniek - takto ich odšťavte.
- Penu z povrchu šťavy odoberte a zvyšnú šťavu nalejte do pripraveného hrnca.
- Doň pridajte trstinový cukor a kyselinu citrónovú - podľa chuti - a všetko spolu povarte.
- Keď sa počas varenia cukor rozpustí, šťavu vypnite a nalejte do fľašiek.
- Takto pripravenú šťavu môžete pri podávané riediť vodou. Záleží iba na vašej chuti.
Zdroj: Depositphotos
Nakladané hrozno
- Na hroznový kompót si pripravte očistené bobule hrozna a nálev z jedného litra vody a 30 dkg cukru.
- Umyté a očistené hrozno v zaváracích pohároch zalejte vopred pripraveným nálevom a dajte sterilizovať na 15 - 20 minút pri teplote 80 °C.
POZOR - teplota by nemala prekročiť 90 stupňov, aby hrozno nepopraskalo.
Zdroj: Depositphotos