Hrozno - výber, skladovanie, spracovanie + recepty: Najlepšie tipy a triky

Hrozno je ovocná plodina, ktorá pochádza z čeľade viničovitých rastlín. Je to jedna z najstarších a najdôležitejších plodín na svete, ktorá sa pestuje pre svoje ovocie a tiež na výrobu vína. Hrozno sa bežne pestuje v stredomorských a kontinentálnych oblastiach s mierne teplým podnebím, kde sú vhodné podmienky pre rast a dozrievanie.

Hrozno je bohaté na živiny, najmä na vitamíny A, C a K, draslík a vlákninu. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi. Hrozno je tiež nízkokalorické ovocie, čo z neho robí vhodnú voľbu pre ľudí, ktorí dbajú na zdravý životný štýl.

Okrem toho, hrozno sa využíva aj na výrobu rôznych produktov, napríklad džúsov, džemov, sušeného ovocia a vína. Výroba vína z hrozna je rozsiahly proces až od zbierky hrozna až po fermentáciu a zrenie v sudoch.

Odrody hrozna

Existuje veľa odrôd hrozna, ktoré sa líšia vo farbe, veľkosti a chuťových vlastnostiach. Niektoré z najznámejších odrôd hrozna sú Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc a ďalšie. Každá odroda má svoje charakteristické vlastnosti a je vhodná na rôzne použitia, napríklad na konzumáciu čerstvého ovocia alebo na výrobu vína.

Existuje mnoho rôznych odrôd hrozna, pričom ich počet sa pohybuje v stovkách. Niektoré z najznámejších a najrozšírenejších odrôd hrozna sú:

  • Chardonnay - biele hrozno používané najmä na výrobu šampanských, ale aj kvalitných bielych vín s jemnou a ovocnou chuťou.
  • Cabernet Sauvignon - červené hrozno, ktorého vína sú plné s typickou chuťou po korení. Používa sa najmä na výrobu červených vín.
  • Merlot - ďalšie červené hrozno, ktoré sa používa na výrobu mäkkých a ovocných červených vín. Je známe svojou plnosťou a jemnými tónmi.
  • Riesling - biele hrozno, ktoré dáva vzniknúť sviežim, aromatickým a sladkým vínam s typickou chuťou po bielej broskyni a citrusoch. Je to jedna z najdôležitejších odrôd hrozna pre výrobu sladkých a polosladkých vín.
  • Pinot Noir - červené hrozno, z ktorého vznikajú delikátne a aromatizované vína s jemnou chuťou po bobuľovom ovocí a kvasinkách. Je to najstaršia známa odroda hrozna.
  • Sauvignon Blanc - biele hrozno, ktoré dáva vyniknúť sviežim a aromatickým bielym vínam s vysokou kyslosťou a chuťou po šťaveli, zelenej paprike a citrusoch.
  • Syrah/Shiraz - červené hrozno používané na výrobu tmavých a plných vín, ktoré majú bohatú chuť a vôňu po čiernej paprike, bobuľovom ovocí a koreniach.
  • Malbec - červené hrozno s chuťou po čiernej slivke a tmavej čokoláde. Používa sa najmä na výrobu červených vín s bohatou chuťou a farbou.

Liečivé účinky hrozna

Hrozno je bohatým zdrojom antioxidantov. Okrem iných výhod môžu pomôcť zlepšiť zdravie srdca, predchádzať rakovine, upraviť krvný tlak a chrániť oči. Živiny v hrozne môžu pomôcť chrániť pred rakovinou, očnými problémami, kardiovaskulárnymi chorobami a inými zdravotnými stavmi.

  • Hrozno je dobrým zdrojom vlákniny, draslíka a radu vitamínov a ďalších minerálov.
  • Hrozno je vhodné pre ľudí s cukrovkou, pokiaľ je zohľadnené v diétnom pláne.

Liečivé hrozno - ktoré zdravé recepty z hrozna sú najlepšie?

Výhody hrozna, jeho skvelá chuť a liečivé vlastnosti hrozna, ako vláknina v hrozne, antioxidanty v hrozne i vitamíny z hrozna - sú dôvodom, prečo je hrozno pre zdravie skutočne prospešné.

A ktoré recepty z hrozna patria medzi tie najlepšie?

  • recepty z bobúľ hrozna,
  • recepty z červeného hrozna,
  • recepty z bieleho hrozna,
  • zdravé maškrty z hrozna,
  • zdravé jedlá z hrozna,
  • džemy z hrozna,
  • hroznový džús,
  • kompóty z hrozna,
  • domáca hroznová šťava,
  • sirup z hrozna,
  • hroznová marmeláda,
  • hroznový sirup,
  • zaváranie hrozna,
  • hrozno v detskej výžive,
  • hroznový olej,
  • hroznový sorbet,
  • hroznové víno a podobne.

Neprehliadnite: Ako dlho vydrží ryža v chladničke? A môže byť aj toxická?

Ako zberať hrozno?

Vedeli ste, že už pred 8000 rokmi ľudia prvýkrát pestovali vinič na území dnešného Stredného východu?

  • Dnes sa na celom svete ročne dopestuje 72 miliónov ton hrozna, väčšinou na výrobu vína.
  • Každý rok sa vyrobí 7,2 biliónov galónov vína.

Hrozno je tiež obľúbeným jedlom. Živiny v hrozne ponúkajú množstvo možných zdravotných výhod. Sú spájané s prevenciou rakoviny, srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a zápchy.

A ako hrozno správne zberať?

  • Zber hrozna sa zvyčajne vykonáva na jeseň, keď je hrozno úplne zrelé. To znamená, že bobule sú plné farby a sladkosti.
  • Pred začatím zberu si pripravte všetko potrebné náradie. Na zber hrozna budete potrebovať nožnice s ostrými rezacími čepeľami, vedro na zber a prípadne ochranné rukavice.
  • Vyberte si z hrozna vhodnú stopku a stlačte ju nožnicami. Dbajte na to, aby si neodtrhli aj iné výhonky, ktoré by mohli byť dôležité pre nasledujúci rok.
  • Počas zberu ukladajte hrozno do vedra. Pokúšajte sa vyhýbať prípadnému rozdeľovaniu šťavy z bobúľ, aby ste sa vyhli nechcenému kvaseniu alebo hnilobe.
  • Ak plánujete skladovať hrozno, dajte ho do chladničky. Skladuj ho na chladnom a suchom mieste, ideálne s teplotou okolo 10-15 °C a relatívnou vlhkosťou okolo 85%.

Ako skladovať hrozno?

  • Pretriedenie - prebytočné alebo poškodené hrozno by sa malo odstrániť, pretože by mohlo spôsobiť skazu a hnilobu.
  • Chladenie - hrozno sa najlepšie skladuje v chlade. Odporúča sa umiestniť ich do chladničky pri teplote medzi 0-4 stupňov Celzia. Niektorí ľudia preferujú uskladňovanie hrozna pri vyššej teplote, ak je ovocie plne zrelé.
  • Uprednostnite, aby hrozno nebolo preplnené alebo stláčané v nádobe. Mali by ste mu umožniť cirkuláciu vzduchu.
  • Krabica alebo sieťka - môžete skladovať hrozno v plastovej krabici alebo sietťe. To umožní, aby sa okolo neho cirkuloval vzduch, a zároveň ho ochráni pred prípadným poškodením.

Najlepšie je konzumovať hrozno čo najskôr po jeho zakúpení alebo zberu, aby si zachovalo plnú čerstvosť a chuť.

Odporúčame aj: Čaj podľa krvných skupín: Ktorý je vhodný práve pre vás?

Hroznový koláč

Ingrediencie na hroznový koláč:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 4 vajcia
  • 250 g hroznových bobúľ
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 100 g nasekaných vlašských orechov

Postup prípravy hroznového koláča:

  • V miske zmiešajte múku, práškový cukor a vanilkový cukor.
  • Pridajte maslo nakrájané na kocky a vmiešajte ho do suchej zmesi, kým nevznikne drobivá konzistencia.
  • Pridajte 2 vajcia a citrónovú kôru a dôkladne premiešajte, kým sa všetko spojí.
  • Vytvarujte cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke 30 minút.
  • Cesto rozvaľkajte a vyložte ho do vymastenej koláčovej formy.
  • Hroznové bobule rozkrojte a odstráňte semienka.
  • Na cesto rozložte hroznové bobule.
  • V miske vymiešajte 2 vajcia s práškom do pečiva a vlašskými orechmi.
  • Túto zmes nalejte na hroznové bobule.
  • Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35-40 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu a koláč nie je pevný na dotyk.
  • Nechajte koláč vychladnúť a podávajte po vychladení.
hroznový koláč

Zdroj: pinterest.com/coolinari.sk

Hroznové víno

Ingrediencie na domáce hroznové víno:

  • 4-5 kg hroznových bobúľ
  • 2 kg cukru
  • 4,5 litra vody
  • 1 čajovú lyžičku kvasníc na víno
  • 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej
  •  vedro alebo nádobu
  • gázový balón s fermentačným uzáverom

Postup prípravy domáceho hroznového vína:

  • Čerstvé a zdravé hrozno dôkladne umyte. Odstráňte všetky stonky a zničené bobule. Rozdrvte hrozno, aby ste získali šťavu.
  • V hrnci zohrejte vodu a rozpustite v nej cukor. Zmiešajte rozdrvené hrozno so sladkou vodou vo vedre alebo nádobe. Ak chcete, môžete pridať aj kyselinu citrónovú, ktorá bude slúžiť ako konzervačný prostriedok pre víno.
  • Rozpustite kvasnice v šálke teplej vody a pridajte ich do zmesi hrozna a sladkej vody.
  • Dobre premiešajte a zakryte fermentačným uzáverom. Môžete použiť gázový balón alebo kvasnú baňu, ktorá umožní uvoľniť plyny počas fermentácie.
  • Umiestnite vedro alebo nádobu na chladné a suché miesto a nechajte fermentovať asi 7-10 dní. Počas tohto obdobia budete musieť pravidelne kontrolovať fermentáciu a uvoľňovať vznikajúce plyny.
  • Počas fermentácie sa na povrchovú vrstvu vytvorí kvasinková vrstva. Po 7-10 dňoch môžete odstrániť kvasinkovú vrstvu a preliať víno do čistej nádoby.
  • Po preliatí vína do novej nádoby ho nechajte odstáť ďalšie 2 týždne, aby sa usadili sedimenty.
  • Po 2 týždňoch môžete víno prelievať do fľašiek a zakorkovať ich.

Tip pre vás: Cukrovka a obezita: Najnovší výskum prichádza s novou nádejou pri ich liečbe!

Hroznová marmeláda

  • Hrozno opláchnite a nakrájajte na kúsky.
  • Do hrnca dajte okrem hrozna aj citrónovú šťavu a trstinový cukor (podľa chuti) a varte približne 5-6 minút.
  • Odstráňte penu a marmeládu rýchlo premiešajte.
  • Nalejte do teplých, dôkladne vyčistených pohárov a skladujte na chladnom mieste.

Hroznový džem

Ak sa zbavíte šupiek hrozna, výsledkom bude džem s hladkou textúrou, ktorý dobre tuhne aj bez pridania ďalších látok. Zmäkčenie dužiny hrozna 10-minútovým varením uľahčuje oddelenie zrniek hrozna.

Šupky hrozna oddeľte od dužiny tak, že hrozno stlačíte medzi prstami. Šupky vložte do pracovnej misky kuchynského robota a mixujte, kým nie sú nahrubo nasekané. Presuňte ich do veľkého hrnca s hrubým dnom a pridajte 1/4 šálky vody. Priveďte do varu a varte, kým šupky trochu nezmäknú, asi 10 minút.

Medzitým vložte dužinu z hrozna do stredného hrnca a priveďte do varu. Znížte teplotu a duste, kým hrozno nestratí svoj tvar, asi 10 minút. Nalejte hroznovú dužinu cez jemné sito alebo mlynček na potraviny do veľkej misy. Vytlačte čo najviac dužiny a zrnká vyhoďte.

Do hrnca s hroznovými šupkami pridajte dužinu z hrozna a premiešajte, aby sa spojila. Pridajte cukor a citrónovú šťavu a za stáleho miešania priveďte zmes do varu. Znížte teplotu a varte za častého miešania, kým sa džem nezredukuje a nezhustne a nedosiahne štádium gélu, asi 45 minút.

Ak chcete otestovať džem, vložte malý tanier do mrazničky - keď je vychladnutý, na tanier naneste lyžičkou trochu džemu a vráťte ho na minútu do mrazničky. Nakláňajte tanier zo strany na stranu. Ak džem zostane stáť a netečie, je uvarený. Ak nie, džem ešte pár minút povarte.

 

Hroznový sirup

Hrozno umyte a jednotlivé jeho bobule dajte do hrnca - nepridávajte žiadnu vodu, pretože hrozno si pri varení začne púšťať vlastnú šťavu. Zakryte a varte.

  • Keď sa bobule hrozna rozpadnú, stíšte plameň a s pomocou menšieho sitka oddeľte šťavu od kôstok a šupiek z hrozna.
  • Takto pripravenú šťavu dajte znovu variť a podľa chuti k nej pridajte šťavu z citróna a/alebo limetky.
  • Podľa chuti pridajte aj cukor a miešajte.
  • Počas varenia hroznového sirupu však zbierajte penu, ktorá sa bude na povrchu pri varení vytvárať.

Uvarený hroznový sirup prelejte do fliaš, uzatvorte a nechajte vychladnúť. Skladujte ho potom na chladnom mieste v komore alebo v chladničke.

POZOR - hroznový sirup treba ale urýchlene spotrebovať, pretože neobsahuje žiadne konzervanty.

Hroznový džús

  • 500 gramov hrozna (akékoľvek odrody, ale najlepšie červené)
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy

Postup prípravy hroznového džúsu:

  • Hrozno očistite a omyte dôkladne pod tečúcou vodou.
  • Odstráňte stopky a dajte hrozno do mixéra alebo mixovacieho pohára.
  • Pridajte cukor a citrónovú šťavu.
  • Mixujte ingrediencie na vysokých otáčkach asi 1-2 minúty, až kým sa hrozno úplne rozdrví a zmes sa stane hladkou.
  • Preceďte džús do veľkého džbána alebo kanvice cez jemné sitko alebo šatku, aby ste odstránili jadierka a ich zvyšky.
  • Podľa chuti môžete pridať ďalší cukor, ak je potrebné.
  • Nechajte džús vychladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
  • Podávajte vychladený džús s ľadom a kúskom mäty.

Hroznová šťava

  • Hrozno umyte a bobule oddeľte od stoniek - takto ich odšťavte.
  • Penu z povrchu šťavy odoberte a zvyšnú šťavu nalejte do pripraveného hrnca.
  • Doň pridajte trstinový cukor a kyselinu citrónovú - podľa chuti - a všetko spolu povarte.
  • Keď sa počas varenia cukor rozpustí, šťavu vypnite a nalejte do fľašiek.
  • Takto pripravenú šťavu môžete pri podávané riediť vodou. Záleží iba na vašej chuti.

Nakladané hrozno

  • Na hroznový kompót si pripravte očistené bobule hrozna a nálev z jedného litra vody a 30 dkg cukru.
  • Umyté a očistené hrozno v zaváracích pohároch zalejte vopred pripraveným nálevom a dajte sterilizovať na 15 - 20 minút pri teplote 80 °C.

POZOR - teplota by nemala prekročiť 90 stupňov, aby hrozno nepopraskalo.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE