Indukčná doska je v kuchyni skvelý pomocník. Ale, ako ju správne čistiť?

Snom azda každej z nás je mať nielen účelnú, ale aj krásnu a vždy čistú kuchyňu. Kuchynská linka, ako aj pracovná doska, sú srdcom kuchyne, a preto by sme pri jej vybavení mali myslieť na každý detail. V posledných rokoch je súčasťou kuchyne mnohých z nás indukčná varná doska, nazývaná aj sklokeramická varná doska. Je nenápadná, vyzerá luxusne a variť na nej je radosť. Ako ale dosiahnuť, aby sme ju udržali vždy čistú a nepoškodenú? Prinášame vám zopár trikov, ako na to.

Aby vaša indukčná varná doska vyzerala čo najdlhšie ako nová, starajte sa o ňu pravidelne. Na čistenie VŽDY používajte čistiace prostriedky určené priamo na konkrétny typ varnej dosky alebo na určitý povrch. Ak budete varnú dosku umývať pravidelne a dôkladne, jej celková údržba bude pre vás jednoduchšia.

Okamžité čistenie varnej dosky

Jednou z hlavných výhod indukčnej varnej dosky je ľahká údržba. Na druhej strane – tmavý povrch sklokeramickej varnej dosky je náchylný na každú nečistotu, a preto sa o ňu musíme dôkladne starať. Ak necháme nečistoty pripiecť, varnú dosku môžeme poškodiť. Preto je veľmi dôležité, aby sme pred každým varením dosku utreli od prachu a nečistôt, ktoré by mohli poškodiť jej povrch. Nezabúdajte zároveň aj na dná hrncov a panvíc, ktoré budeme pri varení používať. Stačí utrieť vlhkou mäkkou handričkou a následne utrieť dosucha. Vyhnite sa handričkám alebo hubkám, ktoré by mohli povrch varnej dosky poškriabať. Najlepšiu službu nám spravia handričky z mikrovlákna.

Ak nám pri varení na varnú dosku niečo vykypí alebo kvapne, snažme sa to zotrieť okamžite. Predídeme tak pripečeniu nečistôt na povrchu varnej dosky.

Odporúčame aj: TOP mýty a fakty o tom, kedy jesť ovocie: Neobmedzujete sa náhodou?

čistenie indukčnej dosky

Zdroj: Shutterstock®

Čo v prípade už zapečených škvŕn na varnej doske?

Ak si už musíme poradiť s pripálenými alebo spálenými škvrnami na varnej doske, a použitie mäkkej handričky je neúčinné, ideálne je siahnuť po škrabke. Dajte ale pozor, aby ste vybrali škrabku určenú na čistenie povrchu sklokeramickej dosky, v opačnom prípade môže dôjsť k poškodeniu. Znehodnotiť povrch môžeme ale aj nesprávnym zaobchádzaním pri čistení so škrabkou, a preto:

  • držte škrabku v uhle približne 45° – 60°,
  • jemne pritlačte na povrch sklokeramickej dosky,
  • odstráňte nečistoty,
  • počas čistenia netlačte škrabku kolmo na dosku,
  • dajte pozor, aby ste nepoškriabali povrch dosky špičkou, prípadne ostrím škrabky,
  • používajte čistiace prostriedky určené na povrch sklokeramickej dosky – na jej povrchu vytvárajú ochranný film, ktorý odpudzuje nečistoty,
  • nepoužívajte „hrubé“ čistiace hubky a abrazívne prášky, ktoré môžu povrch dosky poškriabať a zničiť.

Pozor na sladké na varnej doske!

Ak pripravujete sladké omáčky, varíte sirupy alebo džemy, prípadne karamel, dávajte pozor. Ak vám už ale kvapne sladká tekutina na povrch sklokeramickej dosky, okamžite ju odstráňte, pretože povrch sa môže natrvalo poškodiť.

Odporúčame: Domáca huspenina: Vyskúšajte jedlo s najvyšším obsahom kolagénu

čistenie indukčnej dosky

Zdroj: Shutterstock®

Ako si poradiť so škvrnami od vody na varnej doske?

Ak máte doma indukčnú varnú dosku, určite sa vám stáva, že sú na nej veľmi často šmuhy alebo škvrny zo zaschnutej vody. Prípadne sa môže stať, že ak sa na dosku pozriete z určitého uhla, budete vidieť takzvaný „dúhový efekt“. Ako si s tým poradiť? Ideálnym riešením je ocot! Tento skvelý pomocník vám v kuchyni pomôže aj pri údržbe sklokeramickej varnej dosky. Naneste primerané množstvo octovej vody na mäkkú handričku a očistite povrch dosky. Po umytí dosky octovou vodou utrite povrch čistou vlhkou handričkou, následne ešte aj suchou handričkou, a vaša indukčná doska bude ako nová. POZOR – nečistite octom rám varnej dosky, pripravili by ste ju o jej lesk.

Trik s citrónom na varnú dosku

Ak ste použili všetky predchádzajúce postupy a vaša varná doska aj tak nie je dokonale čistá, vyskúšajte použiť citrón. Rovnako ako ocot, aj citrón je v kuchyni univerzálny a nenahraditeľný pomocník v boji s nečistotami. Citrónovú šťavu vytlačte priamo na nečistoty na varnej doske a nechajte pôsobiť. Ak potrebujete zvýšiť efekt, rozpoľte citrón a spolu s dužinou ho položte priamo na miesto, kam ste predtým vytlačili šťavu.

Digestor v kuchyni pomôže aj varnej doske

Pri každom varení a príprave jedál na sklokeramickej varnej doske neváhajte zapnúť digestor. Prečo? Výkonný digestor zachytí nielen výpary, ale aj obrovské množstvo mastných čiastočiek, ktoré by inak „pristáli“ na nábytku, kuchynskom obložení pracovnej dosky a taktiež aj na indukčnej varnej doske.

Bude vás zaujímať: Skalky do záhrady: Ako ich založiť, vhodné kvety a množstvo inšpirácií

čistenie indukčnej dosky

Zdroj: Shutterstock®

Aby vám indukčná varná doska slúžila čo najdlhšie a bez problémov, starostlivosť o ňu je veľmi dôležitá. Vyberajte vhodné čistiace prostriedky, osvojte si správne postupy, a varenie si tak budete užívať oveľa viac.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE