Permanentná farba na vlasy? Ak sa pre ňu rozhodnete, buďte opatrní!

Permanentná farba na vlasy

Túžite po zmene vzhľadu, ktorá vydrží dlhšie než len pár umytí vlasov? Permanentná farba na vlasy môže byť presne tým, čo hľadáte. Táto populárna metóda farbenia vlasov ponúka dlhotrvajúce výsledky a možnosť radikálnej premeny vášho účesu. Od prekrytia prvých šedín až po odvážne experimentovanie s trendovými odtieňmi, permanentná farba otvára dvere do sveta nekonečných možností pre vaše vlasy.

Avšak, s veľkou mocou prichádza aj veľká zodpovednosť. Permanentné farbenie vlasov je proces, ktorý si vyžaduje starostlivé zváženie a prípravu. Či už sa rozhodnete pre domáce farbenie alebo návštevu profesionálneho salónu, je dôležité poznať všetky aspekty tohto procesu. Od výberu správneho odtieňa až po starostlivosť o farbené vlasy - v tomto článku vám prinesieme komplexný pohľad na svet permanentných farieb na vlasy, aby ste mohli urobiť informované rozhodnutie a dosiahnuť želaný výsledok.

Neprehliadnite: TOP 3 domáce masky na zničené vlasy a jeden VÝBORNÝ TIP NAVYŠE!

Čo je permanentná farba na vlasy a ako funguje?

Permanentná farba na vlasy je chemický prípravok navrhnutý tak, aby trvalo zmenil prirodzenú farbu vašich vlasov. Na rozdiel od dočasných alebo polopermanentných farieb, ktoré len obaľujú vlas zvonku, permanentná farba preniká hlboko do vlasovej štruktúry. Tento proces zahŕňa otvorenie kutikuly vlasu pomocou alkalického činidla, čo umožňuje farebným pigmentom vstúpiť do vlasového kortexu. Následne oxidačné činidlo, zvyčajne peroxid vodíka, aktivuje tieto pigmenty a zároveň odstráni prirodzený pigment vlasu. Výsledkom je trvalá zmena farby, ktorá vydrží až do dorastenia nových vlasov.

Hlavný rozdiel medzi permanentnou a dočasnou farbou spočíva v ich trvanlivosti a hĺbke účinku. Zatiaľ čo dočasné farby len dočasne obaľujú vlas a vymývajú sa po niekoľkých umytiach, permanentné farby menia štruktúru vlasu zvnútra. To znamená, že permanentná farba vydrží oveľa dlhšie, zvyčajne 6-8 týždňov, kým sa začne výraznejšie vymývať. Navyše, permanentná farba dokáže úplne zmeniť farbu vlasov, vrátane stmavenia alebo zosvetlenia, zatiaľ čo dočasné farby môžu len jemne tónovať alebo zvýrazniť existujúcu farbu vlasov.

Vyskúšajte: Čo robiť a čo nie, ak chcete zdravšie, pevnejšie a silnejšie vlasy?

aplikácia permanentnej farby na vlasy
Depositphotos

Prečo zvoliť permanentnú farbu na vlasy?

Permanentná farba na vlasy ponúka množstvo výhod, ktoré z nej robia obľúbenú voľbu pre mnohých. Pozrime sa bližšie na hlavné benefity tohto typu farbenia:

1. Dlhotrvajúci efekt

  • Farba vydrží 6-8 týždňov, v niektorých prípadoch aj dlhšie.
  • Odrastanie je postupné a menej nápadné v porovnaní s inými typmi farieb.
  • Umožňuje dlhšie intervaly medzi jednotlivými farbeniami, čo šetrí čas aj peniaze.

2. Široká škála odtieňov

  • Ponúka možnosť výberu z nespočetného množstva farieb a odtieňov.
  • Umožňuje dosiahnuť výrazné zmeny farby, vrátane svetlejších odtieňov.
  • Poskytuje priestor pre experimenty s módnymi a neobvyklými farbami.

4. Schopnosť prekryť šediny

  • Efektívne a dlhodobo prekrýva šedivé vlasy.
  • Poskytuje rovnomerné a prirodzené prekrytie aj pri vysokom percente šedín.
  • Umožňuje zvoliť farbu blízku vašej prirodzenej, alebo úplne zmeniť imidž.

5. Intenzívna a živá farba

  • Vytvára bohatý a sýty farebný výsledok.
  • Farba zostáva žiarivá aj po opakovanom umývaní.
  • Dodáva vlasom lesk a zdravý vzhľad.

6. Možnosť kombinovať techniky

  • Umožňuje vytvárať viacfarebné účesy, melíry alebo ombré efekty.
  • Dá sa kombinovať s inými technikami farbenia pre dosiahnutie unikátnych výsledkov.
  • Poskytuje priestor pre kreativitu a personalizáciu účesu.

Určite vyskúšajte: TOP 19 - domáce masky na vlasy pre rýchly rast, hodvábnu jemnosť, krásnu farbu a zdravie

Potenciálne nevýhody permanentnej farby na vlasy

Hoci permanentná farba ponúka mnoho výhod, je dôležité zvážiť aj jej potenciálne nevýhody:

1. Možné poškodenie vlasov

2. Ťažšia zmena farby

  • Prechod na iný, najmä svetlejší odtieň, môže byť náročný a vyžadovať viacero ošetrení.
  • Odstránenie tmavej permanentnej farby často zahŕňa agresívne odfarbovanie.
  • Návrat k prirodzenej farbe vlasov môže trvať mesiace až roky.

3. Alergické reakcie

  • Niektoré zložky farieb môžu vyvolať alergické reakcie u citlivých jedincov.
  • Odporúča sa vždy vykonať test citlivosti 48 hodín pred farbením.
  • Reakcie sa môžu objaviť aj po rokoch bezproblémového používania farby.

4. Potreba pravidelnej údržby

  • Vyžaduje pravidelné prefarbovaie odrastov, zvyčajne každých 4-6 týždňov.
  • Farba môže časom blednúť, najmä pri vystavení slnku alebo chlórovanej vode.
  • Potreba používať špeciálne produkty na udržanie farby zvyšuje náklady na starostlivosť o vlasy.

5. Časová a finančná náročnosť

  • Profesionálne farbenie v salóne môže byť finančne nákladné.
  • Domáce farbenie je časovo náročné a vyžaduje určitú zručnosť.
  • Pravidelná údržba farby predstavuje dlhodobý záväzok.

Ako si vybrať správnu permanentnú farbu?

Pri výbere permanentnej farby na vlasy je kľúčové zohľadniť váš prirodzený odtieň vlasov. Tento faktor významne ovplyvňuje, aký výsledok môžete očakávať. Ak máte tmavé vlasy a chcete ich výrazne zosvetliť, budete pravdepodobne potrebovať proces odfarbenia pred samotným farbením. Naopak, ak chcete len mierne zmeniť odtieň alebo prekryť šediny, môžete si vybrať farbu blízku vašej prirodzenej. Permanentné farby na vlasy od značky Matrix ponúkajú širokú škálu odtieňov pre rôzne typy vlasov a požadované výsledky. Pamätajte, že farba na obale nie vždy presne zodpovedá výsledku na vašich vlasoch, preto je dobré poradiť sa s odborníkom alebo si prečítať recenzie od ľudí s podobným typom vlasov.

Ďalším dôležitým faktorom je váš tón pleti. Správne zvolená farba vlasov môže zvýrazniť vašu prirodzenú krásu a rozjasniť pleť. Všeobecne platí, že ľudia s teplým podtónom pleti vyzerajú lepšie v teplých odtieňoch vlasov (zlatá, medená, karamelová), zatiaľ čo ľudia s chladným podtónom pleti vyniknú v chladných odtieňoch (platinová blond, popolavá hnedá, čierna s modrým nádychom). Permanentná farba na vlasy Matrix SoColor Pre-Bonded Blended je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú prirodzený vzhľad s vynikajúcim krytím šedín. Táto farba ponúka širokú paletu odtieňov, ktoré sú navrhnuté tak, aby harmonizovali s rôznymi tónmi pleti. Ak si nie ste istí svojím podtónom, skúste si priložiť k tvári zlatý a strieborný šperk - ten, ktorý vám viac lichotí, naznačuje váš podtón.

Netreba zabúdať ani na aktuálne trendy a váš životný štýl. Hoci módne farby môžu byť lákavé, zvážte, či sa hodia k vášmu každodennému životu a či ste ochotní venovať im potrebnú starostlivosť. Výrazné farby ako pastelové odtiene alebo červená zvyčajne vyžadujú intenzívnejšiu údržbu. Ak hľadáte niečo jednoduchšie na údržbu, zvážte prirodzenejšie odtiene blízke vašej pôvodnej farbe. Matrix ponúka rôzne línie permanentných farieb, ktoré sú navrhnuté tak, aby vyhovovali rôznym potrebám a preferenciám, od prirodzených odtieňov až po odvážnejšie farby. Nezabudnite tiež na to, že niektoré pracovné prostredia môžu mať obmedzenia týkajúce sa výrazných farieb vlasov. Vždy je dobré vybrať farbu, v ktorej sa budete cítiť sebavedome a pohodlne, a s produktami ako Matrix SoColor Pre-Bonded Blended môžete dosiahnuť profesionálne výsledky aj v pohodlí domova.

Neprehliadnite: Ryžová voda ako zázračný elixír na pleť, vlasy a trávenie. Zisti ako ju vyrobiť, používať a skladovať

výber permanentnej farby na vlasy
Depositphotos

Proces farbenia vlasov permanentnou farbou:

Farbenie vlasov permanentnou farbou je komplexný proces, ktorý začína dôkladnou prípravou. Najprv je potrebné vykonať test citlivosti pokožky, aby sa predišlo alergickým reakciám. Samotné farbenie zahŕňa zmiešanie farby s aktivátorom podľa inštrukcií výrobcu. Zmes sa potom nanáša na suché, neumyté vlasy, začínajúc od korienkov. Dôležité je rovnomerné nanesenie na všetky vlasy. Farba sa nechá pôsobiť určený čas, zvyčajne 30-45 minút, počas ktorého prenikne do vlasovej štruktúry. Po uplynutí času sa vlasy dôkladne opláchnú a ošetria kondicionérom, ktorý je súčasťou balenia farby.

Starostlivosť o vlasy po farbení:

Po farbení je kľúčová správna starostlivosť o vlasy, aby sa zachovala intenzita farby a zdravie vlasov. Odporúča sa používať šampóny a kondicionéry špeciálne určené pre farbené vlasy, ktoré pomáhajú uzamknúť farbu vo vlasoch a chránia ich pred vysušovaním. Dôležité je tiež obmedziť umývanie vlasov v prvých dňoch po farbení a používať vlažnú vodu namiesto horúcej. Pravidelné používanie výživných masiek a olejov môže pomôcť udržať vlasy hydratované a lesklé. Ochrana pred slnkom a chlórom je taktiež dôležitá, keďže tieto faktory môžu urýchliť blednutie farby.

Alternatívy k permanentnej farbe

Pre tých, ktorí nechcú podstúpiť trvalú zmenu farby vlasov, existujú alternatívy k permanentným farbám. Polopermanentné farby sú jemnejšie k vlasom a vydržia približne 4-6 týždňov. Dočasné farby alebo tónovacie prípravky ponúkajú ešte kratšiu trvácnosť, zvyčajne sa vymyjú po niekoľkých umytiach. Prírodné alternatívy zahŕňajú hennu a rastlinné farby, ktoré sú šetrnejšie k vlasom a pokožke. Tieto možnosti sú ideálne pre tých, ktorí chcú experimentovať s farbou bez dlhodobého záväzku alebo pre tých, ktorí majú citlivé vlasy.

Trendy v permanentnom farbení vlasov

Aktuálne trendy v permanentnom farbení vlasov sa zameriavajú na prirodzený vzhľad a multidimenzionálne farby. Populárne sú techniky ako balayage, ktorá vytvára prirodzený prechod farby, alebo ombré, kde farba postupne tmavne alebo svetlie od korienkov ku končekom. Čoraz obľúbenejšie sú aj studené odtiene blond a pastelové farby. Nezabúda sa ani na tradičnejšie farby, ale s moderným twistom, ako sú bohaté čokoládové hnedé alebo intenzívne červené odtiene. Dôraz sa kladie na zdravý vzhľad vlasov, preto mnohé značky, vrátane Matrix, vyvíjajú farby s ochrannými a vyživujúcimi zložkami. Kozmetiku značky Matrix nájdete napríklad v beauty eshope Notino.sk.

1 komentár
Milada Drobná

Milada Drobná

15.10.2024 17:08

No teda ani som nevedela, že existujú aj permanentné farby. Vďaka

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE