Máte pocit, že sa pozeráte na misku osviežujúcej zmrzliny? Nuž, o sladkú dobrotu síce ide, no nie práve o obľúbenú mrazivú pochúťku. Takúto úžasnú tortu upiekla a vyzdobila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Tánička. Ak sa chystáte do prípravy domácej torty, môžete vyskúšať jej recept na čokoládovo-arašidovú tortu.
Korpus:
- 3 vajcia
- 450 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 150 g oleja
- 300 g mlieka
- 450 g hladkej múky
- 15 g kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g kakaa
- 1,5 ČL sódy
- 150 g vriacej vody
Francúzske palacinky:
- 50 g masla izbovej teploty
- 50 g práškového cukru
- 50 g bielkov
- 50 g hladkej múky
Krém:
- 500 g mliečnej čokolády
- 400 g 33 % smotany na šľahanie
- 50 g arašidovej pasty
Čerešňová cukrovinka:
- 450 g čerešní
- 23 g kukuričného škrobu
- 120 g krupicového cukru
- 3 g želatíny + 18 g studenej vody
Chrumkavá vrstva:
- 200 g tmavej čokolády
- 200 g oplátok
- 50 g arašidovej pasty
- 50 g nasekaných arašidov
Ganache z tmavej čokolády:
- 350 g tmavej čokolády
- 150 g masla
Ganache z bielej čokolády:
- 500 g bielej čokolády
- 200 g masla
- 100 g 33 % smotany na šľahanie
+ mletá škorica, pistáciový prášok, mak, malinový prášok
Postup prípravy torty:
- Korpus – vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme olej a mlieko. Zvlášť pripravíme všetky suché suroviny a pridáme k zmesi. Dobre vymiešame a pridáme vriacu vody. Vylejeme na plech a pečieme v predhriatej rúre do 180 stupňov 45 minút.
- Francúzske palacinky – maslo zmiešame s cukrom, pridáme bielky, dobre premiešame. Pridáme múku a natrieme tenkú vrstvu na pergamen – pečieme 2-3 min. Necháme vychladnúť.
- Zohrejeme smotanu, nalejeme na čokoládu, pridáme arašidovú pastu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na stabilizáciu.
- Čerešňová cukrovinka – čerešne s cukrom dáme do hrnca, povaríme, pridáme vo vode rozpustený škrob. Varíme do zhustnutia. Odložíme zo sporáka, pridáme želatínu a necháme vychladnúť.
- Chrumkavá vrstva – rozpustíme čokoládu, do ktorej pridáme oplátky, orechy a arašidovú pastu.
- Ganache z bielej čokolády. Do čokolády prilejeme zohriatu smotanu a maslo. Zamiešame a dame chladiť.
- Ganache z tmavej čokolády. Do čokolády prilejeme zohriatu smotanu. Zamiešame a necháme vychladnúť.
- Vykrojíme korpusy potrebnej veľkosti, potrieme ich chrumkavou vrstvou a krémom, do stredu dáme čerešne, potom navrstvíme krém a všetko opakujeme.
- Vytvarujeme misku a natrieme ganache z tmavej čokolády. Potiahneme poťahovacou hmotou. Vymodelujeme v hornej časti kornútka kopčeky zmrzliny zo zvyšku korpusu a plnky.
- Ganache z bielej čokolády rozdelíme na 4 časti, do každej pridáme inú príchuť: mletú škoricu, pistáciový prášok, mak a malinový prášok. Natrieme kopčeky. Z modelovacej hmoty urobíme kornútok a višne. Dozdobíme nimi zmrzlinu.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko