Dia de Muertos je známy mexický sviatok mŕtvych, ktorý v Mexiku patrí k najvýznamnejším a najobľúbenejším sviatkom. Podľa tradície sa počas tohto obdobia živí šťastne stretávajú so svojimi mŕtvymi blízkymi a milovanými. Týmto sviatkom sa inšpirovala aj Naďa v súťaži Pečie celé Slovensko. No nie je táto torta inšpirovaná mexickým Dia de Muertos úchvatná? Upiecť si ju môžete podľa receptu nižšie.
Suroviny na korpus Red Velvet:
- 530 g hladká múka
- 37 g kakaa
- ½ lyžičky soli
- 110 g cmaru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- červená potravinárska farba
- 560 g masla
- 525 g cukru
- 9 vajec
- 1,5 kypriaci prášok
- 3 lyžičky vínneho octu
- 1,5 lyžička sódy
Postup: Najskôr preosejeme múku, kakao, soľ a kypriaci prášok a premiešame. Cmar zmiešame s vanilkovým extraktom a potravinárskou farbou.
Vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme vajíčka (vždy po 1 kuse, ktorý zapracujeme). Primiešame postupne múku a cmarovú zmes na striedačku. Nakoniec prilejeme ocot, v ktorom sme rozpustili sódu. Už len krátko premiešame a naplníme štvorcovú a okrúhlu formu. Do okrúhlej stačí dať len menšiu časť cesta. Pečieme na 170 stupňoch cca 35 minút.
Suroviny na krém:
- 300 g masla
- 500 ml mlieka
- 50 g zlatého klasu
- 150 g cukru
- vanilkový extrakt
Postup: Z mlieka, cukru, zlatého klasu a vanilkového extraktu uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí primiešame maslo.
Štvorcový korpus rozrežeme a naplníme krémom. Potiahneme ho čiernou poťahovacou hmotou. Z okrúhleho korpusu vyrežeme lebku, potiahneme bielou poťahovacou hmotou a ozdobíme v štýle Dia de Muertos. Lebku dofarbíme jedlými fixkami a kvety urobíme z farebnej modelovacej hmoty. Lebku položíme na čierny korpus, ktorý môžeme ešte dozdobiť farebnými ornamentami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko