RECEPT: Exotická želé bábovka z Pečie celé Slovensko

Hľadáte tip na netradičný a svieži dezert? A čo tak vyskúšať bábovku, no v trochu netradičnom šate? Ak obľubujete želé, v tom prípade vás táto želatínová bábovka, v ktorej sa mieša chuť marakuje, manga a mnohých ďalších ovocných plodov, úplne nadchne. Pripraviť si ju môžete podľa receptu od Lucky z relácie Pečie celé Slovensko. 

Mangové želé:

  • 700 g mangové pyré
  • 100 g marakujové pyré
  • 600 ml voda
  • 150 g cukor kryštálový 
  • 10 g agar agar
  • 4,5 g želatína

Ovocné želé:

  • 600 ml voda
  • 60 g cukor kryštálový
  • 7 g agar agar
  • 3 g želatína
  • Aloe vera konzerva
  • Ovocie: černice, maliny, čučoriedky, mango mrazené kocky, kivi, dračie ovocie ružové

Suroviny na cesto:

  • 100 g mandľová múka
  • 85 g práškový cukor
  • 30 g múka hladká
  • 2,5 ks vajec
  • 3 ks bielok
  • 15 g cukor krupica
  • 35 g maslo roztopené

Malinové coulis:

  • 430 g malinové alebo čučoriedkové pyré
  • 60 g cukor krupica
  • 75 g glukóza
  • 9 g pektín NH

+ jedlé kvety na dekoráciu

Postup prípravy želé bábovky:

  • Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si tortovú formu na pečenie, vystelieme papierom.
  • Mangové želé – zohrejeme obe pyré s vodou, pridáme agar zmiešaný s cukrom a dáme prevariť. Potom trochu vychladíme, zamiešame napučanú želatínu, naplníme bábovkovú formu a dáme mraziť na cca 1h. 
  • Cesto – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V druhej miske vymiešame bielky dotuha a pomaly pridáme cukor kryštálový, miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Vytiahneme, necháme vychladiť.
  • Malinové coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme korpusy. Dáme chladiť.
  • Číre želé – dáme zohriať vodu s cukrom a agarom. Necháme prevariť. Napučanú želatínu vmiešame do horúcej zmesi. Vytiahneme mangové želé a rozkrájame ho podľa jednotlivých oblúkov bábovky
  • Každý druhý oblúk vložíme naspäť do formy a do medzier doplníme ovocie a zalejeme rozrobenou čírou želatínovou masou. Dáme do šokera.
  • Naplnený a vychladený korpus orežeme na 20 cm a vložíme do formy 22 cm, vystelieme po obvode fóliou a zalejeme mangovým želé po obvode celej torty. Dáme chladiť
  • Po vychladení vyklopíme želatínovú bábovku na upečený a vychladený korpus, v strede korpusu vykrojíme dieru podľa bábovky. Doupravujeme okraje. Celú tortu ešte raz potrieme želé, aby bola krásne lesklá.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE