Hľadáte tip na netradičný a svieži dezert? A čo tak vyskúšať bábovku, no v trochu netradičnom šate? Ak obľubujete želé, v tom prípade vás táto želatínová bábovka, v ktorej sa mieša chuť marakuje, manga a mnohých ďalších ovocných plodov, úplne nadchne. Pripraviť si ju môžete podľa receptu od Lucky z relácie Pečie celé Slovensko.
Mangové želé:
- 700 g mangové pyré
- 100 g marakujové pyré
- 600 ml voda
- 150 g cukor kryštálový
- 10 g agar agar
- 4,5 g želatína
Ovocné želé:
- 600 ml voda
- 60 g cukor kryštálový
- 7 g agar agar
- 3 g želatína
- Aloe vera konzerva
- Ovocie: černice, maliny, čučoriedky, mango mrazené kocky, kivi, dračie ovocie ružové
Suroviny na cesto:
- 100 g mandľová múka
- 85 g práškový cukor
- 30 g múka hladká
- 2,5 ks vajec
- 3 ks bielok
- 15 g cukor krupica
- 35 g maslo roztopené
Malinové coulis:
- 430 g malinové alebo čučoriedkové pyré
- 60 g cukor krupica
- 75 g glukóza
- 9 g pektín NH
+ jedlé kvety na dekoráciu
Postup prípravy želé bábovky:
- Zapneme rúru na 180 stupňov a nachystáme si tortovú formu na pečenie, vystelieme papierom.
- Mangové želé – zohrejeme obe pyré s vodou, pridáme agar zmiešaný s cukrom a dáme prevariť. Potom trochu vychladíme, zamiešame napučanú želatínu, naplníme bábovkovú formu a dáme mraziť na cca 1h.
- Cesto – preosejeme mandľovú múku, práškový cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V druhej miske vymiešame bielky dotuha a pomaly pridáme cukor kryštálový, miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry na cca 8 min. Vytiahneme, necháme vychladiť.
- Malinové coulis – zohrejeme glukózu s pyré na 50 stupňov. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme korpusy. Dáme chladiť.
- Číre želé – dáme zohriať vodu s cukrom a agarom. Necháme prevariť. Napučanú želatínu vmiešame do horúcej zmesi. Vytiahneme mangové želé a rozkrájame ho podľa jednotlivých oblúkov bábovky
- Každý druhý oblúk vložíme naspäť do formy a do medzier doplníme ovocie a zalejeme rozrobenou čírou želatínovou masou. Dáme do šokera.
- Naplnený a vychladený korpus orežeme na 20 cm a vložíme do formy 22 cm, vystelieme po obvode fóliou a zalejeme mangovým želé po obvode celej torty. Dáme chladiť
- Po vychladení vyklopíme želatínovú bábovku na upečený a vychladený korpus, v strede korpusu vykrojíme dieru podľa bábovky. Doupravujeme okraje. Celú tortu ešte raz potrieme želé, aby bola krásne lesklá.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko