RECEPT: Jahodovo-rebarborová torta z Pečie celé Slovensko

Ak sa chystáte upiecť tortu pre oslávenca, ktorý je zhodou náhod vášnivým cestovateľom, máme pre vás tip. Túto krásnu tortu v tvare kufríka zhotovila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Katka. Čo na ňu poviete? Ak vás zaujíma jej chuť, môžeme prezradiť, že sa môžete tešiť na kombináciu jahôd, rebarbory, mascarpone, pistácií aj bielej čokolády. No neznie to lahodne?

Suroviny na korpus:

  • 250 g mandľová múka
  • 250 g hladká múka
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 ČL sóda bikarbóna
  • štipka soli
  • 8 vajec
  • 250 g cukor krupica
  • 250 g maslo
  • 1 PL pistáciová pasta
  • 100 g mleté pistácie
  • 180g mlieko
  • kardamóm
  • ružová voda

Keksíková vrstva:

  • 35 g hladká múka
  • 35 g práškový cukor
  • 35 g bielky
  • 35 g maslo izbovej teploty
  • 100 g pistáciová pasta

Želé:

  • 240 g pyré jahodové 
  • 37 g glukóza
  • 18+45 g cukor kryštál
  • 6 g pektínu NH

Suroviny na plnku:

  • 250 g jahodové pyré
  • 150 g rebarborové pyré 
  • 200 g biela čokoláda
  • 250 g šľahačková smotana 33 %
  • 500 g mascarpone
  • 1 PL lyžica jahodová pasta
  • 150 g lyofilizované jahody
  • 150 g práškový cukor
  • 250 g čerstvé jahody

Obter:

  • 540 g biela čokoláda
  • 270 g maslo izbovej teploty

Poťah:

  • 2 kg smartflex velvet hnedá
  • 500 g smartflex velvet biela
  • prášková zlatá farba
  • čierna fixka
  • isomalt
  • čierna gélová farba
  • tmavo zelená gélová farba
  • bordová gélová farba
  • airbrush
  • fondanový list s natlačanými letenkami

Postup prípravy torty:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Pyré, glukózu a cukor 18 g zahrejeme na cca 40 stupňov. Za stáleho miešania pridáme zbytok cukru zmiešaného s pektínom. Nahrejeme k bodu varu a premiešame. Odstavíme, zakryjeme fóliou a dáme schladiť.
  • Jahodové pyré, rebarborové pyré prevaríme a pridáme bielu čokoládu. Premiešame a pridáme lyofilizované jahody. Necháme schladiť. Pripravíme si keksíkovú vrstvu. Vymiešame si cukor s maslom, vyšľaháme bielky a premiešame.
  • Pridáme múku a premiešame a vylejeme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 8 minút na 160 stupňov. Pripravíme korpus. Suché suroviny si navážime do misky.
  • V kuchynskom robote si najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli a potom v čistej mise vymixujeme maslo s cukrom, neskôr pridáme žĺtky, pistácie/pistáciovú pastu. Postupne vmiešame suché ingrediencie na striedačku s mliekom a nakoniec jemne ručne vmiešame bielkovú penu. Pridáme kardamóm a trošku ružovej vody.
  • Vylejeme na dva plechy a dáme piecť na 180 stupňov na cca 25 minút.
  • Želé vyberieme z chladu a premixujeme. Roztopíme si bielu čokoládu. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu. Potrieme želé.
  • Pripravíme si krém. Vymixujeme si mascarpone a šľahačku s cukrom. Pridáme vychladnuté pyré s čokoládou a trošku jahodovej pasty. Premiešame a premiestnime do sáčku. Na spodný korpus natrieme želé  nadrvené keksíky a pistáciovú pastu.
  • Naplníme spodný korpus naukladáme jahody a takto poskladáme celú tortu. Dáme zachladiť. Bielu čokoládu vymixujeme so spusteným maslom.
  • Tortu obrežeme, obtrieme a dáme zachladiť. Vyrobíme si polgule s isomaltu a do nich potom schováme letenky a zlepíme polovičky polgulí spolu.
  • Na jedlý papier si nakreslíme a vypíšeme letenky. Tie zrolujeme a previažeme mašličkou a dáme do guličiek.
  • Schladenú tortu potom vykrojíme a dáme do stredu gule s letenkami. Potiahneme modelovacou hmotou a dáme schladiť. Potom dokončíme detaily.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE