Jedlé kytice predstavujú veľmi pekný darček pre oslávenca. Ak nechcete darovať kvetinu, ktorá o chvíľu uhynie a ani obyčajnú bonboniéru, voľte sladkú dobrotu práve v podobe jedlej kytice. Dnes vám ju pripravia aj v mnohých cukrárňach, napríklad z rôznych sladkostí. Čo tak ju ale skúsiť vytvoriť doma, napríklad z vlastnoručne upečených koláčikov? Skúste tento recept od Janky z Pečie celé Slovensko.
Suroviny na jedlú kyticu:
- 2 kg jahôd
- 1,2 kg bielej čokolády
- 100 g kokosu
- Zlatá prášková farba
- Jedlé zlato
Cesto brownies:
- 150 g 70 % čokolády
- 150 g 82 % masla
- 120 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 2 vajcia
- 80 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok na pečenie
Krehké cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 g 82 % masla
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- citrónová kôra
Postup prípravy jedlej kytice:
- Čokoládu si nalámeme dáme do misky a následne do vodného kúpeľa. Rozpustíme, necháme chvíľku vychladnúť a namáčame jahody napichnuté na špajdli. Jahody picháme do polystyrénu a dáme schladiť.
- Po stuhnutí vytiahneme a začneme zdobiť. Štetcom natrieme časti, ktoré posypeme farbou alebo cukrovými ozdobami. Ďalšie prelejeme nepravidelne čokoládou. Jahody vrátime do chladničky a pripravíme si brownies.
- Do misky rozklepneme vajcia, neoddeľujeme ich a prisypeme cukor. Metličkou vymiešame do peny. Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vychladnuté primiešame k vajciam, premiešame a postupne prisypeme múku, kakao a kypriaci prášok.
- Premiešanú zmes vylejeme na plech a dáme piecť do rúry s teplotou 170 stupňov približne 20 až 25 minút. Po vychladnutí vykrojíme obrúčky a srdiečka, ktoré namočíme do čokolády, posypeme kokosom a dáme schladiť.
- Druhé cesto si vypracujeme zo všetkých surovín a necháme v chladničke 30 minút. Potom vyvaľkáme na 0,5 cm a povykrajujeme tvary. Dáme piecť do rúry na 170 stupňov približne 10 až 15 minút.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko