Túto tortu inšpirovanú tradičnými slovenskými špecialitami, ako sú pirohy, halušky a šúľance, upiekol a vyzdobil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Ďoďo. Zvolil orechový korpus, ktorý doplnil kávovo-karamelovou plnkou. Ak ju doma vyskúšate, rozhodne si na nej pochutíte. Ako sa vám páči?
Orechový korpus:
- 8 vajec
- 300 g práškového cukru
- 200 ml vlažnej vody
- 400 g polohrubej múky
- 200 g mletých orechov
- 1 kypriaci prášok do pečiva s vinným kameňom
- 150 ml vaječného koňaku
- 50 ml bieleho rumu
- 1,5 zaváraninového pohára marhuľového džemu
Kávovo-karamelová plnka:
- 400 ml kávy (400 ml vody + 3 PL instantnej kávy)
- 300 g kryštálového cukru
- 2 ks pudingového prášku
- 400 ml mlieka
- 740 g masla
Na prípravu halušiek, pirohov, šúľancov, korbáčikov, pareníc a poťahov potrebujeme:
- 2 kg mandľovej hmoty
- Farbivo zelené, červené, čierne
- Hnedá prášková farba (tmavá čokoláda, mliečna čokoláda)
- 20 g maku
- 50 g bielej čokolády
Plnky:
- Do pirohov – 4 PL jemného tvarohu, 4 PL sušených brusníc
- Do šúľancov – 15 ks sušených datlí, 1 PL vaječného likéru
Postup prípravy torty:
- Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu a múku. Neskôr pridáme mleté orechy a kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec masu zmiešame s vyšľahanými bielkami so štipkou soli. Pečieme 40 minút pri teplote 180 stupňov.
- Plníme krémom pripraveným nasledovne: v hrnci upálime cukor na karamel a zalejeme kávou. Miešame, pokiaľ sa karamel nerozpustí, a potom pridáme v mlieku vymiešaný pudingový prášok. Varíme dovtedy, pokiaľ nedosiahneme konzistenciu pudingu, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém. Dáme do chladničky.
- Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 časti. Na spodný korpus nanesieme metličkou alkoholovú zmes a nanesieme vrstvu marhuľového džemu. Nanesieme krém. Rovnaký postup opakujeme aj pri druhom korpuse. Nakoniec na korpusy nanesieme zvyšný krém a dáme vychladiť. Potom tvarujeme do tvaru korýtka. Do hmoty, ktorú vydlabeme pridáme rum a tvarujeme hrany korýtka.
- Následne pripravujeme pirohy, halušky a šúľance. Mandľovú poťahovú hmotu pri pirohoch plníme rozmixovaným tvarohom a brusnicami. Šúľance plníme mixovanými datľami a vaječným likérom. Z mandľovej hmoty tvarujeme aj známe halušky, ktoré obalíme v roztopenej bielej čokoláde (čo pripomína bryndzu). Zdobíme s kvázi pažítkou a slaninkou. Pripravujeme aj korbáčiky a pareničky.
- Vychladené korpusy plnené krémom potiahneme bielou hmotou, ktorú pred obťahovaním prejdeme valčekom a dečkou, aby vznikla imitácia obrusu. Perníkové korýtko obalíme rovnako poťahovacou hmotou a imitáciu dreva rovnako zabezpečíme pretlačením vzoru na hmotu. Korýtko následne farbíme práškovou farbou tmavej a mliečnej čokolády. Rovnaké farbenie používame aj na drevenú lyžicu a krčah, ktorý je plnený talianskym bielkovým krémom.
- Tortu finalizujeme tým, že jednotlivé imitácie jedál ukladáme na korýtko. Krčah s mliekom a lyžicu položíme na tortu. Ako lepidlo môžeme použiť bielko alebo čistú vodu.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko