RECEPT: Kávovo-karamelová torta z Pečie celé Slovensko

Túto tortu inšpirovanú tradičnými slovenskými špecialitami, ako sú pirohy, halušky a šúľance, upiekol a vyzdobil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Ďoďo. Zvolil orechový korpus, ktorý doplnil kávovo-karamelovou plnkou. Ak ju doma vyskúšate, rozhodne si na nej pochutíte. Ako sa vám páči?

Orechový korpus:

  • 8 vajec
  • 300 g práškového cukru
  • 200 ml vlažnej vody
  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g mletých orechov
  • 1 kypriaci prášok do pečiva s vinným kameňom
  • 150 ml vaječného koňaku
  • 50 ml bieleho rumu
  • 1,5 zaváraninového pohára marhuľového džemu

Kávovo-karamelová plnka:

  • 400 ml kávy (400 ml vody + 3 PL instantnej kávy)
  • 300 g kryštálového cukru
  • 2 ks pudingového prášku
  • 400 ml mlieka
  • 740 g masla

Na prípravu halušiek, pirohov, šúľancov, korbáčikov, pareníc a poťahov potrebujeme:

  • 2 kg mandľovej hmoty
  • Farbivo zelené, červené, čierne
  • Hnedá prášková farba (tmavá čokoláda, mliečna čokoláda)
  • 20 g maku
  • 50 g bielej čokolády

Plnky:

  • Do pirohov – 4 PL jemného tvarohu, 4 PL sušených brusníc
  • Do šúľancov – 15 ks sušených datlí, 1 PL vaječného likéru

Postup prípravy torty:

  1. Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu a múku. Neskôr pridáme mleté orechy a kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec masu zmiešame s vyšľahanými bielkami so štipkou soli. Pečieme 40 minút pri teplote 180 stupňov.
  2. Plníme krémom pripraveným nasledovne: v hrnci upálime cukor na karamel a zalejeme kávou. Miešame, pokiaľ sa karamel nerozpustí, a potom pridáme v mlieku vymiešaný pudingový prášok. Varíme dovtedy, pokiaľ nedosiahneme konzistenciu pudingu, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame vychladnutý krém. Dáme do chladničky.
  3. Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 časti. Na spodný korpus nanesieme metličkou alkoholovú zmes a nanesieme vrstvu marhuľového džemu. Nanesieme krém. Rovnaký postup opakujeme aj pri druhom korpuse. Nakoniec na korpusy nanesieme zvyšný krém a dáme vychladiť. Potom tvarujeme do tvaru korýtka. Do hmoty, ktorú vydlabeme pridáme rum a tvarujeme hrany korýtka.
  4. Následne pripravujeme pirohy, halušky a šúľance. Mandľovú poťahovú hmotu pri pirohoch plníme rozmixovaným tvarohom a brusnicami. Šúľance plníme mixovanými datľami a vaječným likérom. Z mandľovej hmoty tvarujeme aj známe halušky, ktoré obalíme v roztopenej bielej čokoláde (čo pripomína bryndzu). Zdobíme s kvázi pažítkou a slaninkou. Pripravujeme aj korbáčiky a pareničky.
  5. Vychladené korpusy plnené krémom potiahneme bielou hmotou, ktorú pred obťahovaním prejdeme valčekom a dečkou, aby vznikla imitácia obrusu. Perníkové korýtko obalíme rovnako poťahovacou hmotou a imitáciu dreva rovnako zabezpečíme pretlačením vzoru na hmotu. Korýtko následne farbíme práškovou farbou tmavej a mliečnej čokolády. Rovnaké farbenie používame aj na drevenú lyžicu a krčah, ktorý je plnený talianskym bielkovým krémom.
  6. Tortu finalizujeme tým, že jednotlivé imitácie jedál ukladáme na korýtko. Krčah s mliekom a lyžicu položíme na tortu. Ako lepidlo môžeme použiť bielko alebo čistú vodu.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE