Inšpirácií na rôzne druhy drobných pohostení nie je nikdy dosť. Obložené chlebíky sú overenou klasikou, no nebojte sa ich vždy pripraviť s drobnými obmenami. Marián z Pečie celé Slovensko pripravil chlebíčky s domácim vajíčkovým šalátom, sušenou šunkou a mikrobylinkami. A aj chlebík je domáci. Trúfnete si na ich prípravu?
Suroviny na chlieb:
- 20 g droždia
- 1 PL kryštálového cukru
- 1,5 dcl mlieka
- 500 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 4 PL oleja
- 250 ml vody
Vajíčkový šalát:
- 8 ks vajec
- 200 g taveného syra v črievku
- 1 cibuľa
- Soľ
- 3 dcl rastlinného oleja
- 1 dcl olivového oleja
- Čierne mleté korenie
Dekorácie:
- 100 g sušenej šunky
- 200 g cherry paradajok
- Mikrobylinky
- Pažítka
Postup prípravy obložených chlebíkov:
- Chlieb – droždie zmiešame v hrnčeku s teplým mliekom a cukrom a necháme napučať. Do múky dáme olej, vodu droždie a soľ. Vymiesime cesto do hladka, až sa prestane prichytávať na misku. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť. Po vykysnutí vytvarujeme sendvič a necháme na plechu na papieri na pečenie opäť podkysnúť. Pečieme na cca 180 stupňov cca 30 – 40 minút.
- Majonéza – v mixéri rozmixujeme 1 vajce s trochou oleja, soľou a korením. Počas mixovania postupne prilievame olej až do zhustnutia. Vajce a olej musia mať izbovú teplotu.
- Vajíčkový šalát – cibuľu nakrájame nadrobno a nasolíme. Zo 7 vajec spravíme na olivovom oleji mäkkú praženicu. Do teplej praženice vmiešame zmäknutú cibuľu, tavený syr, a trochu majonézy. Dochutíme podľa potreby soľou a korením.
- Vychladnuté pečivo nakrájame, natrieme vajíčkovým šalátom a ozdobíme šunkou, zeleninou a bylinkami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko