Uvažujete nad tým, čím pohostiť návštevu? Určite by to chcelo aj niečo sladké pod zub. Vyskúšať môžete napríklad tieto miniroládky inšpirované talianskym tiramisu, obohatené o chuť lieskových orechov. V relácii Pečie celé Slovensko ich pripravila súťažiaca Lucka. Čo na ne poviete? No nevyzerajú na zahryznutie?
Piškótka 40x30cm:
- 2 žĺtky
- 3 vajcia
- 2 bielky
- 80 g cukor práškový #1
- 30 g cukor práškový #2
- 60 g hladká múka
- Kakao na posypanie
Kávový sirup:
- 150 g Presso
- 40 g cukru
Kávové mascarpone na ozdobu:
- 100 g šľahačky 33 % #1
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL instantnej kávy
- ½ plátku želatíny
- 100 g mascarpone
- 100 g šľahačku 33 % #2
Mascarpone krém:
- 3 žĺtky
- 100 g práškového cukru
- 1 PL želatíny
- 250 g mascarpone
- 0,5 dcl mandľového likéru
Oriešková láva:
- 70 g domáceho orieškového praliné (môžeme použiť aj kupované)
- 50 g šľahačky
- 1 ČL kakaa
- 1 ČL mletej kávy
Moje orieškové Praliné:
- 150 g lieskových orieškov (môžu byť so šupkou)
- 150 g kryštálového cukru
- Štipka hrubozrnnej soli
Zdobenie:
- Pár kusov opražených orieškov z praliné
Príprava tiramisu minirolád:
- Na piškótu 40x30 cm použijeme žĺtky, vajcia, cukor #1, ktoré vyšľaháme v mixéri do peny. Bielky šľaháme s cukrom #2 na jemný sneh, ktorý potom zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec ručne metličkou primiešame hladkú múku. Rozotrieme na papier na pečenie, posypeme kakaom a pečieme na 180 stupňov 7 – 8 min.
- Kávový sirup pripravíme zmiešaním pressa a cukru, privedieme do varu a na pár sekúnd necháme vychladnúť.
- Kávové mascarpopne – želatínu si dáme napučať do studenej vody! Smotanu #1 s cukrom a kávou zohrievame v mikrovlnke alebo hrnčeku na sporáku len do rozpustenia. Pridáme želatínu a mixujeme ponorným mixérom – už nezohrievame. Pridáme mascarpone – rozšľaháme mixérom. Nakoniec pomaly pridávame šľahačku #2 a jemne premixujeme. Necháme v chladničke zakryté najlepšie 4 – 6 hod. odpočívať, a potom vyšľaháme.
- Mascarpone krém - želatínu si dáme napučať do studenej vody! Žĺtky zmiešame s cukrom nad parou aspoň na 70* C, vtedy sa nám upravia surové žĺtka, a nemusíme sa báť ich konzumovať. Pridáme želatínu. Odstavíme z pary a dáme do robota kde mixujeme až do vychladnutia. Následne pridáme mascarpone a amareto. Vznikne nám krásny jemný krém.
- Na orieškovú lávu všetko ponorným mixérom spojíme do tekutej lávy.
- Upečený korpus z opačnej strany (nie kakaovej) potrieme rovnomerne kakaovým sirupom a dáme schladiť na 5 min.
- Mascarpone krém rozotrieme rovnomerne a dáme schladiť na 20 minút.
- Pomocou pravítka si naznačíme po šírke štvorcentimetrové pásy a kolieskom prekrojíme. Zmotáme roládky a dáme schladiť.
- Kávové mascarpone si vyšľaháme a pomocou ozdobného vrecka nanášame na dezerty pusinku po celom povrchu. Lyžičkou namočenou v teplej vode urobíme do pusinky jamku, do ktorej nalejeme pomocou vrecka orieškovú lávu.
- Dozdobíme opraženými orieškami (ktoré sme si odložili z prípravy praliné pár kusov).
- Moje Orieškové Praliné – oriešky pečieme v rúre 10 – 15 min. 160 stupňoch na papieri na pečenie.
- Z cukru si urobíme karamel, ktorý horúci nalejeme na upečené oriešky a posypeme soľou, ktoré necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnuté nalámeme a v kuchynskom výkonnom mixéry mixujeme na pastu. Skladujeme v chladničke
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko