Túto krásnu tortu s ľudovým motívom, a to konkrétne inšpirovaným modrotlačou, upiekol v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Marek. Perníkovo-kávová torta v sebe ukrýva kombináciu viacerých chutí, a to okrem kávy aj chuť jabĺk, šípok, škorice, klinčekov a vanilky. Oslávencovi ju môžete upiecť podľa nasledujúceho receptu.
Suroviny na piškótové platne:
- 10 vajec
- 10 PL kryštálový cukor
- 9 PL Bio pšeničná celozrnná hladká múka „PERNERKA“
- 1 ČL mletá káva
- 1 PL kakao
- 2 vanilkový cukor
- 1 ČL prášok do pečiva
- 1 ČL perníkový prášok do pečiva
- 4 PL olej
Kávové piškótové platne: Z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielkov, kryštálového cukru a 1 vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 5 PL múky, kávu, prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy o priemere 24 cm. Pečieme pri 175-180 °C.
Perníkové piškótové platne: Z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielkov, kryštálového cukru a 1 vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 4 PL múky, kakao, perníkový prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy o priemere 24 cm. Pečieme pri 175-180 °C.
1. Jablková platňová náplň:
- 3 jablká
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 ČL Zlatý klas
- 5 ml citrónovej šťavy
- štipka drvených klinčekov a 2 štipky škorice
Postup: Jablká očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci si urobíme z kryštálového cukru svetlý karamel, prisypeme jablká. Po chvíli varenia, pridáme vodu rozmiešanú s 2 kopcovitými čajovými lyžičkami Zlatého klasu. Povaríme a pred odstavením nasypeme vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Túto zmes nalejeme do tortovej formy o priemere 18-20cm, ktorú potiahneme potravinovou fóliou a potom na vrch jabĺk tiež. Necháme dobre vychladnúť.
2. Šípková náplň
- šípkový lekvár
3. Vanikovo-maslový krém
- 500 ml mlieko
- 1 Zlatý klas
- 2 žĺtka
- 1 ČL hladká múka
- 1 vanilkový cukor
- 70 g kryštálový cukor
- 1 ČL vanilková pasta Bourbon Dr.Oetker
- 350 g maslo
- 50 g Palmarín
- 60 g práškový cukor
Postup: Asi 350 ml mlieka dáme do hrnca spolu s 90 g kryštálového cukru zovrieť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame Zlatý klas, žĺtka a múku. Tuto zmes nalejeme cez sitko do vriaceho mlieka a uvaríme puding. Pred vypnutím nasypeme vanilkový cukor. Puding prelejeme do misky, potiahneme potravinovou fóliou a dáme schladiť.
Pomocou robota rozmiešame maslo, Palmarín, práškový cukor a vanilkovú pastu Bourbom do peny a pridáme vychladený puding. Spracujeme na ľahký vanilkovo-maslový krém.
4. Maslový krém:
- 150g maslo
- 40g práškový cukor
Postup: Maslo s cukrom dobre vyšľaháme aby sme dostali nadýchaný takmer biely maslový krém.
Postup vyskladania torty:
- Kávová piškótová platňa
- Šípková náplň
- Vanilkovo-maslový krém
- Perníková piškótová platňa
- Vanilkovo-maslový krém
- Jablková platňová náplň
- Vanilkovo-maslový krém
- Perníková piškótová platňa
- Šípková náplň
- Vanilkovo-maslový krém
- Kávová piškótová platňa
Celú tortu ešte natrieme vanilkovo maslovým krémom, schladíme a na túto vrstvu dáme ešte jemnú vrstvu maslového krému. A dobre schladíme. Na povrch celej torty dáme čiernu alebo ešte lepšie tmavo modrú poťahovú hmotu, ktorú si kúpime.
Hmotu ručne spracujeme a vyvaľkáme na silikónovej podložke do požadovanej hrúbky, položíme na vychladenú tortu, ak máme šmuhy od škrobu, na ktorom sme hmotu vaľkali, tak hmotu natrieme alkoholom s vyšším podielom alkoholu (napr. marhuľovica).
Zdobenie: White paste food colour, blue gel colour, marhuľovica a strieborná perleť. V marhuľovici rozmiešame striebornú perleť, white paste food colour a blue gel colour. Túto zmes nalejeme do nádobky od AIRBRUSH a pomocou predlohy striekame ornamenty na tortu.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko