Chlieb patrí k tradičným potravinám, ktoré nájdeme pravdepodobne vo väčšine slovenských domácností. Čerstvo upečenému chlebu sa pritom nič nevyrovná. Dokonale chutí s masťou a cibuľou či nátierkou, ale aj maslom a domácim lekvárom. Ak si však z obchodu prinesieme aj úplne čerstvý chlebík, nikdy nebude taký čerstvý ako doma upečený. Upiecť chlieb pritom nemusí byť náročné. Vyskúšajte napríklad tento pšeničný chlieb, ktorý v relácii Pečie celé Slovensko upiekla Bea.
Suroviny na chlieb:
- 600 g pšeničnej chlebovej múky
- 70 g teplej (nie horúcej) vody
- 20 g čerstvého droždia
- 15 g kryštálového cukru
- 320 g vlažného polotmavého nealkoholického piva
- 30 g rastlinného oleja + na mazanie dosky pri spracovaní cesta
- 18 g soli
- 9 g drvenej rasce
- 40 g tekvicových semienok
- na vysypanie ošatky ryžová múka alebo kukuričný škrob
Postup:
Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto.
Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame. Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 minút odpočinúť pod fóliou. Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť.
Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 °C – horný a spodný ohrev.
Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary. Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 °C a už bez pary dopekáme ďalších 20-30 minút do zhnednutia.
Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku.
Nátierka zo syra cottage:
- 1 l plnotučného mlieka
- 3 PL bieleho vínneho octu
- 3 – 4 PL kyslej smotany
- pestrú čerstvú zeleninu (malé množstvo) – paprika žltá a červená, reďkovka, jarná cibuľka, paradajka, uhorka
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa potreby
- mleté chilli
Postup: Mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme. O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť. Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage.
Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko