V relácii Pečie celé Slovensko sa okrem tort, mrkvových koláčov, chlebov a rôznych ďalších sladkých aj slaných dobrôt piekli aj Rubikove kocky. Túto s bavorským krémom a černicami pripravila súťažiaca Lucia. Pripraviť si ju doma môžete aj vy, a to napríklad ako originálne pohostenie pre návštevu. Idete do toho?
Cesto joconde:
- 100 g mandľová múka
- 85 g práškový cukor
- 30 g múka hladká
- 2,5 ks vajec
- 3 ks bielok
- 15 g cukor krupica
- 35 g maslo roztopené
Černicové coulis:
- 290 g černicové pyré
- 40 g cukor krupica
- 50 g glukóza
- 6 g pektín NH
Bavorský mousse:
- 150 g šľahačka 33 %
- 150 g mlieko
- 3 g vanilková pasta
- 60 g žĺtka
- 30 g cukor kryštálový cukor
- 40 g želatínová masa = 6g želatíny+36g voda
- 230 g šľahačka 33 %
Mirror glaze:
- 300 g cukor kryštál
- 150 g kondenzované mlieko
- 50 g glukóza
- 150 ml voda
- 20 g želatína prášok
- 125 ml voda
- 350 g biela čokoláda Callebaut
- gélové farby: biela, čierna, zlatá
Velur:
- kakaové maslo
- čierna farba
Dekorácia:
- zlatý plátok 24k
- zlatý prach
Postup prípravy Rubikovej kocky:
- Zapneme rúru na 180 °C a nachystáme si plech na pečenie, vystelieme papierom.
- Joconde: Preosejeme mandľovú múku, pr. cukor a múku. Zapracujeme do múky 2,5 vajec. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kr., miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozotrieme na plech v tenkej vrstve a dáme piecť do rúry na cca 8 minút. Vytiahneme, necháme vychladiť. Potom si štvorcovou vykrajovačkou vyrojíme 25 ks štvorčekov.
- Černicový coulis: Zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom trochu vychladíme a naplníme silikónové polgule 25 ks. Na každú polguľu umiestnime štvorček cesta. Dáme zamraziť.
- Bavorský mousse: Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Mlieko so šľahačkou (1) a vanilkou zohrejeme na 50 °C. Pridáme žĺtka a cukor a varíme na 82 °C. Uvarenú zmes cez sitko nalejeme na želatínovú masu. Necháme vychladiť na 22-23 °C. Vyšľaháme šľahačku (2). Vychladenú zmes jemne premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Nalejeme do foriem 25 ks asi vyše polovicu obsahu, vložíme zamrznutú černicovú guľu so štvorčekom cesta. Všetko tak, aby sa vytlačil krém a zarovnalo sa to s povrchom formy. Dáme zamraziť. Počas mrazenia kociek do nich napichneme špáradlá.
- Mirror glaze: Kým sa kocky mrazia, pripravíme polevu mirror glaze. Želatínu dáme napučať do vody. Do hrnca dáme variť vodu, cukor a kondenzované mlieko s glukózou. Keď sa cukor roztopí, pridáme želatínu, už však nevaríme! Poriadne premiešame a zalejeme cez sitko prichystanú čokoládu. Ponorným mixérom poriadne premixujeme. Glaze rozdelíme na tri časti a každú zafarbíme inou farbou: zlatá, tmavomodrá a modrá s bielou.
- Keď má miror glaze 30 °C, vytiahneme zamrazené kocky z formy a väčšinu kociek namáčame do mirroru, necháme odkvapkať a zapichneme do polystyrénu stuhnúť.
- Pár kociek nastriekame airbrushom na velur, čierna farba.
- Poliate kocky ozdobíme zlatom, dáme chvíľu chladiť a nachystáme si stojan. Vychladené kocky ukladáme striedavo na stojan.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko