Zdravotné prínosy čerstvých štiav: Prečo sú dobré pre vaše zdravie

smoothie mixér

Čerstvé šťavy a smoothie nápoje v sebe skrývajú benefity, ktoré oceníte nielen počas ich konzumácie. Niektoré zmeny, ktoré vám do života prinesú, pocítite častokrát až s odstupom času a to je jeden z ďalších dôvodov, prečo by ste ich mali zaradiť do vášho jedálnička!

Pozri si aj: Ako si vytvoriť herbár a spoznávať tak prírodu okolo nás? Presne TAKTO!

Nečakajte a pustite sa do odšťavovania! 

Ak začínate s odšťavovaním v prvom rade sa zamerajte na výber kuchynských pomocníkov, ktorí sú v tomto prípade skutočne nevyhnutní. Ako si však vybrať ten najlepší odšťavovač alebo vymakaný stolný mixér na ovocie?

Odšťavňovač Nutribullet
Nutribullet

Pri výbere myslite na detaily!

Pri odšťavovači sa zamerajte na to aký typ preferujete, šnekové odšťavovače síce odšťavujú pomalšie, no zachovávajú viac živín. Dbajte na vyšší výkon- ten vám zaručí, kvalitnejšiu šťavu. Pri výbere sa zamerajte aj spôsob, akým sa vykonáva údržba odšťavovača, to vám môže ušetriť množstvo času. Veľkosť nádoby na šťavu a odpad tiež zohráva svoju rolu, najmä pri početnej rodine, preto majte na mysli aj tento dôležitý bod.

Pri výbere smoothie mixéru dbajte na jeho výkon, ten je skutočne dôležitý. Silný motor ( minimálne 600 W ) je nevyhnutný pre jemné mixovanie tvrdých ingrediencií, ako je ľad a mrazené ovocie. Ak plánujte mixér využívať aj na prípravu omáčok alebo krémových polievok, kapacita nádoby bude pre vás veľmi podstatný faktor pri výbere, najmä ak budete chcieť mixovať viac porcií nápojov. Kvalita materiálov zohráva tiež veľkú úlohu- tritanové nádoby sú odolné a bez BPA. Nože z nerezovej ocele vám zas zabezpečia dlhú životnosť a efektívne mixovanie.

Inšpiruj sa: Pre toto už nikdy nenecháš POHÁR VODY na nočnom stolíku cez noc!

pustite sa do odšťavovania
Canva

5 zdravotných benefitov, ktoré nemôžete ignorovať!

Zaradenie ovocia a zeleniny do vašej stravy, vám prinesie výhody, ktoré určite neprehliadnete. Napokon kvalitné domáce šťavy alebo smoothie nápoje majú svoju silu. Presvedčte sa sami!

1. Vysoký obsah živín

Čerstvé šťavy sú plné vitamínov a minerálov. Napríklad pomarančová šťava má vysoký obsah vitamínu C, ktorý významne podporuje imunitný systém. Mixované nápoje sú naopak bohaté na vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie, zároveň reguluje hladinu cukru v krvi a pomáha udržiavať pocit sýtosti.

Mnohé čerstvé šťavy obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. To prispieva k zníženiu chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

2. Vyživenejšie telo a  pokožka

Konzumácia čerstvých štiav prispieva k hydratácii tela. Voda obsiahnutá v ovocí a zelenine pomáha bunkám a orgánom k ich správnej funkcii. Vitamín C, napríklad, podporuje produkciu kolagénu, čo môže zlepšiť elasticitu pokožky a znížiť výskyt vrások.

3. Zlepšenie trávenia 

Čerstvé šťavy, najmä tie, z ovocia a zeleniny, s vysokým obsahom vlákniny, môžu pomôcť zlepšiť trávenie a podporiť chudnutie. Vláknina v mixovaných nápojoch zas podporuje zdravý tráviaci trakt a môže predchádzať zápche.

Neprehliadnite: Najlepší recept na letné osvieženie: Domáci ľadový čaj!

Detoxikácia a šťavy
Canva

4. Detoxikácia 

Niektoré šťavy, ako napríklad zelerová šťava, sú známe svojimi detoxikačnými vlastnosťami. Pomáhajú odstrániť toxíny z tela a podporujú správnu funkciu pečene a obličiek. Pokiaľ do mixovaných nápojov pridáte čučoriedky a poriadnu hrsť čerstvého koriandra, doprajete vášmu telu silný očistný pôžitok.

5. Zlepšenie nálady a duševného zdravia

Niektoré štúdie naznačujú, že konzumácia čerstvých štiav, najmä tých bohatých na vitamíny skupiny B a C, môže prispieť k lepšej nálade a zníženiu symptómov depresie.

Prírodné cukry v čerstvých šťavách poskytujú rýchly zdroj energie. Na rozdiel od spracovaných cukrov v sladkostiach, tieto cukry sú sprevádzané živinami, ktoré podporujú udržateľnú energiu bez prudkých výkyvov hladiny cukru v krvi.

Benefity, ktoré vám prinesie pravidelná konzumácia čerstvých štiav sú naozaj neprehliadnuteľné. Už jedna šťava alebo mixovaný nápoj denne vám prinesie zásadnú zmenu do života a podporí vaše zdravie.

Zdroj úvodnej fotky: Canva

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE