Ako mať elektrinu na mieste bez prípojky?

fotovoltika

Vyrobí vám ju tento typ fotovoltiky

Princíp fungovania fotovoltiky je jednoduchý. Fotovoltické panely dokážu premeniť slnečnú energiu na energiu elektrickú. Ako to funguje? „Slnko, ktoré svieti na fotovoltický panel, produkuje zároveň prúd aj napätie. Poznáme to tiež ako fotovoltický jav, pri ktorom sú elektróny uvoľňované z materiálu v dôsledku absorpcie elektromagnetického žiarenia,“ vysvetľuje Erik Chabreček zo ZSE.

Fotovoltika vám teda vyrobí elektrinu zo slnečného žiarenia. Takýto spôsob získavania elektrickej energie je najšetrnejší k životnému prostrediu, pretože slnko je obnoviteľný zdroj energie. Navyše šetrí i vaše financie, pretože elektrinu vyrába zadarmo. Nutná je len počiatočná investícia, ktorá je však vďaka dotačným programom oveľa nižšia.

Záujem o fotovoltiku sa preto stále zvyšuje. A to nielen u majiteľov klasických rodinných domov. Fotovoltiku si čoraz častejšie nechávajú ľudia inštalovať aj na miestach, kde by ste to nečakali.

Tip pre vás: Montované stavby: Skvelý nápad, ako si splniť sen o vlastnom bývaní

Ostrovné fotovoltické systémy sú nezávislé od distribučnej siete

Ak si chcete vyrábať vlastnú elektrinu pomocou fotovoltiky, máte hneď tri možnosti. Najčastejší je On – grid systém, ktorý je previazaný s distribučnou sieťou. Elektrinu tak môžete odoberať z fotovoltiky alebo, v prípade nepriaznivého počasia, zo siete. Do siete zároveň odtekajú aj prebytky elektriny, ktorú v domácnosti nestíhate spotrebovať.

Hybridný fotovoltický systém kombinuje napojenie na distribučnú sieť s batériovým úložiskom, kam si prebytočnú elektrinu môžete odkladať. Fyzické batérie v posledných rokoch čoraz častejšie nahrádza Virtuálna batéria. Nespotrebovanú elektrinu si v nej ukladáte len virtuálne, to znamená, že odpadajú náklady spojené so zaobstaraním fyzických batérií, ktoré sú nielen finančne náročné, ale aj zaberajú dosť miesta.

Treťou možnosťou zapojenia fotovoltiky je Off – grid systém. Ostrovné systémy vyrábajú pomocou fotovoltických panelov elektrinu, ale nemusia byť zapojené do distribučnej siete. Takéto riešenie preto musí obsahovať batériové úložisko alebo akumulátory, v ktorých sa vyrobená elektrina ukladá. Práve preto sú ostrovné fotovoltiky ideálne na miesta, kde nie je k dispozícii elektrická prípojka.

Môžete ich využiť najmä na chatách a domčekoch v záhradkárskych kolóniách, ale aj na hausbótoch, karavanoch, mobilných domoch alebo ak máte dom na samote. Jednoducho na takých miestach, kam sa dostane len slnečná energia, pretože vybudovanie elektrickej prípojky je finančne aj technicky mimoriadne náročné.

Odporúčame aj: Ako si vybrať správne plotové tvárnice pre váš domov

  Fotovoltické systémy Depositphotos

Batériové úložisko je nevyhnutné

S ostrovným systémom sa stávate nezávislý od distribučnej siete, ale naopak potrebuje fyzické batériové úložisko alebo akumulátor, do ktorého sa bude vyrobená elektriny ukladať. Fotovoltaický panel je zapojený do regulátora nabíjania, ktorý je pripojený na batériu. To je jadro celého systému, ktoré riadi prísun aj výdaj elektriny.

Regulátor upravuje napätie a prúd z fotovoltických panelov, tak aby zodpovedal doporučeným hodnotám pre batérie a zároveň zabraňuje ich prebíjaniu. Na batériu sú napojené všetky elektrospotrebiče, takže regulátor ich dokáže v prípade vybitia batérie odpojiť.

K Off – grid systému budete potrebovať aj menič, ktorý dokáže premeniť jednosmerný prúd z fotovoltiky na striedavý, prakticky využiteľný pre všetky elektrospotrebiče. Správne navrhnutý systém bezpečne utiahne prevádzku chladničky, čerpadla, osvetlenia aj záhradnej kosačky. Vďaka nemu môžete mať na vašej chate aj teplú vodu alebo si pozrieť v televízii obľúbený program. Malé spotrebiče ako rýchlovarná kanvica alebo dvojplatnička budú spoľahlivo fungovať.

Je vhodné, aby ste sa pri výbere poradili s odborníkom, ktorý určí, aké riešenie je vzhľadom k vašim potrebám najvhodnejšie. Počet fotovoltických panelov, kapacitu batérie, aj menič je potrebné navrhnúť s ohľadom na počet a príkon spotrebičov, ktoré budete na danom mieste používať. Iný výkon fotovoltiky je potrebný pre malý záhradný domček, kde si maximálne uvaríte kávu a pustíte rádio a iný pre chatu, kde strávite týždeň a chcete pokosiť, uvariť, zohriať vodu aj pracovať na počítači.

Neprehliadni: Prvky, ktoré zvyšujú efektivitu a bezpečnosť práce

Funguje to aj v horských oblastiach

Ak uvažujete nad ostrovným fotovoltickým systémom, no vaša chata sa nenachádza priamo v slnečnej Podunajskej nížine, nemusíte sa ničoho obávať. Hoci sa to nezdá, rozdiel v získavaní slnečnej energie medzi južnými a severnými regiónmi Slovenska je len 10 až 15 percent ročne. Na výkon fotovoltických panelov má teda vaša geografická poloha len minimálny vplyv.

Na Slovensku máme ideálne podmienky na efektívne využívanie fotovoltiky. Hoci na severe Slovenska máme počas roka menej slnečných dní, fotovoltické panely pracujú pri nižších teplotách efektívnejšie, ako keď sú prehrievané horúcim počasím. Z tohto pohľadu fungujú perfektne bez ohľadu na to, či vlastníte nehnuteľnosť na juhu, Orave alebo na Kysuciach,“ hovorí odborník na fotovoltiku Erik Chabreček zo ZSE.

Mimoriadne dôležitá je však správna orientácia fotovoltických panelov voči svetovým stranám. Najvhodnejšie je umiestniť panely na južnú stranu strechy. Do úvahy prichádza aj juhozápad alebo juhovýchod. Tak bude vaša fotovoltika vyrábať elektrinu po celý deň. Dokonca o 20 percent účinnejšie ako pri západnej či východnej orientácii strechy. Solárne panely smerované na východ môžu vyrábať elektrinu len ráno. Ak sú otočené na západ, zachytávajú len posledné slnečné lúče. Inštalácii panelov na severnú stranu sa vyvarujte.

Spoločnosť ZSE má v ponuke aj fotovoltiku s batériou určenú práve pre miesta, kde nie je dostupná elektrická prípojka. Takýmto riešením šetríte prírodu aj svoje financie. Ak sa rozhodnete pre fotovoltiku od ZSE, vybavia za vás komplet celú administratívu od získania finančnej dotácie až po pripojenie vašej fotovoltiky. Okrem toho dostanete nadštandardnú záruku na menič, panely, optimizéry výkonu aj batériu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE