Ako čistiť perly: tajomstvá starostlivosti o tieto dokonalé drahokamy

ako vyčistiť perly

Perly sú jedným z najvzácnejších a najkrajších drahokamov, ktoré sa nachádzajú v prírode. Sú považované za symbol krásy, elegancie a luxusu a ich povestná krása a lesk ich robia veľmi žiadanými medzi šperkármi aj zberateľmi.

Perly - špecifiká drahokamov

Existujú rôzne typy perál, ale najcennejšie a najkvalitnejšie sú prírodné morské perly, ktoré sú tvorené vo vnútri lastúrnikov niektorých druhov morských živočíchov. Vznikajú spôsobom, že cudzí predmet sa dostane do vnútra lastúrniku a živočích začne produkovať vápenato-aragonitovú perleťovú vrstvu okolo neho. Čím dlhšie živočích perlu obklopuje, tým väčšia a krajšia perla sa vytvorí.

Perly sa vyskytujú v rôznych farbách, najčastejšie v bielom, krémovej, sivom, ružovom a modrom odtieni. Ich cena sa určuje podľa veľkosti, tvaru, farby, lesku a kvality povrchu. Niektoré perly môžu dosahovať veľkosti viac ako 10 mm a sú označované ako veľké perly. 

Perly s dokonalým leskom a minimálnymi nedokonalosťami sú považované za najvzácnejšie a najdrahšie šperky.

Ako nosiť perly?

Perly sú veľmi populárne medzi šperkármi a nosenie perál je považované za symbol elegancie a štýlu. 

Okrem toho sa perly často používajú ako darček pri špeciálnych príležitostiach, ako je napríklad svadba či výročie.

  • Vzhľadom na svoju krásu a eleganciu sú perly skutočnými klenotmi prírody a ich príťažlivosť je nekonečná. 
  • Svojim majiteľom prinášajú nielen krásu a luxus, ale aj pocit elegancie a exkluzívnosti. 

Takže ak hľadáte dokonalý klenot pre vašu zbierku, neváhajte siahnuť po týchto nádherných drahokamoch - perle.

Odporúčame: Najobľúbenejšie značky náramkových hodiniek: Výber toho najlepšieho pre váš štýl

ako nosiť perly Depositphotos

Perly ako žiarivé drahokamy - na aké príležitosti možno nosiť perly?

Perly sú považované za žiarivé drahokamy a vyjadrujú eleganciu a sofistikovanosť. Ich nosenie môže byť vhodné na rôzne príležitosti, kde chcete vyzerať štýlovo a pôsobiť elegantne.

  • Na svadbu: Perly sú často spojené so svadbou a sú ideálnym doplnkom k šatám nevesty. Perlový náhrdelník, naušnice alebo náramok môžu byť dokonalým doplnkom k elegantnému svadobnému oblečeniu.
  • Perly na večerné príležitosti či perly na svadbu: Ak sa chystáte na večierok plný glamúru a luxusu, perly sú ideálnym doplnkom. Zvoľte si nápadný perlový náhrdelník alebo náušnice a budete pôsobiť štýlovo a sofistikovane.
  • Perly do kancelárie, perly na pracovné stretnutie či perly na pohovor: Perly sú tiež vhodné na pracovné stretnutia a podujatia. Vyberte si jemné perlové náušnice alebo náramok a dodajte svojmu pracovnému outfity štipku elegancie.
  • Na večeru v reštaurácii: Ak sa chystáte na romantickú večeru v reštaurácii, perly sú perfektným doplnkom. Vyberte si jemný perlový náhrdelník alebo náušnice a budete vyzerať nádherne a žensky.

Perly sú vždy štýlovým doplnkom a vhodným na rôzne príležitosti. Stačí si vybrať ten správny kúsok periel a vytvoriť tak elegantný a sofistikovaný vzhľad.

Technika skladovania perál

Perly sú veľmi vzácne a krehké drahokamy, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť pri skladovaní. Existuje niekoľko techník, ako správne skladovať perly, aby si zachovali svoju krásu a lesk.

Jednou z najdôležitejších vecí pri skladovaní perál je zabránenie poškodeniu povrchovej vrstvy perle, ktorá sa nazýva náter. Táto vrstva môže byť poškodená chemickými látkami, ako sú parfumy, krémy alebo make-up, a tiež aj mechanicky, napríklad ak sa perly odierajú o tvrdé povrchy alebo o iné kovy.

Preto je dôležité perly skladovať oddelene od ostatných šperkov a v chránenom obale, napríklad v mäkkých látkových vrecúškach alebo v šperkových škatuliach s mäkkým výstelkou.

  • Ďalšou dôležitou vecou pri skladovaní perál je udržiavať ich v určitej vlhkosti. 
  • Perly majú tendenciu strácať svoj lesk a lesk, ak sú príliš suché, ale zároveň sa môžu aj poškodiť, ak sú príliš vlhké.
  • Ideálna vlhkosť pre perly je približne 50-70 percent.

Ďalším dôležitým faktorom pri skladovaní perál je zabránenie priamemu slnečnému žiareniu a teplu. Perly by nemali byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu, pretože to môže spôsobiť zmeny v ich farbe a štruktúre.

Všeobecne platí, že perly by mali byť skladované na tme a v chladnom a suchom prostredí. Dodržiavanie týchto jednoduchých pravidiel pomôže zachovať krásu vašich perál na veľa rokov.

POZOR na poškodenie šperkov - a preto je mimoriadne vhodná perlová škatuľka či mäkké látkové vrecúško.

Neprehliadnite: TOP 3 domáce masky na zničené vlasy a jeden VÝBORNÝ TIP NAVYŠE!

ako správne čistiť perly Depositphotos

Starostlivosť o šperky - ako správne čistiť perly?

Pravidelná údržba, bezpečné čistenie a starostlivosť o šperky je dôležitá záležitosť, ktorá im pomáha zachovať ich krásu a lesk. Perly sú jedným z najkrehkejších a najcitlivejších materiálov, preto je dôležité vedieť, ako správne o ne starať.

Ako udržiavať perly krásne?

Pri čistení perál je potrebné dodržiavať niekoľko zásad. 

Postup čistenia perál je nasledovný:

  • Perly sa nikdy nesmú namáčať do vody ani používať čistiace prostriedky s obsahom chemikálií, ktoré by mohli poškodiť ich štruktúru.

  • Pri čistení perál sa odporúča používať iba mäkkú handričku alebo mikrovlákno, ktoré sú jemné k povrchu perál.

  • Pri akýchkoľvek nečistotách na perle postačí iba potrieť ju mäkkou handričkou navlhčenou vlažnou vodou.

  • Perly by sa mali vyhnúť kontaktu s kozmetikou, parfumami a chemikáliami, pretože tieto látky môžu perly poškodiť.

  • Po každom nosení perly ošetrite čistou handričkou, aby sa odstránili nečistoty a pot.

Ak dodržiavate tieto jednoduché zásady pri čistení perál, vaše šperky budú dlhšiu dobu zachovať svoju krásu a pôvab. Starostlivosť o perly si vyžaduje trpezlivosť a dôkladnosť, no konečný výsledok stojí za to.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE