Ako vyčistiť biele tenisky ako odborník? Máme overené návody aj na najhoršiu špinu!

Ako vyčistiť biele tenisky

Biele tenisky sú jedným z najuniverzálnejších a najpopulárnejších kusov obuvi, ktoré sa nosia po celom svete. Ich jednoduchý a čistý dizajn ich robí vhodnými na rôzne príležitosti, od neformálnych stretnutí po voľnočasové aktivity.

Biele tenisky sú skutočne kúsok, ktorý by nemal chýbať v žiadnom šatníku. Ich univerzálnosť, pohodlnosť a nadčasovosť z nich robia ideálnu voľbu pre každého, kto chce byť štýlový a pohodlný zároveň. Tak neváhajte a investujte do kvalitných bielych tenisiek – nebudete ľutovať! 

Biele tenisky sú MUST HAVE kúskom! Prečo?

Biele tenisky sú skutočne MUST HAVE kúskom v každom šatníku a má to niekoľko dôvodov.

1. Univerzálnosť

Biele tenisky sa hodia takmer ku každej príležitosti. Môžete ich nosiť k džínsom, sukniam, šatám alebo dokonca k elegantnému oblečeniu. Ich neutrálny odtieň znamená, že doplnia akýkoľvek outfit, bez ohľadu na štýl.

2. Pohodlie

Tenisky sú známe svojou pohodlnosťou. Biele tenisky poskytujú dostatočnú oporu a komfort, čo ich robí ideálnou voľbou na dlhé prechádzky, shopping alebo každodenné nosenie.

3. Klasika, ktorá nevyjde z módy

Biele tenisky sú nadčasové. Móda sa mení, ale tento kúsok zostáva stále v trende. Známe značky aj dizajnéri pravidelne uvádzajú biele tenisky vo svojich kolekciách, čo ukazuje, že sú stále relevantné.

4. Možnosti kombinovania

Biele tenisky sú výborným základom pre rôzne módne kombinácie. Môžete ich nosiť s casual outfitmi ako sú tričká a šortky, ako aj s ležérnymi elegantnými šatami. Taktiež môžete experimentovať s rôznymi doplnkami, ako sú ponožky, kabelky alebo klobúky.

5. Pridaná osobnosť

Aj keď sú biele tenisky jednoduché, môžu sa stať výrazným prvkom outfitov. Môžete ich zvoliť v rôznych štýloch, od minimalistických až po tie so zaujímavými detailmi. Pomocou bielych tenisiek môžete vyjadriť svoju osobnosť a štýlový vkus.

6. Jednoduchá údržba

Biele tenisky sa dajú ľahko čistiť, aj keď sa môžu rýchlo znečistiť. Populárne sú rôzne čistiace prostriedky a tipy, ktoré vám pomôžu udržať ich v perfektnom stave. Stačí trocha starostlivosti a vaše tenisky budú vyzerať ako nové.

Odporúčame: Zistite, ako identifikovať zhnitý melón pomocou TÝCHTO troch kľúčových znakov

biele tenisky
Depositphotos

Ako vyčistiť biele tenisky od všetkých nečistôt? Máme TOP spôsoby čistenia bielych tenisiek

Tu sú TOP spôsoby čistenia bielych tenisiek:

1. Mydlová voda

  • Potrebné pomôcky: Teplá voda, jemné mydlo (napr. tekuté mydlo na riad).

  • Postup: Zmiešajte teplú vodu s mydlom v miske. Pomocou mäkkej handričky alebo štetca namočeného v roztoku jemne trite nečistoty na teniskách. Na záver ich opláchnete čistou vodou a necháte uschnúť na vzduchu.

2. Jedlá sóda bikarbóna a ocot

  • Potrebné pomôcky: Sóda bikarbóna, ocot, voda, štetec.

  • Postup: V miske zmiešajte 1/2 šálky bikarbonátu sodného s 1/4 šálky octu a trochou vody, aby ste vytvorili pastu. Pomocou štetca naneste pastu na tenisky a jemne trieť. Nechajte pôsobiť asi 30 minút a potom opláchnite čistou vodou.

3. Zubná pasta

  • Potrebné pomôcky: Biela zubná pasta, mäkký štetec, voda.

  • Postup: Naneste malú dávku bielej zubnej pasty na štetec a jemne trite znečistené miesta na teniskách. Po čistení ich dôkladne opláchnite vodou.

4. Prací prášok

  • Potrebné pomôcky: Prací prášok, voda, jemná handrička.

  • Postup: Rozmiešajte trochu pracieho prášku vo vode, namočte jemnú handričku a jemne čistite tenisky. Nezabudnite ich opláchnuť čistou vodou.

5. Bielidlo (na biele tenisky)

  • Potrebné pomôcky: Bielidlo, voda, štetec, rukavice.

  • Postup: Zmiešajte bielidlo s vodou v pomere 1:5. Nasaďte si rukavice a pomocou štetca nanes roztok na tenisky. Pozor – používať len na biele tenisky a v dobre vetranom priestore. Opláchnite dobrým množstvom vody.

Rady na záver:

  • Pred čistením je vždy dobré skontrolovať návod na starostlivosť o tenisky, aby ste sa vyhli poškodeniu materiálu.

  • Nezabúdajte tiež na prevenciu: používanie impregnačných sprejov môže pomôcť udržať tvoje tenisky vo výbornej kondícii dlhšie.

Univerzálny návod, ako vyčistiť biele kožené tenisky

Potrebné materiály:

  • Mäkká handrička alebo mikrovlákno

  • Misku s teplou vodou

  • Neagresívny čistiaci prostriedok (napr. mydlo na riad alebo špeciálny čistiaci prostriedok na kožu)

  • Zubná kefka (môžete použiť aj jemnú kefu)

  • Biela zubná pasta (voliteľné)

  • Impregnačný sprej na kožu (voliteľné)

Krok 1: Príprava

Pred začatím čistenia si pripravte pracovný priestor. Odstráňte šnúrky z tenisiek a ak sú vložky vyberateľné, vyberte ich. Týmto spôsobom zabezpečíte dôkladnejšie vyčistenie.

Krok 2: Odstránenie nečistôt

Pomocou mäkkej handričky alebo suchej papierovej utierky jemne odstráňte prach a nečistoty z povrchu tenisiek. Snažte sa byť opatrný, aby ste nenechali žiadne šmuhy.

Krok 3: Príprava čistiaceho roztoku

Do misky s teplou vodou pridajte pár kvapiek neagresívneho čistiaceho prostriedku. Dobre premiešajte, aby sa vytvorila pena.

Krok 4: Čistenie tenisiek

Navlhčite handričku v čistiacom roztoku a jemne čistite biele kožené tenisky. Dávajte si pozor na vyčnievajúce švy alebo detaily, ktoré môžu byť citlivejšie. Pre ťažšie škvrny môžete použiť zubnú kefku, ktorá vám pomôže dostávať sa do ťažšie dostupných miest.

Krok 5: Opláchnutie

Po čistení sa uistite, že ste všetok čistiaci prostriedok dôkladne odstránili z tenisiek. Použite čistú, vlhkú handričku na utrenie a odstránenie zvyškov čistiaceho prostriedku.

Krok 6: Sušenie

Nechajte tenisky uschnúť na vzduchu pri izbovej teplote. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu a zdrojom tepla, aby ste predišli deformáciám materiálu.

Krok 7: Vložky a šnúrky

Zatiaľ čo sa tenisky sušia, môžete vyčistiť aj vložky a šnúrky. Vložky môžete umyť v teplej vode so saponátom a šnúrky práve tak isto. Potom ich nechajte uschnúť.

Krok 8: Impregnácia

Po vysušení a keď sú tenisky čisté, môžete na ne naniesť impregnujúci sprej, ktorý ochráni kožu pred vodou a špinou.

Neprehliadnite: Ako čistiť perly: tajomstvá starostlivosti o tieto dokonalé drahokamy

biele kožené tenisky
Depositphotos

Ako vyčistiť biele plátené tenisky?

Tu je niekoľko jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu udržať tenisky v skvelom stave:

  1. Príprava: Najprv si pripravte všetko potrebné. Budete potrebovať vodu, jemný čistiaci prostriedok, zubnú kefku alebo jemnú handričku, a možnosťou je aj bielidlo, ak je to potrebné.

  2. Odstránenie šnúriek: Začni tým, že odstránite šnúrky z tenisiek. Tie je najlepšie umyť oddelene, môžete ich namočiť do teplej vody s mydlom.

  3. Očistenie vrchu: Pripravte si roztok z teplej vody a čistiaceho prostriedku (prípadne môžete pridávať aj trošku bielidla, ak sú tenisky veľmi špinavé). Pomocou zubnej kefky alebo handričky jemne pretrite povrch tenisiek, sústreďte sa na škvrny a zašpinené miesta.

  4. Umytie: Po očistení povrchu tenisky utrite čistou vlhkou handričkou, aby ste odstránili zbytky čistiaceho prostriedku.

  5. Sušenie: Nechajte tenisky vyschnúť na vzduchu, ale mimo priameho slnečného svetla, aby sa nezdeformovali alebo aby sa farba nevybledla.

  6. Sušenie šnúriek: Šnúrky môžete po umytí zavesiť na sušenie a po vysušení ich znovu navliecť do tenisiek.

  7. Údržba: Na pravidelnú údržbu ich môžete občas otierať vlhkou handričkou a chrániť ich pred prachom a špinou.

Čistiace prostriedky a univerzálny postup, ako vyčistiť tenisky

Čistenie tenisiek môže byť jednoduché, ak máte po ruke správne čistiace prostriedky a dodržíte postup. Tu je univerzálny návod, ako efektívne vyčistiť tenisky:

Čistiace prostriedky:

  • Čistiaci prostriedok - jemný prací prostriedok

  • Biely ocot (pomáha s odstraňovaním škvŕn a zápachu)

  • Jedlá sóda bikarbóna (vhodná na neutralizáciu zápachu)

  • Čistá voda

  • Stará zubná kefka alebo mäkký štetec

  • Hustá handrička alebo papierové utierky

  • Pohár na miešanie alebo malá nádoba

  • Citrónová šťava (voliteľné)

Postup čistenia tenisiek:

  1. Príprava tenisiek:

    • Pred čistením odstráňte šnúrky a vyberte stielky, ak sú vyberateľné. Týmto spôsobom sa dostanete ku všetkým ťažko prístupným miestam.

  2. Odstránenie hrubých nečistôt:

    • Pomocou suchej handričky alebo mäkkého štetca odstráňte hrubé nečistoty a prach z povrchu tenisiek.

  3. Príprava čistiaceho roztoku:

    • V malej nádobe zmiešajte pár kvapiek mycieho prostriedku s teplou vodou a pridajte lyžicu bieleho octu. Dobre premiešajte, aby sa vytvorila jemná pena.

  4. Čistenie tenisiek:

    • Namočte starú zubnú kefku do pripraveného roztoku a jemne čistite povrch tenisiek, pričom sa sústreďte na škvrny a znečistené miesta. Postupujte opatrne, aby ste nepoškodili materiál.

  5. Opláchnutie:

    • Vezmite si čistú handričku namočenú vo vode a jemne pretrite povrch tenisiek, aby ste odstránili zvyšky čistiaceho roztoku. Uistite sa, že ich nepremočíte.

  6. Odstránenie zápachu (ak je to potrebné):

    • Stielky a vo vnútri tenisiek môžete posypať bikarbonát. Nechajte pôsobiť aspoň 15-30 minút a potom dôkladne vytraste.

  7. Sušenie:

    • Tenisky umiestnite na suché a dobre vetrané miesto. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by mohlo spôsobiť vyblednutie farieb alebo deformáciu materiálu.

  8. Šnúrky a stielky:

    • Šnúrky môžete umyť ručne alebo v práčke v malom vrecku. Nezabudnite, ak sú silno znečistené, možno ich namočiť v roztoku vody a čistiaceho prostriedku. Stielky, ak sú umývateľné, sa dajú čistiť rovnakým spôsobom ako tenisky.

Tipy redakcie:

  • Pre extra lesk môžete použiť čistiace prostriedky určené na konkrétne materiály.

  • Čistite tenisky pravidelne, aby ste predišli hromadeniu špiny a zápachu.

Odporúčame aj: Ako vyčistiť biele ponožky bez námahy? Tipy od odborníkov!

čistenie bielych tenisiek
Depositphotos

Ako prať biele tenisky?

  1. Príprava tenisiek: Pred praním skontrolujte, či nemajú na sebe veľké nečistoty, ako sú blato alebo kamienky. Pomocou kefky alebo vlhkej handričky ich jemne očistite.

  2. Odstránenie šnúrok a vložiek: Odstráňte šnúrky a vložky z tenisky. Šnúrky môžete vyprať samostatne, ideálne v práčke v malom vrecku alebo ručne. Vložky treba tiež buď vyprať ručne, alebo ich jemne pretrieť vlhkou handričkou.

  3. Pranie tenisiek: Tenisky môžete prať buď ručne, alebo v práčke. Ak sa rozhodnete pre práčku, vložte ich do vrecka na pranie alebo do starého povlaku na vankúš, aby ste ich ochránili pred poškodením. Použite jemný cyklus prania a studenú vodu.

  4. Prací prostriedok: Použite jemný prací prostriedok. Vyhnite sa bielidlám, ktoré by mohli materiál poškodiť.

  5. Sušenie: Po praní tenisky nikdy nedávajte do sušičky. Nechajte ich usušiť na vzduchu pri izbovej teplote, ideálne na suchom a vetranom mieste. Aby ste udržali tvar, môžete vložiť do tenisky noviny alebo papier, ktorý vstrebáva vlhkosť.

  6. Údržba: Aby ste biele tenisky udržali v dobrom stave, pravidelne ich čistite a chráňte ich pred prílišným znečistením. Môžete tiež použiť ochranný sprej na obuv, ktorý pomôže minimalizovať škvrny a zápach.

POZOR - čo NEPOUŽÍVAŤ na čistenie bielych tenisiek?

  1. Bielidlo: Pri čistení bielych tenisiek sa často odporúča bielidlo, ale jeho používanie môže zničiť materiály alebo spôsobiť, že sa tenisové topánky poškodia. Namiesto toho skúste jemné čistiace prostriedky, ktoré sú určené na obuv.

  2. Súvisiace čistiace prostriedky: Niektoré univerzálne čistiace prostriedky obsahujú agresívne chemikálie, ktoré môžu zanechať škvrny alebo poškodiť povrch tenisiek. Vždy si prečítajte štítok a vyžiadaj výrobok určený na čistenie obuvi.

  3. Čistiace abrazívne pomôcky: Zubné kefky alebo hrubé špongie môžu poškodiť jemný materiál tenisiek. Radšej zvoľte mäkké handry alebo špeciálne čistiace kefy na obuv.

  4. Práčka: Aj keď mnohí ľudia dajú svoje tenisky do práčky, to môže skrátiť ich životnosť a deformovať ich tvar. Radšej sa sústreďte na ručné čistenie pomocou jemného čistiaceho prostriedku.

  5. Horúca voda: Príliš vysoké teploty môžu poškodiť lepidlo alebo spôsobiť, že sa materiál zmenší. Používajte vlažnú vodu na čistenie.

  6. Rôzne prípravky na čistenie skla alebo domácnosti: Tieto produkty môžu obsahovať chemikálie, ktoré nie sú vhodné na textílie a môžu zanechať škvrny. Opäť je lepšie zvoliť prostriedky špeciálne určené na čistenie obuvi.

  7. Alkohol a acetón: Tieto chemikálie môžu poškodiť farbu a materiál tenisiek. Vždy sa vyhnite ich používaniu.

Na záver, najlepšie je použiť špeciálne čistiace prostriedky na obuv alebo domáce recepty, ako je zmes vody a bieleho octu. Taktiež si dávajte pozor na to, aby ste po čistení nechali tenisky dobre vyschnúť mimo priameho slnečného žiarenia. Týmto spôsobom môžete udržať svoje biele tenisky v skvelom stave!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE