Cuketové placky si pripravujeme najčastejšie v letnom období, keď máme tejto zeleniny v záhradách aj na rozdávanie. Dajú sa pripraviť na rôzne spôsoby, od klasických až po netradičné verzie, ktoré potešia aj tých najnáročnejších stravníkov.
Preto sa s vami radi podelíme o pár receptov a tipov, ktoré vám pomôžu vytvoriť perfektné placky z cukety, ale aj iných prísad, ktoré sa hodia na vylepšenie tejto pochúťky.
Výživové vlastnosti cukety
Cuketa obsahuje veľké množstvo vody, čo znamená, že je skvelou potravinou na hydratáciu organizmu. Okrem toho obsahuje vlákninu, ktorá podporuje trávenie a prispieva k pocitu sýtosti. Cuketa je známa nízkym obsahom kalórií, pomôže vám pri chudnutí alebo udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti.
Je tiež plná antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Zároveň neobsahuje lepok, čo je skvelá správa pre tých, ktorí trpia intoleranciou na lepok alebo preferujú bezlepkovú stravu.
Cuketové placky sú šťavnatá dobrota
Cuketa je jednou z najuniverzálnejších zelenín, ktorá sa dá využiť na mnoho spôsobov. Vďaka svojej jemnej chuti a vysokému obsahu vody sa stáva ideálnou prísadou do rozmanitých receptov. V kuchyni je obľúbená najmä kvôli svojej schopnosti absorbovať rôzne chute a kombinácie.
Navyše je cuketa nízkokalorická a obsahuje množstvo dôležitých živín, ako sú vitamíny C a K, draslík, horčík a vláknina, a tak po nej siahajú najmä tí, ktorí dbajú na vyváženú stravu. Pripravte si aj vy lahodné cuketové placky na rôzne spôsoby!
Recepty na cuketové placky
1. Fantastické cuketové placky
Tieto placky naštartujú váš deň alebo si ich môžete pripraviť ako rýchlu večeru. Cuketa v kombinácii s múkou, vajcom a rôznymi koreninami zaručuje chutný a jednoduchý pokrm. Fantastické cuketové placky sú veľmi obľúbené pre svoju jednoduchú prípravu a skvelú chuť.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 vajce
- 100 g hladkej múky
- Soľ, korenie
- Olej na opekanie
Postup:
- Cukety nastrúhame na jemnom strúhadle a jemne ich osolíme, necháme chvíľu postáť, aby pustili vodu.
- Cuketu vytlačíme a zmiešame s vajcom, múkou, soľou a korením.
- Na panvici rozohrejeme trochu oleja a formujeme malé placky.
- Opekáme z oboch strán do zlatista. Podávame s jogurtom alebo tvarohom.
2. Zemiakovo-cuketové placky
Kombinácia zemiakov a cukety vytvára úžasne jemnú textúru, preto sú tieto placky mimoriadne lahodné a sýte. Sú skvelou voľbou ako príloha k mäsu alebo samostatný pokrm.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 vajce
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- Soľ, korenie
- Olej na opekanie
Postup:
- Zemiaky a cuketu nastrúhame, osolíme a necháme chvíľu postáť, aby pustili vodu.
- Zmiešame ich s vajcom, múkou, soľou a korením.
- Na panvici opekáme placky z oboch strán dozlatista.
3. Cuketové placky so syrom
Syr dodáva plackám extra chuť a krémovosť. Tento recept je ideálny pre milovníkov syra, ktorí chcú skúsiť niečo nové.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa
- 100 g tvrdého syra (napr. čedar alebo parmezán)
- 1 vajce
- 3 polievkové lyžice múky
- Soľ, korenie
- Olej na opekanie
Postup:
- Cuketu nastrúhame a vytlačíme vodu.
- Zmiešame s nastrúhaným syrom, vajcom, múkou a dochutíme soľou a korením.
- Opekáme malé placky na panvici dozlatista.
4. Cuketové placky s ovsenými vločkami
Ak hľadáte zdravšiu verziu, cuketové placky s ovsenými vločkami sú tou správnou voľbou. Ovsené vločky dodajú plackám vlákninu a výživnú hodnotu.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cuketa
- 50 g ovsených vločiek
- 1 vajce
- Soľ, korenie
- Olej na opekanie
Postup:
- Cuketu nastrúhame a vytlačíme z nej vodu.
- Zmiešame s ovsenými vločkami, vajcom a dochutíme soľou a korením.
- Opekáme malé placky na panvici, kým nezískajú zlatistú farbu.
5. Recept na cuketové placky pečené v rúre
Tento recept je ideálny pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť zbytočnému používaniu oleja. Cuketové placky upečené v rúre sú rovnako chutné, no zdravšie.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice múky
- Soľ, korenie
- Olivový olej na potretie plechu
Postup:
- Cuketu nastrúhame, vytlačíme vodu a zmiešame s vajcom, múkou, soľou a korením.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme malé placky.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 25 minút, až sú zlatisté a chrumkavé.
Tipy, vďaka ktorým sa placky vždy podaria
Odstráňte prebytočnú vodu: Cuketa obsahuje veľa vody, ktorá môže spôsobiť, že placky sa budú rozpadávať. Pred prípravou ich vždy dobre vytlačte.
Pridajte správne množstvo múky: Múka slúži na spojenie ingrediencií, takže jej množstvo upravte podľa toho, ako šťavnatú máte cuketu. Správny pomer cukety, múky a vajec na cuketové placky závisí od typu textúry, ktorú chcete dosiahnuť, ale bežne sa používa nasledujúci pomer:
- 1 stredná cuketa (cca 200-250 g nastrúhanej cukety),
- 1 vajce,
- 3-4 polievkové lyžice múky (alebo podľa potreby, aby sa zmes spojila a držala pohromade).
Tento pomer zaručuje, že placky budú mať správnu konzistenciu – nie príliš tekuté, ale zároveň dostatočne vláčne, aby sa dali formovať. Ak je zmes príliš riedka, pridajte trochu viac múky; ak je príliš hustá, môžete pridať ďalšie vajce alebo trošku vody.
Správne teplo: Snažte sa opekať placky na strednom ohni, aby sa rovnomerne prepiekli dozlatista.
Ako cuketové placky podávať?
Cuketové placky sú skvelé samy osebe, ale ešte lepšie chutia s vhodnými prílohami a dipmi.
Dip alebo omáčka k cuketovým plackám:
- Grécky jogurt s cesnakom a bylinkami – osviežujúca kombinácia, ktorá zvýrazní chuť placiek.
- Tzatziki – klasická grécka omáčka z uhorky, jogurtu, cesnaku a kôpru.
- Tatárska omáčka – ak máte radi výraznejšie chute.
- Avokádový dip – rozmixované avokádo s citrónom, cesnakom a soľou.
- Paradajková omáčka alebo salsa – dodá príjemnú sladko-kyslú chuť.
Prílohy k cuketovým plackám:
- Čerstvý zeleninový šalát – napríklad uhorkovo-paradajkový alebo rukolový s balzamikom.
- Šalát z kyslej kapusty – pridá plackám sviežosť a jemnú kyslosť.
- Pečené zemiaky alebo zemiaková kaša – ak chcete sýtejšiu verziu.
- Grilovaná zelenina – cuketa, paprika či baklažán perfektne doplnia chuť placiek.
Ďalšie nápady k cuketovým plackám:
- Ako burger – cuketové placky môžete vložiť do žemle s čerstvou zeleninou a dresingom.
- S vajíčkom – podávajte s volským okom alebo strateným vajíčkom.
- S údeným lososom – skvelá kombinácia jemnej chuti cukety a slanej ryby.
- S hummusom – orientálny twist, ktorý plackám dodá ešte viac chuti.
Či už sa rozhodnete pre klasickú verziu cuketových placiek, alebo vyskúšate niektoré z inovatívnych receptov, vždy sa môžete tešiť na skvelý výsledok. Nebojte sa experimentovať s prísadami a vylepšovať svoje placky podľa svojich preferencií. Cuketové placky sú ideálnym pokrmom pre každú príležitosť a máte ich hotové za pár minút. Varte si ich častejšie!
Zdroj úvodnej fotky: Freepik