Bez vitamínov to nepôjde. Pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny prospieva zdraviu. Kým si opäť vypestujete tú z vlastnej záhrady, jedinou voľbou je priniesť si šťavnaté plody z obchodu.
Jablká ako maľované, dokonalý strapec hrozna či poriadna dávka papriky sa u vás míňajú rýchlosťou blesku? A viete, ako ich správne umyť?
Pesticídy alebo vosk chránia plody nielen pred škodcami a plesňou. Predtým, ako skončí na tanieri je nevyhnutné dôkladne každý plod umyť. A hoci voda zatočí so špinou, s chémiou si naozaj neporadí.
Voda na umývanie nestačí
Či chceme či nie, kupované ovocie a zelenina už dávno nie sú bez chémie. Používa sa nielen pri ich pestovaní. Často je zárukou aj toho, že sa na pulty potravín dostane v dokonalom stave, ktorý priláka zákazníka.
Odporúčame aj: Domáci roztok na umývanie ovocia a zeleniny: Už žiadne pesticídy!
Zdroj: Depositphotos
Zbohom pesticídy z ovocia a zeleniny
Odpudzujú hmyz a škodcov, podporujú samotný rast rastlín. Neviditeľný pomocník pestovateľov, ktorý by ste našli napríklad aj v repelentoch proti hmyzu či v prípravkoch, ktoré sa používajú na morenie stavebného dreva nie je ničím, čo by ste dobrovoľne chceli vložiť do úst. Ovociu či zelenine možno pesticídy na pohľad svedčia, telo má však opačný názor.
Ako s nimi zatočiť a dopriať si hrušky či pomaranče v kvalite, ktorá nie je pre zdravie ohrozujúca?
Neprehliadni: Domáce eko čistiace prostriedky: Ich prípravu hravo zvládnete!
Zdroj: Depositphotos
3 tipy, ako zbaviť plody pesticídov
Pomôcť si môžete surovinami, ktoré máte zaručene doma a stoja pár drobných. Pozornosť venujte predovšetkým tým druhom ovocia a zeleniny, ktoré konzumuje so šupkou. Do tejto kategórie patria jablká, hrušky, hrozno, broskyne, nektárinky, jahody či drobné bobuľové ovocie.
Ale aj paprika, paradajky či zemiaky, ak ich budete ďalej v kuchyni upravovať so šupkou. Citrusové plody ošetrite v domácom prostredí vtedy, ak chcete strúhať ich kôru na prevoňanie pokrmov, dezertov či krémov. A čo v prípade, že sa ovocie a zelenina konzumujú až po ošúpaní? Umyte si precízne ruky, kým začnete jesť.
Octový kúpeľ na umývanie ovocia
Budete potrebovať:
- Ocot
- Citrónová šťava
- Voda
V dostatočne veľkej miske zmiešajte ocot alebo citrónovú šťavu s vodou v pomere 1:9 a nechajte hrozno či paradajky odmočiť minimálne 15 minút. Následne ich prepláchnite obyčajnou vodou a môžete konzumovať.
Zdroj: Depositphotos
Ovociu a zelenine prospeje aj soľ
Budete potrebovať:
- 1 lyžicu soli
- 1 liter teplej vody
So zbytočnou chémiou si poradí aj kombinácia teplej vody, do ktorej nasypete soľ. Po 20 minútach nezabudnite na poriadnu dávku čistej tečúcej vody, ktorá plody zbaví slanej chuti.
Zdroj: Depositphotos
Pomôže aj sóda bikarbóna
Budete potrebovať:
- 3 lyžice jedlej sódy
- 1 liter vody
Osvedčeným trikom je tiež použitie roztoku vody s jedlou sódou. Budete prekvapení nielen z vody, ktorá zostane špinavá ale tiež ovocia, ktoré zostane krásne lesklé.
TIP: Viete, ktoré druhy ovocia a zeleniny patria medzi najčistejšie?
Najmenej pravdepodobný výskyt pesticídov môžete očakávať pri kapuste, karfiole, cibuli či sladkých zemiakoch. Z ovocia sú to predovšetkým exotické avokádo, mango, ananás ale tiež grapefruit či melón.