Aj vám sa stáva, že vždy, keď prinesiete domov banány z obchodu, zdá sa vám, že sa cez noc sfarbia dohneda a rýchlo sčernajú? A pritom nechceme nič viac, iba si vychutnať dokonale zrelé banány počas niekoľkých dní. Banány sú jedným z našich najobľúbenejších druhov ovocia vôbec a ich výhodou je aj to, že sú dostupné po celý rok.
Ako banán dozrieva, je sladší, mäkší, aromatickejší a hnedší. Toto sfarbenie nie je znakom toho, že ovocie je pokazené - je to prirodzená súčasť procesu dozrievania a čím je ovocie hnedšie, vo všeobecnosti je zrelšie a sladšie. Zistite však spolu s nami, ako uchovávať banány, aby zostali dlhšie dokonale strakaté, sladké a neboli kašovité s nevzhľadnou čiernou farbou.
Čo banány obsahujú?
Všetci veľmi dobre vieme, že banány sú zdravé. Sú vynikajúcim zdrojom nielen draslíka, horčíka a vápnika, ale obsahujú aj významné množstvo vitamínov C, A, E a vitamínov skupiny B. Čo je ale pre nás ich nevýhodou je to, že v našich klimatických podmienkach banány nerastú.
- A to znamená, že musia prejsť dlhú cestu, kým sa dostanú na pulty supermarketov.
- Z tohto dôvodu sa zo stromov zvyčajne trhajú ešte zelené.
- Takto odtrhnuté banány dozrievajú pomaly, zároveň však dlho zostávajú čerstvé.
- Niekedy sa ale bohužiaľ stáva, že po zakúpení začnú banány rýchlo tmavnúť.
Prečo banány sčernejú?
Stmavnutie šupky banánov je spôsobené vylučovaním etylénu - rastlinného hormónu, ktorý stimuluje dozrievanie ovocia. Ide teda o prirodzený a pre človeka bezpečný jav, ktorý naznačuje, že ovocie by sa vtedy už malo konzumovať rýchlo.
Ako zrelé je už príliš zrelé?
Banány s hnedými škvrnami sú stále bezpečne použiteľné. A ako získať čo najviac banánovej chuti?
- Tú majú práve tie banány, ktoré sú zrelé do tej miery, že sú úplne čierne a kašovité.
- V tejto fáze sa banánu ale nemusíte báť.
Neprehliadnite: Domáce repelenty proti komárom i kliešťom: Zaručene vás ochránia
Zdroj: Depositphotos
Kde skladovať banány?
Ideálne miesto na uskladnenie banánov je na pracovnej doske, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.
Dobre sa im darí na chladných a suchých miestach a budú naďalej dozrievať, keď ich necháte pri izbovej teplote.
- Teplo a slnečné svetlo urýchľujú proces dozrievania, takže banány uchovávajte na chladnejšom mieste v kuchyni.
- Môžete tiež investovať do vešiaka na banány, aby sa ovocie neotlačilo.
Ako skladovať banány, aby zostali dlhšie žlté?
Zabalenie stoniek banánového trsu do plastu udrží banány dlhšie čerstvé a žlté. Je to preto, že stonky banánov produkujú plyn etylén, ktorý sa šíri do zvyšku ovocia a šíri sa v procese dozrievania. Plast obsahuje látky, ktorý bráni etylénu dostať sa k banánom a predlžuje tak ich trvanlivosť.
Banány - ďalšie tipy na skladovanie
Najlepší spôsob, ako udržať banány čerstvé čo najdlhšie, je, keď si ich kúpite, keď sú ešte trochu zelené, a potom postupujte podľa týchto troch tipov:
- Banány nedávajte do misky s ovocím - ovocie ako jablká, hrušky či broskyne pri dozrievaní uvoľňujú etylén, čo spôsobí rýchlejšie dozrievanie banánov. Preto by ste ich mali držať mimo misy s ovocím, ak nechcete, aby dozreli príliš rýchlo.
- Banány skladujte na chladnom a tmavom mieste - pozor - príliš chladné miesto, ako napríklad chladnička či mraznička spôsobia, že vaše banány prestanú dozrievať a šupka sčernie. Akokoľvek teplejšie miesto spôsobí, že vaše banány rýchlo dozrejú. Preto teplá kuchyňa nie je ideálnym miestom na uskladnenie banánov.
- Chráňte banány pred priamym slnečným žiarením - otvorené miesto je lepšie ako uzavretá nádoba. Neskladujte banány vo vrecku alebo uzavretej nádobe - to iba urýchli proces dozrievania.
Odporúčame aj: Paprika v slanej vode - načo je to dobré?! Tento trik musí poznať každý!
Zdroj: Depositphotos
Chladnička zastaví dozrievanie banánov
Prvé a možno jediné pravidlo, ktoré musíte vedieť, pokiaľ ide o skladovanie banánov, je - vyhýbajte sa chladničke, a to najmä pred ich dozretím.
- Banány sú tropické ovocie a vo všeobecnosti tropické ovocie neznáša skladovanie v chlade.
- Umiestnenie nezrelého banánu do chladničky zastaví schopnosť ovocia dozrieť, šupka sčernie a banán tak nemusí byť schopný obnoviť proces dozrievania, aj keď sa vráti na izbovú teplotu.
A ak vložíte už hnedý banán do chladničky, sčernie ešte rýchlejšie.
Ako využiť banány? Prinášame vám banánové inšpirácie!
- Banánový koláč bez lepku a pridaného cukru
- Už nikdy ich nevyhoď! Vyskúšaj 3 recepty z prezretých banánov
- Jednoduchý hrnčekový banánový koláč – skvelý aj z prezretých banánov!
- Vyprážané banány v cestíčku, ktorým sa zaručene nedá odolať
- Rýchle banánové lievance – stačia ti na ne len 3 suroviny (videorecept)
- Banánová palacinková torta so slaným karamelom z Pečie celé Slovensko