Vodný kameň v kúpeľni? Takto jednoducho ho odstránite

Ak milujete lesknúcu sa a žiarivú kúpeľňu, musíte vedieť, ako odstrániť vodný kameň. Tieto nepekné biele usadeniny sa zhromažďujú všade tam, kde je voda, rovnako ako pleseň v kúpeľni.

Zaujíma vás, ako odstrániť vodný kameň z vodovodných kohútikov, spŕch, toaliet a ďalších miest? Kyselina citrónová v citróne alebo kyselina octová v octe sú možno dobrou zbraňou, ktorá vám pomôže v boji proti slabšiemu vodnému kameňu, váš problém však komplexne nevyriešia. Budete potrebovať profesionálny odstraňovač vodného kameňa. Ale poďme pekne po poriadku.

Pozri aj: Kde nesmie stáť voda? Feng shui pravidlá pre domácnosť

Čo je vodný kameň?

Vodný kameň alebo aj uhličitan vápenatý zanecháva po odparení vody kriedovo biele usadeniny na vašom umývadle, sprche alebo toalete. Ak žijete v oblasti s tvrdou vodou, je pravdepodobné, že ho vo vašej kúpeľni alebo kuchynských spotrebičoch nájdete viac. Vodný kameň síce nie je nebezpečná látka, ale vyzerá neesteticky. Môže tiež narušiť výkon vašich vodovodných kohútikov, potrubí a sprchových hlavíc, čo časom vedie k ich upchatiu a zníženiu tlaku vody.

Ak žijete v oblasti s tvrdou vodou, je úplne bezpečné piť vodu priamo z vodovodu. Prirodzene sa vyskytujúce minerály, ako je vápnik a horčík, ktoré spôsobujú vodný kameň, sú nevyhnutné pre naše zdravie. Naše spotrebiče a kúpeľňa ich však nepotrebujú, a preto je dôležité pravidelné čistenie.

Pripravte si: Recepty na domáce polievky, kde využijete ponorný mixér

 

odstraňovanie vodného kameňa

Zdroj: Depositphotos

Ako sa zbaviť vodného kameňa

Najlepší spôsob, ako sa zbaviť odolných usadenín vodného kameňa, je použiť profesionálny prípravok. HG profesionálny odstraňovač vodného kameňa je vysoko koncentrovaný a silný prostriedok, ktorý odstráni aj odolný vodný kameň.

Je vhodný na kohútiky, batérie, vane, WC a sprchové steny. Odvápnite ním dokonca aj zanesené sprchové hlavice. Tento prípravok odstraňuje tiež hrdzu, škvrny od moču a medenku. Napriek svojej sile je veľmi šetrný a úplne bezpečný pre všetky materiály vo vašej kúpeľni. Môžete ho použiť na pochrómované či keramické povrchy, ušľachtilú oceľ, glazúru, sklo aj plasty.

upchatý odpad

Zdroj: Depositphotos

Postup pri odstraňovaní vodného kameňa

Rovnako, ako napríklad upchatý odpad, aj vodný kameň môže potrápiť vašu kúpeľnu. Našťastie, riešenie je jednoduché, ak použijete efektívny odstranovač. Postup je nenáročný. Všetko závisí od stupňa znečistenia. Na silné zašpinenie môžete použiť aj neriedený prípravok, prípadne HG extra silný penový odstraňovač vodného kameňa.

Pri bežnom znečistení a ošetrení vane si prípravok zrieďte s vodou v pomere 1:10. Najlepšie je otestovať čistiaci prostriedok na nenápadnom mieste, ešte pred jeho celoplošným použitím. Potom len naneste HG profesionálny odstraňovač vodného kameňa na povrch pomocou hubky. Už po pár minútach uvidíte výsledky. Očistené miesto utrite mokrou handričkou alebo opláchnite.

Ak čistíte zanesené sprchové hlavice ponorte ich na pol hodinku do čistiaceho roztoku, a potom vydrhnite kefkou. Na matné sklenené predmety postačí aj 10 minút. Na záver ich nezabudnite opláchnuť vodou. Počas celého procesu noste rukavice a chráňte si odev.

Odporúčame: Zabudnite na škvrny - takto správne umývať poháre!

ako udržiavať kúpelnu bez vodného kameňa

Zdroj: Depositphotos

Najlepšia je prevencia

Časté čistenie a pravidelné odstraňovanie vlhkých nečistôt vo vašej kúpeľni môže pomôcť zabrániť usadzovaniu sa vodného kameňa. Armatúry na umývadlách, v sprchových kútoch či vaniach, ako aj obkladačky a sklenené povrchy by ste mali po použití vždy vysušiť, napríklad handričkou z mikrovlákna alebo mäkkou špongiou.

Ak sa ponáhľate a nemáte čas sušiť, opláchnite sprchovací kút, vaňu a armatúry studenou vodou. Tá totiž tvorí menej vápenných usadenín ako voda teplá. Na dosiahnutie optimálnych výsledkov odvápnite vašu sprchovú hlavicu pomocou profesionálneho prípravku aspoň raz za mesiac, pričom nezabúdajte ani na vaše WC, kohútiky, sprchu či vanu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE