Medvedí cesnak je na jar vyhľadávaná pochúťka s výraznou chuťou a množstvom zdraviu prospešných látok. Jeho sezóna je však krátka, a preto je dôležité vedieť, ako ho správne uskladniť, aby ste si ho mohli vychutnávať po celý rok. V tomto článku vám predstavíme overené metódy uskladnenia medvedieho cesnaku, vďaka ktorým si zachová svoju chuť a výživné látky.
Či už ste vášnivý zberateľ alebo si medvedí cesnak kupujete, naučíme vás, ako ho uchovať čerstvý, ako ho spracovať na pesto, zamraziť alebo usušiť. S našimi tipmi a trikmi si budete môcť dopriať túto zdravú bylinku kedykoľvek budete mať chuť.
Čo je medvedí cesnak a prečo ho konzumovať?
Medvedí cesnak (Allium ursinum) je rastlina z čeľade cesnakovitých, ktorá rastie v listnatých lesoch a lužných porastoch. Je charakteristický svojimi širokými, sýtozelenými listami a silnou cesnakovou vôňou. Medvedí cesnak je bohatý na vitamín C, vitamíny skupiny B, minerálne látky a antioxidanty.
Konzumácia medvedieho cesnaku má množstvo zdravotných benefitov. Pomáha pri detoxikácii organizmu, podporuje imunitu, znižuje krvný tlak a zlepšuje trávenie. V kuchyni sa používa ako prísada do polievok, šalátov, omáčok, pesta a iných jedál. Je tiež skvelou náhradou klasického cesnaku, ak máte radi jemnejšiu chuť.
Ako uskladniť medvedí cesnak?
Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako si medvedí cesnak uchovať dlhšie, aby ste si jeho chuť a zdravotné benefity mohli užívať po celý rok. Poďme sa pozrieť na tie najobľúbenejšie:
Chladenie: Krátkodobé uchovanie čerstvosti
Ak plánujete medvedí cesnak spotrebovať do niekoľkých dní, najjednoduchší spôsob je uskladniť ho v chladničke. Čerstvý medvedí cesnak po príchode domov opatrne umyte, odhodťe poškodené kusy, osušte a uložte do sklenenej misky. Prekryte ho vlhkou utierkou a misku odložte do chladničky.
Takto vydrží čerstvý približne týždeň. Môžete ho vložiť do mikroténového vrecka, alebo, ak ste ho nazbierali aj so stonkami, vložte ich do malého pohára s vodou. Tak sa jeho sviežosť predĺži o pár dní. Ďalším spôsobom je zabaliť listy medvedieho cesnaku do mierne navlhčenej papierovej alebo klasickej utierky. Vložte ho do uzatvárateľnej nádoby alebo plastového vrecka.
Umiestnite ho do priehradky na zeleninu v chladničke. Medvedí cesnak v chladničke vydrží čerstvý 1 až 2 týždne. Ak chcete chladiť dlhšie, naukladajte listy aj so stonkami do nádoby, zalejte studenou vodou po okraj, uzatvorenú nádobu, a tak sa jeho sviežosť ešte zvýši.
DepositphotosMrazenie: Zachovanie chuti a vône na dlhšie obdobie
Mrazenie je skvelý spôsob, ako si uchovať medvedí cesnak na dlhšie obdobie. Zamrazený medvedí cesnak si zachováva svoju chuť a vôňu, aj keď jeho textúra sa môže po rozmrazení trochu zmeniť. Na mrazenie sú vhodné len čerstvé a zdravé listy. Najprv ich dôkladne umyte a osušte. Môžete ich nechať voľne uschnúť alebo ich jemne osušte papierovou utierkou. Odstráňte zvädnuté a poškodené listy a používajte len čerstvé a zdravé.
Listy medvedieho cesnaku nasekajte nadrobno. Rozložte ich v tenkej vrstve na plech s papierom na pečenie a dajte zamraziť. Po zamrazení ich presuňte do uzatvárateľných mraziacich vreciek alebo nádob. Dôležité je, aby boli vrecká alebo nádoby dobre uzavreté, aby sa zabránilo prístupu vzduchu a vlhkosti.
Zamrazený medvedí cesnak môžete kedykoľvek pridať priamo do jedla bez rozmrazovania. Hodí sa potom už hlavne do polievok, na prípravu „špenátu“ či na výrobu čerstvej porcie pesta.
Sušenie: Intenzívna chuť a dlhá trvanlivosť
Sušenie je ďalší skvelý spôsob, ako predĺžiť životnosť medvedieho cesnaku. V sušenom stave vydrží aj niekoľko rokov. Sušením však medvedí cesnak stráca časť svojej chuti a vône, preto je dôležité sušiť ho správne. Listy medvedieho cesnaku nechajte dôkladne vyschnúť voľne na vzduchu alebo v sušičke. Keď sú úplne suché a krehké, rozdrvte ich na prášok. Uskladnite prášok v uzatvárateľných nádobách alebo vreckách na suchom a tmavom mieste.
- Sušenie na vzduchu: Najprv dôkladne umyte listy medvedieho cesnaku a nechajte ich odkvapkať alebo ich jemne osušte papierovým utierkou. Listy rozložte na čistú sieť alebo sušiak na bylinky, aby medzi nimi bol dostatok priestoru pre vzduch.
- Sušenie v rúre: Listy medvedieho cesnaku umyte, osušte a pokrájajte na menšie kúsky. Sušte pri veľmi nízkej teplote (ideálne medzi 40 a 50 °C) s mierne otvorenými dvierkami rúry, aby mohla unikať vlhkosť. Kontrolujte pravidelne, aby nedošlo k spáleniu.
- Sušenie v sušičke na ovocie a bylinky: Rozložte listy na tácach sušičky na ovocie, pričom sa snažte neklásť ich príliš husto. Sušte pri odporúčanej teplote pre bylinky, obvykle okolo 35 až 45 °C. Sušený medvedí cesnak je skvelý na dochucovanie jedál namiesto soli alebo cesnakového korenia.
Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku je vynikajúci spôsob, ako si uchovať chuť medvedieho cesnaku a zároveň si pripraviť chutnú pochúťku. Pesto môžete použiť na cestoviny, pizzu, do polievok, omáčok alebo len tak na chlieb. Medvedí cesnak umyjeme a osušíme. Zmiešame s ostatnými surovinami a rozmixujeme dohladka. Preložíme do uzatvárateľnej nádoby a dôkladne utlačíme.
Pre dlhšiu trvanlivosť povrch pesta po použití vždy zalejeme tenkou vrstvou oleja. Podľa chuti môžeme pridať čili alebo citrónovú šťavu. Na prípravu pesta potrebujete 100 g medvedieho cesnaku, 40 g vlašských orechov, 1 lyžičku soli, 1/3 lyžičky mletého čierneho korenia a 150 ml olivového oleja. Hotové pesto naložíme do sterilizovaných zaváraninových pohárov a skladujeme v chladničke.
DepositphotosNakladanie medvedieho cesnaku v oleji
Medvedí cesnak v oleji je ďalší skvelý tip ako využiť a spracovať medvedí cesnak v kuchyni - naložte ho do olivového oleja, nechajte odstáť a máte úžasne zdravý cesnakový olej. Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka s výrazne cesnakovou chuťou, ktorú si môžete jednoducho nazbierať v lese.
Rastie na veľkej časti územia Slovenska a prináša veľa benefitov pre naše zdravie - lieči bolesť hlavy, poruchu trávenia a vylučovania, vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu, kašeľ, posilňuje imunitu, zlepšuje prietok krvi, má detoxikačné a protizápalové účinky.
Medvedí cesnak umyjeme a dobre osušíme - alebo necháme obschnúť na pracovnej doske. Úplne osušený cesnak (v oleji nemôže byť žiadna voda) posekáme a dáme do sklenenej uzatvárateľnej fľaše. Posekaný cesnak zalejeme olejom a premiešame, aby nám vo fľaši nezostali bublinky. Následne podľa potreby môžeme ešte doliať olej tak, aby bol cesnak pod olejom. Takto pripravený olej necháme odstáť v chladničke minimálne 2 týždne. Potom precedíme a môžeme ďalej použiť.
Tinktúra z medvedieho cesnaku: Pre domáce liečenie
Tri hrste medvedieho cesnaku zalejte olejom. Medvedí cesnak umyť a každý list opatrne usušiť utierkou alebo papierovou rolkou. Listy nechať ešte obschnúť asi 1 h na pracovnej doske (listy nesmú byť prekryté. Cesnak nakrájať na malé kúsky a dať do fľaše.
Zaliať olejom a ak ho chcete len na konzumáciu, môžete pridať aj chilli papriky (umyté, osušené, bez semienok). Premiešať – aby neostali vo fľaše bublinky vzduchu, cesnak ešte potlačiť, aby bol pod olejom. Dať do chladničky – ak vám cesnak vypláva na povrch, po 2 dňoch opäť pritlačiť (už bude mäkší), aby bol zaliaty olejom.
Tipy a triky pre úspešné uskladnenie medvedieho cesnaku
- Dôležitosť čerstvosti a kvality surovín: Bez ohľadu na metódu uskladnenia, vždy používajte len čerstvý a kvalitný medvedí cesnak. Listy by mali byť pevné, sýtozelené a bez známok vädnutia alebo poškodenia.
- Správne umývanie a sušenie: Pred uskladnením je dôležité medvedí cesnak dôkladne umyť pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty. Potom ho jemne osušte papierovou utierkou alebo nechajte voľne uschnúť, aby ste predišli vzniku plesní.
- Použitie kvalitných olejov a alkoholu: Pri nakladaní medvedieho cesnaku do oleja alebo pri príprave tinktúry, používajte len kvalitné, za studena lisované oleje a vysokokvalitný alkohol (vodku, brandy alebo calvados).
Uskladnenie medvedieho cesnaku je skvelý spôsob, ako si predĺžiť jeho sezónu a vychutnávať si jeho chuť a prospešné účinky po celý rok. Či už sa rozhodnete pre chladenie, mrazenie, sušenie, nakladanie do oleja alebo prípravu pesta, každá z týchto metód má svoje výhody a špecifické použitie v kuchyni.
Experimentujte s rôznymi spôsobmi uskladnenia a objavte ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Nezabudnite, že najlepšie výsledky dosiahnete s čerstvými a kvalitnými surovinami a správnym postupom. Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti a obľúbené recepty s medvedím cesnakom v komentároch!
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos