Vlašské orechy patria medzi najobľúbenejšie superpotraviny. Keďže sú bohaté na zdravé tuky, antioxidanty a vitamíny, sú ideálnym doplnkom k pečivu, šalátom či vhodné ako rýchla a výživná desiata. Ale čo ak vás namiesto jemnej chuti zaplaví horkosť? Horkosť vlašských orechov môže pokaziť celý váš kulinársky zážitok a dokonca aj odradiť od ich konzumácie. Dobrou správou je, že existuje niekoľko jednoduchých trikov, ako sa tejto nepríjemnej chuti zbaviť. Hurá do chrumkania!
Prečo sú vlašské orechy niekedy horké?
Horkosť vlašských orechov je spôsobená prirodzenými látkami nachádzajúcimi sa v šupke orechov, najmä tanínmi. Taníny sú antioxidanty, ktoré sa v orechoch prirodzene vyskytujú, ale v niektorých prípadoch môžu byť príliš koncentrované, čo vedie k horkej chuti. Staršie alebo nesprávne skladované orechy tiež strácajú svoju čerstvosť a môžu žltnúť, čo ešte viac zhoršuje ich chuť.
Ako zbaviť vlašské orechy nepríjemnej horkosti?
Ak ste narazili na horké orechy, nemusíte ich ihneď vyhadzovať. Existuje niekoľko jednoduchých metód, ktoré vám pomôžu zbaviť sa horkosti a urobiť z orechov opäť chutný snack.
Odporúčame: Permanentná farba na vlasy? Ak sa pre ňu rozhodnete, buďte opatrní!
1. Ošúpte ich
Najjednoduchší spôsob, ako znížiť horkosť orechov, je ošúpať ich. V šupke sa koncentruje najviac tanínov. Bude to trochu prácne, ale stojí to za to, ak chcete získať jemnejšiu a menej horkú chuť. Orechy nakrátko namočte do horúcej vody (asi na 10 minút), aby šupka zmäkla. Potom orechy jemne osušte, šúpanie vám pôjde ľahšie. Pomôcť si môžete aj jemným trením orechov medzi prstami alebo v kuchynskej utierke.
2. Blanšírovanie
Blanšírovanie orechov je ďalším osvedčeným spôsobom, ako odstrániť horkú chuť. Orechy vložte do vriacej vody na 1-2 minúty. Potom ich rýchlo schlaďte v studenej vode, aby sa zastavil proces varenia. Orechy osušte a pokúste sa odstrániť šupky, ktoré by sa mali dať po tomto „mučení" ľahšie odstrániť.
Odporúčame: Tajomstvo podložky v balenom mäse: Odhaľte jej dôležité funkcie!
Depositphotos3. Praženie orechov
Praženie nielen zlepší chuť vlašských orechov, ale môže tiež znížiť ich horkosť. Tento proces mierne zmení ich chemické zloženie, čo môže neutralizovať nepríjemné chute. Ako na to: Orechy rozložte na plech v jednej vrstve a pečte ich v predhriatej rúre na 150-160 °C asi 10-15 minút, alebo kým nezačnú voňať a nezískajú zlatohnedú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť. Orechy môžete ešte pretrieť v utierke, aby ste odstránili zvyšky šupky. Pražené orechy budú nielen jemnejšie, ale aj výraznejšie voňavé a chutné.
4. Namočte ich do slanej vody
Pripravte si roztok s 1 čajovou lyžičkou soli na každý liter vody. Orechy namočte na 4-6 hodín, prípadne ich tak nechajte cez noc. Potom orechy dôkladne opláchnite, osušte a môžete ich buď sušiť na vzduchu, alebo upiecť v rúre na nízkej teplote. Tento proces nielen odstráni časť horkých tanínov, ale orechy budú mať aj jemne slanú chuť, čo ich môže ešte viac zatraktívniť.
Ďalšia možnosť je zaliať orechy v škrupine horúcou slanou vodou a nechať ich v hrnci pod pokrievkou aspoň 20 minút. Nielen by sa mali zbaviť horkosti, ale takisto sa budú dať ľahšie ošúpať.
5. Pridanie sladidiel
Ak chcete horkosť maskovať, môžete orechy pridať do receptov, ktoré obsahujú sladké zložky. Orechy môžete karamelizovať, glazovať medom alebo pridať do sladkých jedál, kde horkosť nebude taká výrazná. Napríklad vlašské orechy glazované medom sú vynikajúcou pochúťkou. Stačí ich zmiešať s troškou medu a opiecť v rúre, aby získali chrumkavú a sladkú chuť.
Odporúčame: Jesenné dekorácie: Ideálny čas na ich výrobu, zvládnete to sami!
Ako skladovať vlašské orechy, aby nezhorkli?
Ak chcete, aby si orechy udržali svoju kvalitu čo najdlhšie, skladujte ich v chladničke alebo mrazničke. Vlašské orechy obsahujú veľa zdravých tukov, ktoré však ľahko podliehajú oxidácii, preto môžu rýchlo zatuchnúť alebo zhorknúť. Uložte ich do vzduchotesnej nádoby a skladujte ich v chladničke, kde vydržia niekoľko mesiacov. Ak ich chcete uchovať ešte dlhšie, môžete ich zmraziť, zachovajú si lahodnú chuť aj celý rok a budete mať istotu, že ich nenapadnú potravinárski škodcovia.
Tip: Ak orechy necháte na svetle alebo vystavené vzduchu, začnú rýchlejšie žltnúť. Vždy ich skladujte na tmavých, chladných miestach a vo vzduchotesných obaloch.
Už neostanete zaskočení
Horké vlašské orechy dokážu nepríjemne prekvapiť, ale vďaka týmto jednoduchým trikom môžete ich chuť zlepšiť a opäť si vychutnať ich výživné hodnoty. Či už sa rozhodnete pre blanšírovanie, praženie, alebo namáčanie, vždy sa dá nájsť riešenie, ako sa zbaviť horkosti a orechy využiť v rôznych kulinárskych kreáciách. Zároveň dbajte na správne skladovanie, aby ste si udržali ich čerstvosť čo najdlhšie. Lepší orech v hrsti ako vlašák v koši.