Spadol vám telefón do vody? Ryžu nechajte bokom – TOTO je krok, ktorý ho môže zachrániť!

telefón vo vode

Keď váš telefón nešťastne spadne do vody, môže to spôsobiť paniku a zmätok. Mnohí z nás, by okamžite siahli po starej a často propagovanej rade – vložiť telefón do nádoby plnej ryže. Odborníci dnes varujú, že tento populárny trik, nie je až taký účinný, ako si ľudia myslia. V skutočnosti existujú lepšie spôsoby, ako svoj telefón zachrániť pred zničením vodou. Ak budete postupovať správne, máte reálnu šancu svoj obľúbený elektronický prístroj znovu oživiť.

Prečítajte si: Prebytok jesenných jabĺk? Uložte ich nastrúhané pre budúce jablkové koláče!

Prečo ryža nie je najlepším riešením?

Myšlienka použiť ryžu ako absorpčný prostriedok vznikla pravdepodobne preto, že ryža prirodzene pohlcuje vlhkosť. Avšak skutočné testy ukazujú, že vložiť telefón do ryže síce môže pomôcť, no efekt je pomalý a obmedzený. Ryža nedokáže dostať vlhkosť do všetkých zákutí vášho zariadenia, kde môže voda zotrvať a spôsobiť vážne škody.

Často sa stáva, že zatiaľ čo ryža na povrchu odoberá trochu vlhkosti, voda zostáva vnútri telefónu, v miestach, kde môže pomaly spôsobovať oxidáciu elektroniky. To znamená, že aj keď váš telefón po tomto kroku na chvíľu funguje, neskôr môže prísť k vážnym problémom, akými sú skraty alebo nefunkčnosť jednotlivých súčastí. A to sa môže stať práve preto, že ryža neodstránila vlhkosť dostatočne.

Odporúčame: Čaj na odkašliavanie pri zahlienení: Prírodný liek na uvoľnenie dýchacích ciest

ako zachrániť telefón
Depositphotos

Čo teda urobiť, ak telefón spadol do vody?

Okamžite ho vypnite

Ak váš telefón spadol do vody, najdôležitejším krokom je čo najrýchlejšie ho vypnúť. Voda a elektronika sa nemajú rady a ak necháte zapnutý telefón v kontakte s vodou, zvyšujete riziko skratu.

Odstráňte všetky odnímateľné časti

Odstráňte kryt, SIM kartu, pamäťovú kartu a všetky ďalšie odnímateľné časti. Týmto spôsobom znížite riziko poškodenia týchto komponentov a uľahčíte prístup vzduchu do vnútra zariadenia.

Jemne ho vysušte

Použite suchý a jemný uterák, alebo papierovú utierku na vonkajšie vysušenie telefónu. Buďte opatrní, aby ste vodu nevytláčali hlbšie do zariadenia. Nikdy nevyužívajte fén na sušenie, pretože silný prúd vzduchu môže vodu roztlačiť na miesta, kam by sa inak nedostala.

Použite silikagélové vrecká

Jedným z najlepších spôsobov, ako zachrániť telefón pred vlhkosťou, je použiť silikagélové vrecká. Tieto malé vrecúška so silikagélom nájdete často v balení topánok, kabeliek alebo rôznych elektronických zariadení. Silikagél je výkonný absorbent vlhkosti a jeho použitie môže byť oveľa efektívnejšie ako ryža.

  • Vložte váš telefón do nádoby alebo uzatvárateľného plastového vrecka spolu so silikagélovými vrecúškami.
  • Nechajte telefón v tomto prostredí minimálne 24-48 hodín. Čím viac vrecúšok použijete, tým lepšie. Silikagél pomáha absorbovať vlhkosť rýchlo a hlboko, a tým minimalizuje riziko, že voda zostane v zariadení.

Nevkladajte telefón do ryže, použite alternatívy

Ak nemáte silikagélové vrecká, môžete ako alternatívu použiť niečo, čo má lepšie absorpčné vlastnosti ako ryža – napríklad mačaciu podstielku. Tá obsahuje látky na báze silikagélu a dokáže vodu pohltiť oveľa efektívnejšie. Nezabudnite však, že tak ako pri silikagéle, aj tu je dôležité uzatvoriť telefón do vzduchotesnej nádoby spolu s podstielkou.

Vyhnite sa pokusom o zapnutie príliš skoro

Jednou z najčastejších chýb je pokúšať sa telefón zapnúť príliš skoro, aby ste zistili, či funguje. Nechajte ho v pokoji vyschnúť minimálne 48 hodín. Zapnutie príliš skoro môže spôsobiť skrat, pretože zariadenie nebude ešte úplne suché.

Návšteva odborníka

Ak váš telefón stále nefunguje ani po niekoľkých dňoch sušenia, odporúča sa navštíviť špecializovaný servis. Niektoré servisy majú zariadenia, ktoré dokážu vodu a vlhkosť odstrániť rýchlejšie a efektívnejšie pomocou vákuových alebo sušiacich komôr.

Neprehliadnite: DIY maska na nohy - exfoliačná, zjemňujúca či hydratačná? S nami si vyberie každý!

Prečo je silikagél lepší než ryža?

Silikagél je špeciálne navrhnutý na absorpciu vlhkosti, pričom jeho schopnosť odvádzať vlhkosť je oveľa vyššia než v prípade ryže. Tieto malé granule dokážu vlhkosť z ovzdušia pohltiť rýchlo a efektívne, čím výrazne znižujú čas potrebný na vysušenie vášho zariadenia. Preto je to lepší spôsob ako len vložiť telefón do ryže.

Prevencia je najlepšia ochrana

Aj keď sú uvedené metódy účinné, najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť poškodeniu telefónu vodou, je predchádzať takýmto situáciám. Investujte do vode odolného obalu, alebo používajte zariadenia s vyšším stupňom ochrany proti vode. Ak sa však nehoda stane, viete, že existujú lepšie možnosti ako ryža.

Prečítajte si aj: Jesennými prechádzkami k lepšiemu zdraviu: Objavte benefity pohybu v prírode počas jesene

Ak sa váš telefón nešťastne ocitne vo vode, vynechajte ryžu a siahnite po osvedčenejšom riešení – silikagélových vreckách. Tieto malé vrecká dokážu urobiť zázraky a zvýšia šancu, že váš telefón zostane nepoškodený. Urobte všetky kroky správne a máte veľkú šancu, že sa váš telefón podarí zachrániť.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE