Nedarí sa vám otvoriť viečko na zaváraninovom pohári? Týchto 5 trikov vám to uľahčí!

ako otvoriť viečko na zaváranine

Určite ste sa už niekedy stretli so situáciou, keď ste chceli otvoriť nádobu s džemom, kyslými uhorkami alebo omáčkou a zistili ste, že veko je pevne zatvorené a odoláva všetkým vašim snahám. Namiesto toho, aby ste zápasili s frustráciou alebo sa obrátili na niekoho silnejšieho, skúste tieto jednoduché triky, ktoré vám môžu uľahčiť otváranie nádob.

Na tento problém existujú jednoduché riešenia – ako napríklad použitie noža na oddelenie vrchnáka, handrička alebo potravinová fólia či pridanie tepla, ak drží veko zatvorené a vy potrebujete rýchlo vyriešiť problém. My pre vás máme aj ďalšie tipy - pomocou jednoduchých metód otvorte veko na nádobe rýchlo a jednoducho!

Prečítajte si: Ako vyzdobiť tekvicu bez vyrezávania? Máme NAJLEPŠIE tipy a triky!

1. Použite teplú vodu

Tento trik je pravdepodobne jeden z najznámejších a najjednoduchších. Stačí, ak ponoríte viečko nádoby na pár sekúnd do horúcej vody. Teplo spôsobí, že kovové veko sa mierne roztiahne, čo môže znížiť tlak a uvoľniť závit. Opatrne skúste nádobu otvoriť po niekoľkých sekundách pod teplou vodou – zvyčajne to stačí na to, aby sa veko poddalo.

Tip redakcie: Ak je nádoba príliš veľká, môžete nahriať len vrchnú časť viečka pomocou prúdu horúcej vody z kohútika.

Odporúčame: 7 tipov, ako si zútulniť domov: Aj jednoduché zmeny u vás vytvoria oázu pokoja

ako otvoriť veko

2. Použite gumovú rukavicu alebo gumovú podložku

Ak vaše ruky neustále skĺzavajú po hladkom povrchu viečka, gumová rukavica môže byť záchranou. Tento materiál poskytuje dodatočné trenie, ktoré vám umožní lepšie uchopiť veko. Ak nemáte po ruke gumovú rukavicu, alternatívou môže byť obyčajná kuchynská utierka alebo kus gumovej podložky. Táto metóda vám umožní pevnejšie uchopenie bez toho, aby ste museli vyvíjať veľa sily.

Tip redakcie: Ak doma nemáte gumovú rukavicu, vyskúšajte gumičky. Oviňte niekoľko silných gumičiek okolo veka, aby ste zvýšili trenie a získali lepšiu kontrolu nad otváraním.

3. Pomocou lyžice alebo noža narušte vákuum – alebo použite handričku

Mnoho zaváranín a iných produktov sa uchováva vo vákuovo uzavretých nádobách. Práve vákuum spôsobuje, že veko pevne drží na mieste. Ak ho narušíte, otvorenie nádoby bude oveľa jednoduchšie. Vezmite si lyžicu, príborový nôž alebo iný tupý predmet a jemne ho vsuňte pod okraj veka. Opatrne nadvihnite, aby sa vzduch dostal pod veko a zrušil vákuum. Počujete jemné „pufnutie“, čo je signál, že vákuum je preč, a nádobu môžete ľahko otvoriť.

Upozornenie: Pri použití ostrých predmetov dávajte pozor, aby ste sa neporanili alebo nepoškodili veko nádoby.

Neprehliadnite: Prebytok jesenných jabĺk? Uložte ich nastrúhané pre budúce jablkové koláče!

4. Použite silu s gumovým otváračom a oddeľte vrchnák

Na trhu sú dostupné rôzne kuchynské pomôcky, ktoré sú určené práve na uľahčenie otvárania viečok a uzáverov. Gumové otvárače sú skvelým príkladom. Tento jednoduchý nástroj sa prispôsobí rôznym veľkostiam viečok a dodáva vám extra páku, ktorá uľahčí otváranie aj tých najpevnejších nádob. Stačí ho priložiť na veko, pevne uchopiť a pootočiť.

Tip redakcie: Ak nemáte špeciálny otvárač, môžete použiť gumenú rukavicu alebo textilnú utierku, aby ste dosiahli podobný efekt.

5. Znížte tlak poklepaním – poklep na veko

Niekedy stačí len jemné mechanické narušenie tesnenia, aby ste veko uvoľnili. Skúste ľahko poklepať po obvode veka pomocou rúčky lyžice alebo iného tupého predmetu. Tento úder môže narušiť tesnenie, ktoré drží veko pevne na mieste, a otváranie bude oveľa ľahšie.

Tip redakcie: Dbajte na to, aby ste poklepkávali len jemne a nepoškodili sklo nádoby.

Prečítajte si aj: 10 trikov, ako používať tablety na zubné protézy pri domácom čistení

Extra tip redakcie: Ako predísť problémom pri ďalšom otváraní?

Aby ste sa vyhli opätovnému zápaseniu s tvrdohlavými viečkami, tu je niekoľko preventívnych rád:

  • Čistenie okraja: Po každom otvorení nádoby utrite okraj od akýchkoľvek zvyškov jedla alebo tekutiny. Tieto zvyšky môžu po čase stvrdnúť a prilepiť veko k nádobe.

  • Pridať vrstvu oleja: Pred opätovným zatvorením nádoby potrite okraj závitu malým množstvom rastlinného oleja. Olej znižuje trenie a pri ďalšom otváraní to bude hračka.

Už nikdy nemusíte zápasiť s neotvoriteľným vekom! Týchto päť jednoduchých a efektívnych trikov vám pomôže vyriešiť problém s pevne zatvorenými nádobami rýchlo a bez námahy. Stačí len trochu kreativity a vhodné náradie, a žiadne veko vám nebude robiť starosti!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE