7 tipov, ako si zútulniť domov: Aj jednoduché zmeny u vás vytvoria oázu pokoja

ako zútulniť domov

Domov je naše útočisko pred hektickým svetom. Tu relaxujeme a čerpáme novú energiu. Vytvoriť útulnú atmosféru doma nie je len o výbere správnych dekorácií, ale aj o malých detailoch, ktoré môžu mať veľký vplyv na naše pohodlie a pocit pohody. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako si zútulniť domov a premeniť ho na miesto, ktoré vyžaruje teplo a pohodu.

1. Prírodné materiály a textílie

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako vniesť do domova teplo a útulnosť, je využitie prírodných materiálov. Drevo, kameň, prútie alebo bambus priestor spájajú s prírodou a dodávajú interiéru autentický charakter. Či budú súčasťou vášho nábytku, podláh alebo menších dekoratívnych prvkov, ako sú drevené misky, vázy či svietniky, určite vás pri srdci okamžite zahreje.

Ďalším dôležitým prvkom sú textílie. Mäkké vankúše a ešte mäkšie deky a koberce vytvárajú pocit pohodlia a tepla. Vyberte si látky, ktoré sú vám príjemné na dotyk (bavlna, vlna alebo ľan?). Koberec v obývačke, bavlnený pléd prehodený cez pohovku alebo deka na posteli okamžite zútulnia priestor a dodajú mu domácku atmosféru. 

Textílie vrstvite – môžete kombinovať rôzne vzory a na vašej posteli sa nemusí ocitnúť iba jedna denná prikrývka. Čím viac ich na posteľ prehodíte, tým viac vás bude lákať skočiť do nej. Nezabudnite na závesy – ťažšie textílie pomôžu zmäkčiť svetlo a zároveň vytvoria pocit súkromia.

2. Pracujte s osvetlením

Osvetlenie sa vo veľkom podieľa na atmosfére v miestnosti. Jasné studené svetlo pôsobí sterilne a neosobne a skôr ako na relaxovanie je vhodné na použitie pri práci. Teplé svetlo naopak vytvára pocit útulnosti a pohodlia. Snažte sa používať teplejšie svetelné zdroje, ako sú žiarovky s teplým tónom, alebo si zapáľte sviečky, ktoré priestor okamžite prehrejú.

Namiesto jedného centrálneho zdroja svetla sa pokúste vytvoriť viacero svetelných zón. Súčasťou útulného domova sú stojanové lampy pri pohovke, malé stolové lampy na nočných stolíkoch či komodách alebo dekoratívne svetielka. Rôzne zdroje svetla vám umožnia meniť atmosféru podľa potreby a vytvoria pocit hĺbky a intimity.

3. Pridajte zeleň a kvety

Rastliny a čerstvé kvety sú jednoduchým, no účinným spôsobom, ako oživiť a zútulniť váš domov. Zeleň prináša do interiéru sviežosť a vitalitu, pričom má aj pozitívny vplyv na našu náladu a zdravie. Rastliny zlepšujú kvalitu vzduchu, vytvárajú príjemné prostredie a zároveň poskytujú vizuálny kontakt s prírodou.

Ak nemáte veľa skúseností s pestovaním rastlín, vyberte si nenáročné druhy, ktorým vyhovujú rôzne svetelné podmienky a nezahynú hneď po týždni, ako ich zabudnete poliať. Kvetiny vo vázach zas dodajú priestoru elegantný a svieži vzhľad. Nezabudnite rastliny umiestniť na rôzne miesta – od parapetov, cez poličky až po závesné kvetináče – aby ste miestnosť oživili vertikálne aj horizontálne.

Odporúčame: Tajomstvo podložky v balenom mäse: Odhaľte jej dôležité funkcie!

4. Vytvorte si svoje obľúbené kútiky

Každý z nás potrebuje mať doma miesto, kde sa môže na chvíľu zašiť a oddýchnuť si. Takéto útulné kútiky sú ideálne na čítanie knihy, počúvanie hudby alebo na relaxovanie. Môžete si vytvoriť pohodlný kútik v rohu miestnosti pomocou kresla, mäkkej deky a niekoľkých vankúšov. Pridajte malú stolnú lampu, poličku s knihami alebo obľúbené dekorácie, ktoré vám spríjemnia chvíle odpočinku.

Aj malý priestor, napríklad pri okne alebo na balkóne, sa dá premeniť na príjemný relaxačný kútik. Dôležité je, aby ste sa v ňom cítili príjemne a mohli tu tráviť čas v pokoji.

Odporúčame: Prebytok jesenných jabĺk? Uložte ich nastrúhané pre budúce jablkové koláče!

útulný domov
Depositphotos

5. Pridajte osobné prvky a dekorácie

Nič neurobí váš domov osobnejším a útulnejším ako dekorácie, ktoré sú pre vás dôležité. Rodinné fotografie, umelecké diela, suveníry z ciest alebo staré knihy – tieto malé osobné detaily dodajú priestoru charakter a vy budete obklopení vecami, ktoré milujete.

Fotografie môžete zavesiť na stenu v krásnych rámikoch alebo ich umiestniť na poličky. Vytvorte si galériu s rôznymi obrazmi a ilustráciami, ktoré vám pripomínajú obľúbené miesta alebo momenty. Snažte sa však nájsť rovnováhu medzi dekoráciami a praktickosťou – preplnený priestor môže pôsobiť chaoticky, zatiaľ čo pár vybraných kúskov dodá interiéru štýl a teplo.

6. Vône a atmosféra

Príjemná vôňa nám dokáže okamžite zlepšiť náladu a vniesť do priestoru pocit pokoja. Skúste použiť vonné sviečky, difuzéry s esenciálnymi olejmi alebo vonné tyčinky, ktoré prevoňajú miestnosť a zároveň vás podporia v relaxácii. Medzi najobľúbenejšie vône, ktoré dodávajú domovu útulnosť, patrí  levanduľa, vanilka, škorica alebo citrusové plody. Vyberte si vôňu, ktorá vám je príjemná, a používajte ju pravidelne, aby ste sa domov vracali naozaj radi. 

7. Udržujte priestor čistý a organizovaný

Aj keď sa to môže zdať ako samozrejmosť, nezabudnime spomenúť ani fakt, že základom útulného domova je poriadok a čistota. Nikto sa necíti dobre v chaotickom priestore, kde je neustále rozptyľovaný neporiadkom či myšlienkou, že sa raz bude treba dostať aj k tomu upratovaniu... 

Udržujte veci na svojom mieste, pravidelne čistite povrchy a odstraňujte zbytočnosti. Vytvorte si doma harmonický a pokojný priestor v duchu minimalizmu. Menej je niekedy viac – vyberte si iba tie dekorácie a nábytok, ktoré sú pre vás skutočne dôležité a robia vám radosť.

Odporúčame: Chyby pri skladovaní olejov, podľa ich druhov - nádoby, svetlo, umiestnenie, teplota a iné

Aj domov má osobnosť

Zútulniť svoj domov neznamená vo veľkom investovať do kompletnej rekonštrukcie. Stačí sa zamerať na malé detaily, ktoré dokážu vytvoriť príjemnú a hrejivú atmosféru. S pár bytovými doplnkami dokážete spraviť veľké zázraky a premeniť nudnú domácnosť na štýlový a útulný domov. 

Základ tvoria dekoračné vankúše, izbové rastliny či kvety vo vázach, textílie ako koberce, deky alebo závesy. Pravidelne ich striedajte podľa ročného obdobia a čarujte nielen s atmosférou, ale aj vašimi vlastnými pocitmi. Kde, ak nie práve u nás doma, by sme sa mali cítiť najlepšie? 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE