Vodný kameň? Takto odstránite aj tvrdohlavé zvyšky

Vodný kameň, ten otravný biely kriedový zvyšok, môže rýchlo zmeniť vaše trblietavé vybavenie kúpeľne na nočnú moru. Či už ide o vašu toaletu, vaňu, sprchu alebo rýchlovarnú kanvicu, usadzovanie vodného kameňa je bežnou výzvou, ktorej čelia mnohé domácnosti, rovnako ako je napríklad aj pleseň v kúpeľni či upchatý odpad.

V tomto článku preskúmame najefektívnejšie metódy, ako odstrániť vodný kameň a obnoviť lesk vašej kúpeľne. 

Čo je vodný kameň?

Vodný kameň, tiež známy ako uhličitan vápenatý, sa tvorí pri odparovaní tvrdej vody a zanecháva za sebou minerálne usadeniny. Postupom času sa tieto usadeniny hromadia, výsledkom čoho sú kriedové nevzhľadné zvyšky, ktoré všetci dobre poznáme.

Odporúčame tiež: Tipy na odstránenie škvrny od kávy alebo vína z koberca

Vodný kameňDepositphotos

Čo budete potrebovať, keď máte problém s vodným kameňom

Pre DIY postupy:

  • Biely ocot: Prírodná kyselina, ktorá robí zázraky s vodným kameňom

  • Citrónová šťava: Ďalšie riešenie na báze kyseliny, ktoré je šetrné k     životnému prostrediu

  • Jedlá sóda: Všestranná zložka pre domácnosť s jemnými abrazívnymi     vlastnosťami

  • Zubná kefka alebo podložka na čistenie: Na jemné čistenie usadenín

Pre účinné riešenie priamo z jednej fľaše:

  • Profesionálny odstraňovač vodného kameňa, napríklad HG penový odstraňovač vodného kameňa, ktorý čistí rýchlo, bez námahy, účinne a zostane po ňom len žiarivý výsledok

Pozri si aj: Žehlička a vodný kameň: pomocou tohto domáceho triku očistíte žehličku od vodného kameňa!

Odstránenie vodnáho kameňa z kúpeľneDepositphotos

Ako odstrániť rôzne druhy vodného kameňa

Toalety sú známe usadzovaním vodného kameňa, najmä pod okrajom. Tu je návod, ako to riešiť:

  • Namáčanie octom: Do záchodovej misy nalejte veľké množstvo bieleho octu, aby bol vodný kameň ponorený. Nechajte cez noc odležať.  Vydrhnite toaletnou kefou a spláchnite.

  • Pasta z citrónovej šťavy: Vytvorte pastu s citrónovou šťavou a sódou bikarbónou. Naneste na vodný kameň a nechajte hodinu pôsobiť. Vydrhnite a opláchnite.

  • Použite profesionálny prostriedok, ktorý vytvorí výdatnú penu. Tá zaistí dlhšiu dobu pôsobenia. Nastriekajte HG čistič na vodný kameň a nechajte chvíľu pôsobiť, nie však dlhšie ako 5 minút. Potom opláchnite alebo zotrite vlhkou utierkou.

Odstraňovanie vodného kameňa z vaní a spŕch 

  • Octový sprej: Naplňte fľašu s rozprašovačom rovnakým dielom vody a bieleho octu. Postriekajte postihnuté miesta a nechajte pôsobiť asi 30 minút. Vydrhnite a opláchnite.

  • Sóda bikarbóna: Vytvorte pastu z jedlej sódy a vody. Naneste na vodný kameň, nechajte pôsobiť 15 minút, vydrhnite a opláchnite.

  • Použite penový čistič na vodný kameň a postupujte rovnako ako vyššie, pri toalete.

Ako na tvrdohlavé nánosy vodného kameňa?

Hrubšie usadeniny môžu vyžadovať trochu viac úsilia pri ich odstraňovaní. Ale to iba v prípade, keď použijete podomácky vyrobené čističe. 

  • Namáčanie octom: Namočte handričku do octu a položte ju na vodný kameň. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín, vydrhnite a opláchnite 

  • Pri profesionálom penovom odstraňovači vodného kameňa je čistenie jednoduchšie. Stačí nastriekať a počkať o niečo dlhšie ako pri bežnej usadenine.      

Základom každého čistenia je zabránenie budúcemu hromadeniu. Prevencia je kľúčom k udržaniu kúpeľne bez vodného kameňa. Aj keď vodný kameň môže byť tvrdohlavý, vyzbrojení tými správnymi nástrojmi a znalosťami ľahko prinavrátite lesk vašej kúpeľni, toalete aj obkladom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE