TOP recepty na zemiakový šalát – vianočná klasika v 7 zaujímavých obmenách

zemiakový šalát

S blížiacimi sa Vianocami prichádza čas, keď sa v kuchyniach pripravujú nielen vianočné koláče, ale aj obľúbené jedlá na štedrovečerný stôl. V mnohých domácnostiach sa nezabúda na tradičný zemiakový šalát, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou vianočnej večere. Tento šalát sa zvyčajne podáva ako príloha k rybe a stáva sa tak nezabudnuteľnou súčasťou štedrovečerných osláv.

Hoci klasický majonézový zemiakový šalát je obľúbený v každej domácnosti, pre tých, ktorí si chcú vyskúšať niečo nové, máme pre vás rôzne verzie. V tradičnom recepte sa nájde mrkva, uhorka a vajíčko, ale skúste aj iné obmeny s rôznymi prísadami. Vianoce sú ideálnym časom na experimentovanie a prispôsobenie obľúbeného šalátu podľa vlastného gusta.

Reklama

7 receptov na zemiakový šalát na štedrovečerný stôl:

1. Klasický majonézový zemiakový šalát

Ingrediencie: 

  • 1,5 kg zemiakov

  • 2 mrkvy

  • 1/2 petržlenu

  • trocha zeleru

  • 1 cibuľa

  • 4 kusy nakladaných uhoriek

  • 1 plechovka hrášku

  • 2 vajcia

  • 1  majonéza

  • 1 čajová lyžička horčice

  • trocha čierneho korenia

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode do mäkka, potom ich necháme vychladnúť a ošúpeme. Vajíčka uvaríme na tvrdo, necháme ich vychladnúť a nakrájame na kocky. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme, uvaríme v osolenej vode do mäkka a po vychladnutí nakrájame na malé kocky.

Všetky ingrediencie, vrátane nasekanej cibule, nakrájaných uhoriek, hrášku a uvarených vajíčok, dáme do veľkej misy. V samostatnej miske zmiešame majonézu a horčicu, potom túto zmes pridáme k zemiakovému šalátu. Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti, dôkladne premiešame a necháme chvíľu odležať, aby sa chute prepojili.

2. Zemiakový šalát s tatárskou omáčkou

  • 1 kg zemiakov v šupke

  • 4 vajíčka

  • 2 mrkvy

  • 1 cibuľa

  • 4 kyslé uhorky

  • 2 fľašky tatárskej omáčky

  • horčica

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Postup prípravy: Najprv uvaríme zemiaky v šupke, vajíčka natvrdo a mrkvu do mäkka. Po uvarení všetko necháme vychladnúť, zemiaky ošúpeme, mrkvu a vajíčka nakrájame na malé kúsky, rovnako ako cibuľu a uhorky. Všetky ingrediencie dáme do misky, pričom zemiaky najlepšie nakrájame pomocou krájača na zemiaky. Všetko dôkladne premiešame.

Do misy pridáme jednu celú fľašu tatárskej omáčky, do druhej fľaše dáme trochu šťavy z uhoriek, potrasieme a vlejeme na šalát. Druhú polovicu tatárskej omáčky tiež pridáme a dolejeme šťavou z uhoriek, opäť potrasieme a vylejeme na šalát. Pridáme 2 PL horčice, premiešame a dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Ak je šalát príliš hustý, môžete pridať smotanu. Šalát necháme vychladnúť a podávame.

majonézový šalát
Depositphotos

3. Fit vianočný zemiakový šalát so stopkovým zelerom a gréckym jogurtom

Ingrediencie:

  • 6 zemiakov

  • 1 vajce

  • 1 grécky jogurt

  • 2 kyslé uhorky

  • 1 konzerva konzervovaného hrášku a mrkvy

  • 2 PL kyslej smotany 10 % 

  • 2 lyžičky horčice 

  • soľ, čierne korenie

  • 1 cibuľa

  • 1 stopkový zeler

Postup: Zemiaky dôkladne umyte, vložte ich do hrnca a varte ich v šupke, kým nezmäknú. Po dovarení nechajte vychladnúť. Medzitým si očistite mrkvu, nakrájajte na malé kúsky a varte do zmäknutia. Vajce uvarte natvrdo. Všetky ingrediencie nechajte dôkladne vychladnúť.

Po vychladnutí zemiaky nakrájajte na menšie kocky, vajíčko nadrobno. Stopkový zeler umyte, nakrájajte na malé kúsky a pridajte k zemiakom. V miske zmiešajte grécky jogurt s kyslou smotanou, horčicou, soľou a čiernym korením. Túto zmes pridajte do nakrájaných zemiakov. Doložte konzervovaný hrášok a mrkvu, nadrobno nakrájané kyslé uhorky a nakoniec pretlačené vajce. Ak máte radi, môžete pridať aj nadrobno nakrájanú cibuľu. Všetko jemne premiešajte a šalát nechajte vychladnúť. Podávajte!

Reklama

4. Majonézový zemiakový šalát s kukuricou a zelerom

  • 1000 g zemiakov

  • soľ podľa chuti

  • 3 mrkvy

  • 1 stredne veľký zeler

  • 2 petržleny

  • 2 sterilizované uhorky (aj s trochou nálevu)

  • 1 malá konzerva sterilizovanej kukurice

  • 2 uvarené vajcia

  • 1 červená cibuľa

  • 100 g sterilizovaného hrášku

  • 250 g majonézy

  • 2 PL horčice

  • mleté čierne korenie

  • cukor a ocot

Postup: Začnite tým, že zemiaky očistíte a uvaríte v šupke v osolenej vode do mäkka. Po uvarení ich nechajte vychladnúť, potom ich olúpte. Medzitým očistite mrkvu, petržlen a zeler, ktoré tiež uvaríte do mäkka a necháte vychladnúť. Následne všetku koreňovú zeleninu, zemiaky, sterilizované uhorky, vajcia a cibuľu nakrájajte na drobné kocky.

Všetky ingrediencie preložte do veľkej misy. Opatrne vmiešajte sterilizovaný hrášok, sterilizovanú kukuricu, uhorkový nálev, majonézu, horčicu, soľ, mleté čierne korenie a trochu cukru podľa chuti. Hotový šalát môžete podľa potreby okysliť octom a citrónovou šťavou. Šalát nechajte odležať cez noc, aby sa chute prepojili, a potom ho podávajte. Dobrú chuť!

5. Vianočný zemiakový šalát s jabĺčkom

Ingrediencie: 

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke

  • 2 stredne veľké jablká

  • 4 kyslé uhorky

  • 2 stredne veľké mrkvy (varená)

  • 250 g majonézy

  • 1–2 lyžice horčice 

  • Soľ (podľa chuti)

  • Mleté čierne korenie 

Postup: Začnite tým, že uvarené zemiaky v šupke očistíte a nakrájate na malé kocky alebo ich pretlačíte cez krájač. Jablká očistíte a nakrájate na malé kocky, pričom pomer medzi zemiakmi a jablkami by mal byť približne 1:1. Kyslé uhorky nakrájajte na drobné kocky. Varenú mrkvu nakrájajte na malé kúsky alebo ju nastrúhajte.

Do veľkej misy vložte nakrájané zemiaky, jablká, uhorky, mrkvu. Následne pridajte majonézu a horčicu podľa chuti. Osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte všetky ingrediencie. Šalát nechajte v chladničke odležať aspoň hodinu, aby sa chute prepojili. Podávajte vychladený.

Zemiakový šalát so smotanou
Depositphotos

6. Zemiakový šalát so smotanou

Ingrediencie (cca 4 porcie):

  • 9 zemiakov

  • 3 mrkvy

  • 1 paštrnák

  • 3 zavárané uhorky

  • domáca majonéza z 1 žĺtka

  • 2 PL kyslej smotany 16 %

  • 2 PL šľahačkovej smotany 33 % 

  • 1 ČL plnotučnej horčice

  • 1 PL octu

  • 1 PL medu

  • Soľ, korenie

Postup: Zemiaky si umyjeme, dáme variť do hrnca aj so šupkou na cca 30-40 minút, v závislosti od veľkosti. Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ich ošúpeme. Mrkvu a paštrnák ošúpeme, nakrájame na krúžky a dáme variť do cca 2 deci vody s octom, medom a soľou. Varíme na menšom ohni prikryté, až kým nezmäkne. Po uvarení mrkvu a paštrnák necháme vychladnúť a nezabudneme zachovať šťavu, ktorá nám zostane.

Vychladnuté zemiaky nakrájame na menšie kúsky alebo pretlačíme cez zemiakové sitko do misky. Nastrúhame uhorky na hrubom strúhadle a tiež ich pridáme do misky. Uvarenú a vychladnutú mrkvu aj paštrnák pretlačíme cez sitko a pridáme k ostatným ingredienciám. Do zmesi pridáme majonézu, smotanu, horčicu, šťavu z uhoriek a mrkvy, dochutíme soľou a korením. Dobre premiešame a ak je to potrebné, doladíme ešte šťavou podľa chuti.

7. Viedenský zemiakový šalát bez majonézy

Ingrediencie: 

  • 1,6 kg zemiakov (varný typ A)
  • 1/2 šalátovej uhorky (približne 200 g)
  • 1 žltá cibuľa
  • 3 polievkové lyžice horčice
  • 80 ml jablčného octu
  • 320 ml zeleninového vývaru
  • 130 ml slnečnicového oleja
  • 1/4 čerstvý muškátový orech
  • Štipka cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Postup: Zemiaky si najskôr uvarte v šupke. Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou a prikryte pokrývkou. Nechajte priviesť do varu, znížte teplotu a varte približne 20 minút, kým nebudú zemiaky mäkké. Po uvarení ich ošúpte a nakrájajte na malé kúsky alebo plátky, pričom zemiaky musia byť ešte horúce.

Medzitým pripravte zálievku. Na panvici zohrejte trochu oleja a poduste na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte horčicu, ocot, štipku cukru, soľ a korenie. Všetko premiešajte, pridajte vývar a znovu dobre zamiešajte. 

Za stáleho miešania vlejte olej a dôkladne spojte všetky ingrediencie. Vzniknutú zálievku vlejte k nakrájaným, ešte horúcim zemiakom. Do misy pridajte aj čerstvo nastrúhaný muškátový orech a jemne zamiešajte.

Prikryte misku fóliou a nechajte šalát pri izbovej teplote oddychovať, aby sa zemiaky „naparili“ a vstrebali všetku tekutinu. Po hodine vyžmýkajte z nakrájanej uhorky vodu a pridajte ju do misy so zemiakmi. Znovu jemne premiešajte, prekryte fóliou a nechajte oddychovať ďalšiu hodinu. Po uplynutí času ochutnajte, a ak treba, dokoreňte podľa chuti. Na záver pridajte čerstvú petržlenovú vňať a podávajte.

Reklama

Konečne pravý vianočný zážitok

Zemiakový šalát, či už v tradičnej alebo modernej verzii, je jedným z tých pokrmov, ktoré neodmysliteľne patria k vianočným sviatkom. Každá domácnosť má svoju verziu tohto obľúbeného šalátu, ktorá je doplnená o rôzne ingrediencie podľa rodinných tradícií a chutí. Nezáleží na tom, či máte radi klasiku alebo chcete tento rok vyskúšať niečo nové – dôležité je, aby bol zdieľaný so svojimi najbližšími, v rodinnom kruhu a v atmosfére pokoja a pohody.

Pripravte si teda podľa nášho receptu zemiakový šalát, ktorý bude dokonalým doplnkom k vašej vianočnej hostine. Môžete experimentovať s rôznymi prísadami a obmenami, ale nezabúdajte na to, že vianočné jedlo má spájať a vyvolávať spomienky na krásne chvíle prežité s rodinou. Pochutnajte si na tomto tradičnom pokrme, ktorý vždy prinesie do vašich Vianoc to pravé čaro.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE