Tekvica hokaido ponúka skutočne množstvo skvelých tipov na jedlá, ktoré sa z nej dajú vytvoriť. Môžeme ju jesť surovú ako šalát spolu s inou zeleninou alebo si z nej urobiť chutný nápoj. Tiež sa dá variť, piecť, smažiť a dokonca sú z nej aj výborné sladké dezerty.
To, že hokaido nie je iba obyčajná tekvica sme spomínali už v minulom článku. Obsahuje veľa vitamínov a iných látok prospešných pre naše telo. Čo je na nej však úplne najlepšie – nemusíme ju šúpať, stačí ju len poriadne umyť. Ak ste sa s touto tekvicou ešte nestretli a neviete si rady, čo s ňou, máme pre vás tipy na 3 skvelé jedlá.
Odpoprúčame: Ako využiť (recyklovať) zaváraninové poháre?
Pečená hokaido so zemiakmi a tymianom
Druhý najčastejší spôsob, ako sa táto tekvica spracováva je práve pečenie. Môžeme ju upiecť iba na masle alebo pridať rôzne koreniny, podľa toho, čo máme radi. Či už pridáte rozmarín, oregano alebo tymian, chuť tekvice to podčiarkne a môžete ju podávať aj ako hlavné jedlo.
Budeme potrebovať:
- tekvicu hokaido
- zemiaky
- tekvicový alebo olivový olej
- tymian alebo rozmarín, oregano, prípadne iné koreniny
- cesnak
- cibuľa
Postup:
Tekvicu umyjeme, rozrežeme na polovicu, vyberieme stred s jadierkami a nakrájame na mesiačiky. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Plech vymastíme olejom, naukladáme tekvicu a zemiaky. Osolíme a okoreníme. Cibuľu nakrájame na hrubé plátky, cesnak na menšie kúsky a spolu ich pridáme na vrch pekáča a nakoniec pridáme aj tymian. Pečieme približne 20 minút pri teplote 200°C.
Krémová hokaido polievka
Krémové polievky sú obľúbené najmä preto, že vďaka ich hustote sa z nich dá dobre najesť. To je výhoda najmä vtedy, ak iné ako tekuté a kašovité jedlá nemôžete z nejakých dôvodov konzumovať. Spolu s opečenými krutónmi alebo kúskom pečiva vás hokaido polievka dobre zasýti.
Budeme potrebovať:
- 1 tekvicu hokaido
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- smotana na šľahanie
- soľ, korenie
- sekvicový alebo olivový olej
- vývar alebo bujón
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky a opražíme na oleji. Tekvicu umyjeme, nakrájame na malé kúsky a pridáme k cibuľke. Pridáme aj nakrájanú mrkvu a zemiaky, chvíľku opečieme. Zalejme vývarom alebo vodou s kúskom bujónu, pridáme korenie, soľ a varíme, kým nebude zelenina mäkká. Korenie vyberieme a všetko dobre rozmixujeme, pridáme smotanu podľa chuti a prípadne dosolíme. Podávame s pečivom alebo krutónmi.
Pozri aj: Liečivý Aloe vera gél – ako ho správne aplikovať na tvár?
Tekvicové hokaido pyré
Najčastejšie pripravované pyré je určite zemiakové. Okrem tohto sa pyré alebo kaša dá urobiť z hocičoho iného. Výbornou alternatívou je práve pyré z tekvice. Je vhodné zaradiť ho aj do detského jedálnička alebo pre tých, čo majú problémy s trávením. Pyré môžeme pripraviť iba z tekvice alebo spolu so zemiakmi ako v tomto recepte.
Budeme potrebovať:
- ½ kg tekvice hokaido
- ½ kg zemiakov
- maslo
- mlieko alebo smotana na šľahanie
- soľ, korenie
Postup:
Tekvicu umyjeme, stred s jadierkami vydlabeme a nakrájame ju na malé kúsky. Zemiaky očistíme, pokrájame a dáme variť do osolenej vody asi na 10 minút. Potom k nim pridáme aj tekvicu a varíme dovtedy, kým nebudú zemiaky aj tekvica mäkké. Po scedení pridáme maslo a trochu mlieka alebo smotany na šľahanie, aby sme zmes zriedili. Množstvo závisí od toho, ako husté chcete mať pyré. Všetko dobre zmixujeme a na záver dochutíme.