RECEPT: Karamelové tartaletky z Pečie celé Slovensko

Ak máte doma obrovských milovníkov sladkého, pripravte im niečo s čokoládou a karamelom. Veď čo je sladšie ako čokoláda a karamel? Miňove karamelové tartaletky s čokoládou a mandľa, ktoré pripravil v relácii Pečie celé Slovensko, razom uspokoja chute na sladkú dobrotu. Čo na ne vravíte vy? No nevyzerajú na zahryznutie? Pusťme sa do pečenia!

Cesto:

  • 250 g hladká múka
  • 50 g mandľová múka
  • 2 žĺtky
  • 200 g maslo
  • štipka soli
  • 100 g práškový cukor

Marcipán:

  • 100 g mandľová múka
  • 100 g práškový cukor
  • 1 bielok

Čokoládový mousse:

  • 400 ml smotana 33 %
  • 200 g čokoláda 52 %
  • 3 plátky želatíny

Vložka do tartaletiek:

  • 50 g mandle (nelúpané)
  • 50 g kryštálový cukor

Plnka:

  • 150 g maslo
  • 80 g kryštálový cukor
  • 80 g práškový cukor
  • 5 cl smotana 33 %

Čokoládová ganáž:

  • 200 g čokoláda 74 %
  • 200 ml smotana 33 %
  • 50 g maslo

Ozdoba:

  • 200 g kryštálový cukor (na karamel)
  • 150 g lúpané, sekané mandle

Postup:

  1. Cesto – suroviny si zmiešame a vytvoríme kompaktné cesto. Vykrajujeme väčšie kolieska a vkladáme do ráfikov – košíčkov na tartaletky, ktoré následne pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 až 18 minút.
  2. Marcipán – medzi pečením tartaletiek si spravíme marcipán, zmiešaním všetkých surovín na marcipán, a zabalíme do fólie.
  3. Cukor si rozpálime na karamel, mandle si nasekáme nahrubo, zalejeme karamelom a necháme potom vychladnúť.
  4. Vyberieme tartaletky a necháme tiež vychladnúť.
  5. Čokoládový mousse – smotanu vyšľaháme do polovice, pridáme rozpustenú čokoládu a šľaháme kým nám nezhustne.
  6. Ku koncu primiešame želatínu, ktorú sme si nechali napučať 10 min. v studenej vode a potom zohriali, aby sa nám rozpustila.
  7. Celú túto zmes nastriekame do pripravených formičiek a necháme v mrazničke asi 1 hodinu tuhnúť.
  8. Zoberieme karamelizované mandle, tie si nasekáme nadrobno.
  9. Plnka do tartaletiek – cukor rozpustíme na karamel, pridáme smotanu, necháme dobre rozpustiť.
  10. Vyšľaháme si maslo s cukrom a po troche pridávame do karamelu so smotanou, aby sa nám to celé spojilo na karamelový krém.
  11. Na dno pripravených tartaletiek dáme nasekané, karamelizované mandle, a zalejeme karamelovým krémom (plnkou).
  12. Rozvaľkáme si natenko marcipán, a vykrojíme požadované tvary, ktoré následne uložíme na plnku.
  13. Čokoládová ganáž – smotanu privedieme do varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a miešame, kým sa všetko nespojí. Nakoniec pridáme maslo.
  14. Do tejto zmesi namáčame mousse a zdobíme s nasekanými, olúpanými mandľami.
  15. Prenesieme na hotovú tartaletku a dozdobíme.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE