Šalvia lekárska je v našich zemepisných šírkach známa a veľmi obľúbená predovšetkým pre svoje liečivé účinky. Jej široké liečebné využitie je ale známe už od stredoveku. Všestranné účinky šalvie lekárskej využívali už starí Rimania, aj preto práve v Taliansku má táto bylinka svoje nezastupiteľné miesto najmä v kuchyni.
Pomenovanie Salvia officinalis pochádza z latinského slova salvare, čo znamená liečiť. Táto bylinka so svojou nezameniteľnou arómou a chuťou je považovaná za mocný všeliek. Avšak POZOR, vyhýbať by sa jej mali tehotné ženy a dojčiace matky, pretože šalvia by totiž mohla zastaviť tvorbu mlieka. Šalvia nie je vhodná ani pre malé deti. Čo všetko ale so svojimi liečivými účinkami dokáže?
Pestovanie a zber šalvie
Šalvia lekárska pochádza zo stredomorskej oblasti, ale jej pestovanie je veľmi populárne aj u nás. Šalvia je nízky poloker so striebristo sivými lístkami, ktorých tvar pripomína tvar vajíčka. Šalvia sa môže pestovať aj v kvetináčoch.
Zbierajú sa lístky šalvie alebo vňať z vrcholovej časti rastlinky, a to počas slnečných dní tesne pred rozkvetom. Vtedy má šalvia najviac obsahových látok – éterických olejov. Sušenie nazbieraných častí šalvie by malo prebiehať pri teplote okolo 30 °C.
Odporúčame: Malá kúpeľňa môže byť praktická aj útulná. Máme pre vás TOP tipy!
Aké sú účinky šalvie?
Šalvia je skvelý pomocník na mnohé problémy, s ktorými sa stretávame veľmi často. Pomáha zlepšiť trávenie, zmierniť bolesť, posilniť imunitu, ale poslúži aj ako prírodný antiperspirant. Jej ďalšie pozitívne účinky sú:
- Uľavuje od bolesti – ako obklad ju použite pri bolestiach zubov a kĺbov, vo forme pastiliek zmierni bolesť hrdla.
- Zmierňuje zápaly – či už v ústnej dutine alebo na pokožke.
- Pozitívne pôsobí na trávenie.
- Zabraňuje nadmernému poteniu – je vhodné šalviu užívať zvnútra, ale napríklad aj ako obklad práve v podpazuší.
- Pomáha pri nachladnutí, chrípke, astme a iných respiračných chorobách.
- Prispieva k liečbe ženských problémov – upravuje nepravidelný menštruačný cyklus, pomáha pri zápaloch močového ústrojenstva, taktiež stabilizuje aj celkový hormonálny systém.
- Má pozitívny vplyv na nervovú sústavu – zmierňuje nervozitu, stres a celkové vyčerpanie organizmu.
- Posilňuje vlasové korienky – na tento účel je šalvia vhodná vo forme odvaru alebo ako tinktúra.
Aké vitamíny šalvia obsahuje?
Zloženie jednotlivých častí šalvie je veľmi bohaté na mnohé vitamíny a telu prospešné látky. Preto niet divu, že má šalvia naozaj veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. A ktoré vitamíny v sebe šalvia obsahuje?
- Vitamíny – najmä vitamín A, vitamín C, vitamín E a vitamíny skupiny B.
- Minerály – ako napríklad draslík, vápnik, horčík, zinok či kyselina listová.
- Flavonoidy – antioxidanty s protizápalovým účinkom.
- Saponíny – ktoré majú antibakteriálne, antifungicídne a protivírusové účinky.
- Fytoestrogény – prírodné hormóny, ktoré pozitívne vplývajú na mužskú aj ženskú reprodukčnú sústavu.
Tip pre vás: Lastovičie hniezda: Ako sa im vyvarovať na fasáde domu?
Využitie šalvie
- Šalviový čaj – pomáha pri zápaloch a infekciách dýchacích ciest, pri kašli a nádche. Čaj zo šalvie ale nie je vhodný pre tehotné ženy, dojčiace matky a malé deti. Taktiež sa neodporúča piť pred spaním, nakoľko môže nadmerne stimulovať.
- Kloktadlo – na dezinfekciu úst, po návšteve zubára a zákrokoch v ústnej dutine. Odvar na kloktanie – 1 lyžica šalvie sa zaleje 250 ml vriacej vody a nechá 10 minút vylúhovať. Po scedení sa kloktá vlažným odvarom ideálne 3 x denne. Na kloktanie môžeme využiť aj vopred pripravený šalviový extrakt, ktorý zriedime podľa odporúčania výrobcu.
- Cukríky – pôsobia preventívne v období viróz alebo pri prvých problémoch s prehĺtaním a bolesťami hrdla.
- Obklad na pleť so sklonom k akné – pripravte si najskôr silný čaj z 1 hrste šalviových listov (sušených alebo čerstvých), ktoré zalejte 2 dcl horúcej vody. Po 10 minút preceďte a nechajte vychladnúť. Potom pridajte cca 3 kvapky čajovníkovej silice a prikladajte lokálne na pleť kozmetické tampóny namočené v šalviovom čaji.
- Aromaterapeutické účinky šalvie – éterický olej získavaný zo šalvie muškátovej, ktorá má podobné účinky a použitie ako šalvia lekárska.
- Šalvia v kuchyni – ako korenie možno použiť čerstvé aj sušené rozdrvené listy šalvie.
V kuchyni možno šalviu využiť aj ako:
- šalviový olej,
- šalviový ocot,
- šalviový sirup,
- šalviový med.
Na čo si ale treba dať pozor?
Aj keď je šalvia fantastická bylinka s obsahom mnohých telu prospešných látok a vitamínov, predsa len treba pri jej konzumácii v rôznej forme dávať pozor. Pretože šalvia v malom množstve obsahuje látku tujón, ktorá je vo vyššom množstve riziková a môže poškodzovať pečeň. Jeho množstvo v šalvii je ale veľmi nízke, takže k akútnemu poškodeniu pečene by prakticky nemalo dôjsť. Vďaka obsahu tujónu by šalvia v niektorých prípadoch mohla vyvolať u citlivých ľudí kŕče, preto sa šalvia príliš neodporúča napríklad epileptikom. Preventívne je ale vhodné šalviu užívať a aplikovať len na určitý čas a následne si dať prestávku.
Neprehliadnite: RECEPT: Čokoládová bábovka s cheesecake plnkou a višňami z Pečie celé Slovensko